10- Hızlı Değiştirilebilen Takım Sistemleri Nelerdir?

10- Hızlı Değiştirilebilen Takım Sistemleri Nelerdir?

Günümüzün rekabetçi ortamında üreticilerin hayatta kalması, üretim sürecinin her anında zaman ve kaynaklardan en iyi verimi sağlamaktan geçmektedir. Teknolojide yaşanan gelişimler sayesinde, daha yüksek işleme ve ilerleme hızları kullanılabilmekte ve kurulum sürelerini minimize etmek için ekstra çaba sarf edilmektedir.

Bir parçanın üretiminde tornalama işlemleri başta olmak üzere pek çok farklı işleme ihtiyaç duyulmaktadır. Bir parçanın delinmesi, raybalanması, dış çaptan işlenmesi, keskin kenarlarda pah kırılması ve ardından gövdeden kesilmesi gerekebilir. Tüm bu saydığımız işlemler farklı bir takım ve ona uygun takım tutucu gerektirir. Hızlı değiştirilebilen takım tutucu sistemleri imalat sektörünün hizmetine sunulmamış olsaydı, her takım değişiminde kurulum için ekstra birkaç dakika daha harcamak gerekirdi.

VDI Hızlı Değiştirme Takım Tutucusu Nedir?

Torna tezgâhlarında değiştirilebilir taretler, punta başlığına ya da puntanın yanına monte edilir. Bu taretler, birkaç farklı kesici takımın monte edilmesine olanak tanıyan birden çok montaj alanına sahiptir. Kullanıcı bir işlemi bitirdiğinde taretin kilidini açar (parça yolundan güvenli bir şekilde uzaklaştırdıktan sonra), bir sonraki konuma döndürür ve tekrar kilitler.

10-hizli-degıstırılebılen-takim-sıstemlerı-nelerdır-otomatık-takim-degıstırıcı-sısteme-sahıp-cnc-makınesı

Otomatik Takım Değiştirici Sistemine Sahip CNC Makinesi

Bu süreç sayesinde farklı kesici takımlar tek bir takım tutucuda, takımları çıkarmak ve değiştirmek gibi süreci kesintiye uğratan gereksinimleri, süreci baştan sona durdurmadan sürdürecek şekilde gerçekleştirmek mümkün olur. Tabii ki bu işlem öncesinde tüm takımlar kullanıcı tarafından ayarlanmalıdır. Aşağıdaki görselde, manuel bir torna tezgâhına monte edilmiş bir taret örneği görebilirsiniz. CNC makineleri de benzer şekilde taret kullanırlar ancak makine programı konum ve hareketlerini kontrol eder.

10-hizli-degıstırılebılen-takim-sıstemlerı-nelerdır-bırden-fazla-kesme-takimini-tutabılen-taretlı-torna-tezgahı

Birden Fazla Kesme Takımını Tutabilen Taretli Torna Tezgahı

CNC programı tareti, iki konum arasında hızla hareket ettirebilir, takımı ölçümleme amacıyla bir referans noktasına kaydırabilir ve sonraki işleme sürecini başlatabilir. VDI Hızlı Değiştirme takım tutucu sistemi daha modern hızlı değiştirme sistemlerinden biridir. Sahip olduğu tasarım, tekil takım tutucuların ana taret diskine hızlı ve sağlam bir şekilde kenetlenmesine olanak tanır. Tekil takım tutucular, tırtıklı ve yassı yapıda yuvarlak bir şafta sahiptir. Bu şaft tarete takılarak Allen vidası ile sıkıştırılarak kilitlenir. Vida, tırtıkları eşleşen başka bir bloğu takım tutucu şaftına doğru iterek yerine kilitler. Bazı taretler, sağ ve sol takım tutucular, matkaplar, raybalar, delik işleme baraları ve kılavuzların karışımları gibi bir düzine ya da daha fazla takımı tutabilecek kadar gelişmiştir. Soğutucu ve kesme sıvıları, işlem sırasında tutucudan parçaya bile yönlendirilebilir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık