Nitelikli İşlenmiş Parçalar İçin 5 Temel Gereksinim

Nitelikli İşlenmiş Parçalar İçin 5 Temel Gereksinim

1-Mukavemet Gereksinimleri

Mukavemet, işlemiş parçalar ile çatlama ya da izin verilen toleransların üstünde plastik deformasyona uğramadan çalışabilmesidir. Aynı zamanda bu durum, ekipmanın doğru çalışması ve üretimin güvenliği için de temel gerekliliklerden biridir.

İşlenmiş parçaların mukavemetini artırmak için uygulanabilecek standart önlemler şu şekildedir:

  • Parça özelinde risk profili özellikleri genişletilir. Ayrıca profilin eğilme sertliğini artırmak için profil etkili şekilde tasarlanmaktadır.
  • Yüksek mukavemete sahip malzemeler tercih edilmelidir. Ek olarak mukavemeti artırmak ve termal stresi mümkün olduğunca azaltmak için ısıl işlem uygulanmalıdır. Son olarak dış etkenleri azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için üretim süreci manipüle edilir.
  • Parça üzerindeki yükler azaltılır.
  • Stres seviyesi gibi faktörleri azaltabilmek için parça kalınlığı artırılır.
nıtelıklı-ıslenmıs-parcalar-ıcın-5-temel-gereksınım-termal-stresı-azaltmak-ıcın-isil-ıslem

Termal Stresi Azaltmak için Isıl İşlem

2-Sertlik Gereksinimleri

Sertlik, aşırı elastik deformasyona neden olmadan çalışabilme yeteneğini ifade etmektedir. Ayrıca büyük elastik deformasyonun parçanın çalışma özelliklerini azaltmak gibi etkileri nedeniyle bazı parçalar için çok önemli bir gerekliliktir.

İşlenmiş parçaların genel sertliğini artırmak için uygulanabilecek bazı standart önlemler şunlardır:

Kesit özellikleri uygun şekilde genişletilir, parçaların kesit görünümü şema üzerinde detaylı şekilde tasarlanmaktadır. Ek olarak  kaldırma nervürleri eklenir ve birden fazla dayanak yapı seçilmektedir.

Parçaların temas sertliğini artırmak için işleme doğruluğu artırılır veya temas alanı orta derecede genişletilir. Dolayısıyla çalışma basıncı azaltılır.

3-Hizmet Ömrü Gereksinimleri

İşlenmiş parçalar belirli bir çalışma süreci içerisinde hasar görmeden çalışmaya devam etmesi hizmet ömrü olarak tanımlanır. Ayrıca bu gereksinimin başlıca amacı, değişen koşullar altında çalışırken, hasar gören ya da aşındırıcı etkiye sahip parçaları açıkça ortaya koymaktır.

Malzemenin yorulma mukavemeti, stres, boyut, yüzey kalitesi ve çevre koşulları gibi faktörlerden etkilenir. Ayrıca  iyileştirmeye yönelik uygulanacak ana önlemler şu şekildedir:

  • Parça yapısı uygun şekilde tasarlanarak stres seviyesi azaltılmaktadır.
  • Çalışma sırasında daha iyi yüzey kalitesi için işleme ve yüzey güçlendirme çözümleri uygulanır.
  • Aşınma direncini artırmak için eşleşen malzemeler, yağlayıcılar ve sürtünme çiftlerini yağlama gibi yöntemlerden uygun olan tercih edilmektedir.
  • Aşındırıcı maddelerle temas halinde çalışan parçalar için korozyon direncine sahip malzemeler tercih edilmelidir.
  • Malzemenin fiziksel özelliklerini güçlendirmek için ısıl işlem uygulanır. Bununla beraber parça yüzeyinde yararlı iç gerilim yaratmak için haddeleme, kumlama ve diğer işlemler uygulanabilir.
nıtelıklı-ıslenmıs-parcalar-ıcın-5-temel-gereksınım-nıtelıklı-haddeleme-nedır

Haddeleme Nedir

4-Teknolojik Gereksinimler

İşlenmiş parçalarda teknolojik gereksinimler, bilinen teknolojik koşullar ve üretim standartları kullanılarak, üretilen parçaların daha az maliyet ve iş yükü ile üretimi ve montajıdır. Ek olarak parçaları doğru şekilde tasarlamak için üretim partisi, malzemeler, kaba üretim ve diğer hususların detaylıca düşünülmesi gerekir.

nıtelıklı-ıslenmıs-parcalar-ıcın-5-temel-gereksınım-nıtelıklı-cnc-ısleme-ıcın-teknolojık-gereksınımler

Nitelikli İşlenmiş Parçalar için Teknolojik Gereksinimler

5-Ekonomik Gereksinimler

  • İşlenmiş parçalarda ekonomik gereksinimler, üretim süreci ile yakından ilgilidir. Ayrıca mekanik ekipmanların sunduğu ekonomik verimlilik üzerinde büyük ölçüde etkiye sahiptir. Ek olarak düşük maliyetli ve daha kısa sürede üretilebilirken teknik gereksinimleri karşılayabilen parçaların üretilebilmesidir.
  • Malzeme tüketimini azaltmak
  • Pahalı malzemeleri aynı özellikleri karşılayabilecek daha ucuz malzemelerle değiştirmek
  • Yalnızca kilit öneme sahip parçalarda yüksek kaliteli ve değerli malzemelerin tercih edilmesi gibi ekonomik gereksinimleri karşılayan çözümlerin uygulanması gerekir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar