1- Üretimde Kullanılan Terimler

1- Üretimde Kullanılan Terimler

Aşındırıcı: Granat, zımpara, karborundum, alüminyum oksit, silisyum karbür, elmas, kübik bor nitrür veya taşlama, alıştırma, cilalama, parlatma, basınçlı püskürtme ve diğer işlemler için kullanılan çeşitli tane boyutlarındaki diğer malzemeler. Her aşındırıcı parçacık, küçük bir talaşı kesen küçük, tek noktalı bir araç gibi davranır. Yüzbinlerce nokta ile iyi bir finisaj sağlarken yüksek talaş kaldırma oranları mümkündür.

Aşındırıcı bant: Kesilmesi zor malzemelerin işlenmesi için özel bir bant makinesine takılan elmas veya diğer aşındırıcı kaplı sonsuz bant.

Aşındırıcı kayış: Üretim bitirme, çapak alma ve benzeri işlevler için kullanılan aşındırıcı kaplı kayış. Ayrıca bakınız: kaplanmış aşındırıcı.

Aşındırıcı kesme diski: Dilimleme hareketinde gövdeyi parçalayan aşındırıcı parçacıklara sahip bıçak benzeri disk.

Aşındırıcı kesme makinesi, testere: Kesim/parça gövdesi için aşındırıcı parçacıklarla emprenye edilmiş bıçak benzeri diskler kullanan makine. Ayrıca bakınız: Testere, testere makinesi.

Aşındırıcı akışlı işleme: Delikler, erişilemeyen alanlar veya kısıtlı geçitler için finiş işlemi. Parçayı bir fikstürde sıkıştırarak ve ardından geçitten yarı katı aşındırıcı ortamı akıtılarak yapılır. Çoğu zaman, birden fazla parça tek bir bağlantıda yüklenir ve aynı anda bitirilir.

Aşındırıcı işleme: Metal veya diğer malzemeleri kaldırarak yeni şekiller vermek, cilaları iyileştirmek ve parça gövdesinde çeşitli taşlama, honlama, alıştırma ve cilalama işlemleri için aşındırıcı parçacıkların kullanıldığı işleme tipi. Ayrıca bakınız: taşlama.

Aşındırıcı telli şerit testere: Kesme bıçağı olarak yüzeyinde yapıştırılmış elmas, kübik bor nitrür (CBN) veya alüminyum oksit gibi aşındırıcılar bulunan, küçük çaplı bir tel kullanan bir şerit testere çeşidi. Aşındırıcı tel şerit testere, işlenmesi zor iletken ve iletken olmayan malzemelerden ürün kalıpları, sıyırıcı plakalar, elektrotlar ve kamlar için elektrik deşarjlı işlemeye bir alternatiftir. Ayrıca bakınız: Şerit Testere.

Katkı Maddesi: Yağlamayı iyileştirmek, yağ emülsiyonlarını stabilize etmek ve yüksek ısı ve basınç altında talaş kaynağını önlemek için kesme sıvılarına eklenen kükürt, klor ve diğer malzemeler. Ayrıca bakınız: Kesme sıvısı.

Katkı: Tükenmiş kesme sıvısını orijinal durumuna geri getirmek için hazırlanmış konsantre ve su karışımı.

Açı plakası: Frezeleme ve taşlama sırasında parçayı iş miline kesin bir açıda tutan, ayarlanabilir veya ayarlanamayan sert plaka. Diğer kesme işlemleri ve muayene için de kullanılır.

Freze mili: Talaşlı imalat uygulamalarında döner destek için kullanılan mil. Taşlamada, tekerleği monte etmek için kullanılan mil. Frezeleme ve diğer kesme işlemlerinde, kesiciyi monte etmek için kullanılan mil.

Montaj: Bir yapıyı tamamlamak için iki veya daha fazla parçanın birleştirilme işlemi.

Otomatik kama makinesi: Çubuk kamayı döndürmek için kullanılan üretim makinesi. Çubuk boyutunun iş mili kapasitesiyle sınırlı olması ve işin aynalar yerine itme, çekme veya sabit pensler tarafından yapılması dışında otomatik aynalama makinesine benzemektedir. Ayrıca bakınız: Otomatik aynalama makinesi, torna makinesi.

Otomatik aynalama makinesi: Birden fazla parçanın aynı anda işlenmesine veya makineden tek geçişte birden fazla işleme adımına izin veren birden fazla aynalı ve takım tutma miline sahip makine. Ayrıca bakınız: Otomatik kama makinesi.

Otomatik vida makinesi: Bobin veya çubuk metalden otomatik olarak parça üretmek için tasarlanmış torna makinesi. İki temel tipi bulunur: kam (mekanik) ve programlanabilir (bilgisayar kontrollü). Genellikle tek iğli, ancak “İsviçreli tiplerde” genellikle birden fazla iğ bulunur. Ayrıca bakınız: Torna tezgahı, taret torna tezgahı.

Otomatik takım değiştirici: Tipik olarak bir işleme merkezinde bulunan ve uygun komutla bir kesici takımı iş mili burnundan çıkaracak ve başka bir kesici takımla değiştirecek olan otomatik mekanizma. Değiştirici, kullanılmış takımı hazneye geri yükler ve bir sonraki istenen takımı seçer ve depolama haznesinden çeker. Takım değiştirici, üretilecek parça(lar) ile ilgili önceden kaydedilmiş/önceden belirlenmiş bir dizi talimata göre hareket eder.

Otomasyon: Bir işleme veya üretim sürecinin tamamının veya bir kısmının, işlemi daha fazla insan müdahalesi olmadan tamamlayan bir diziyi harekete geçirerek gerçekleştirildiği yaklaşım. Mekanik (durdurmalar, kamlar vb. tarafından kontrol edilen), elektrik (röleler, kontak anahtarları vb.) veya elektronik (bilgisayar veya mikroişlemci kontrollü) olabilir. “Tam otomatik”, bilgisayarla bütünleşik üretim anlamına gelir.

AWJ, aşındırıcı su jeti: Makine parçalarına ince aşındırıcı taneciklerden oluşan bir bulamaç ile birlikte yüksek basınçlı su jetleri kullanan sistem. Ayrıca bakınız: Su jeti ile kesme.

Eksenel Eğim: Açısal takım oluklarında, takım noktasından geçen eksenel düzlem ile diş yüzü arasındaki açıdır.

Destek: Şerit testere bıçağının esnek kısmı. Ayrıca aletlerin kesici kenarlarının arkasındaki destek malzemesi ve kaplanmış aşındırıcılar için temel malzeme.

Ters Tepki: Dinamik hareket sistemlerinde, nesne hareket halindeyken oluşturulan potansiyel enerjinin nesne durduğunda serbest bırakıldığı bir reaksiyon. Bu potansiyel enerjinin veya eylemsizliğin serbest bırakılması, cihazın son hareket yönüne göre hızla geriye doğru kaymasına neden olur. Geri tepme, sistemin son durma pozisyonunun amaçlanandan ve kontrol sisteminin cihazı durdurmayı amaçladığı noktadan farklı olmasına neden olabilir.

Geri Çekilme: Aletin işlenmekte olan parçadan hızla çekilmesi.

Arkalık: Uzun, küçük çaplı çubuğun taşlanması sırasında sapmayı önlemek için silindirik bir öğütücüye monte edilen destek.

Bakterisit: Bakteri üremesini engellemek için kesme sıvılarına eklenen malzeme. Ayrıca bakınız: Mantar ilacı.

Şerit, şerit testere bıçağı: Normalde tırtıklı dişlere sahip sonsuz şerit, kesme veya kontur şerit makineleri için kesme aleti görevi görür.

Bant parlatma: Daha önce kesilmiş veya eğelenmiş parçaları düzeltmek veya cilalamak için aşındırıcı bir bant kullanan bir şerit testere çeşididir.

Şerit testere: Kesme veya kontur kesme için normalde tırtıklı dişlere sahip sonsuz bir bant kullanan elektrikli makine. Ayrıca bakınız: Testere, testere makinesi.

Şerit testere ile kesme: Genellikle şerit işleme olarak adlandırılan elektrikli şerit testere, iki veya daha fazla tekerlek (biri tahrikli tekerlek ve diğerleri makaralı) üzerinde bir yönde hareket eden birçok küçük dişe sahip uzun bir sonsuz şerit kullanır. Sadece bir kısmı açıkta olan bant, eşit olarak dağıtılmış düşük, tek tek diş yükleri ile sürekli ve düzgün bir kesme eylemi üretir. Şerit testere makineleri, birçok farklı uygulamaya uyacak şekilde çok çeşitli tiplerde mevcuttur.

Tamburda bitirme: Toplu bitirme işlemi. Bir tamburda (genellikle altıgen veya sekizgen kesitli) yuvarlanan iş parçalarının aşındırıcı bir bulamaç ile birlikte düşük basınçlı aşınmasını içerir. Ayrıca bakınız: finisaj.

Tutucular: Freze makinelerinde işlem gören parçayı tutmaya yarayan ekipmanlar. Adım, parmak tutma, teleskopik ve hızlı kelepçe türleri bulunmaktadır.

Delik İşleme: Halihazırda delinmiş bir deliğin büyütülmesi. Genel olarak, daha önce açılmış deliğin tek uçlu, torna tipi bir aletle düzeltilmesi işlemidir. Delik işleme esasen iç tornalamadır, çünkü genellikle tek noktalı bir kesme takımı iç şekli oluşturur. Bazı takımlar, kesme kuvvetlerini dengelemek için iki kesme kenarlı olarak üretilmektedir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık