4 Eksenli ve 3 Eksenli CNC Makinelerinin Karşılaştırılması

4 Eksenli ve 3 Eksenli CNC Makinelerinin Karşılaştırılması

Bu Yazımızı Dinleyebilirsiniz…

4 Eksenli CNC Makinesinin 3 Eksenli Makinelerle Karşılaştırılması

İmalat atölyelerinde, gerçekleştirilen üretimleri yapabilmek adına makine ve ekipmanlar bulunur. 4 Eksenli CNC makineleri, basit ve karmaşık parçaların üretim için birlikte kullanılabilirler. Bununla birlikte işleme konusunda uzmanlık eksikliği, tasarım mühendislerinin farklı türde CNC işleme ekipmanlarının sağladığı yetenek ve sınırlamaları anlamalarına engel teşkil eder. Bu, beklenmedik üretim verimsizliklerine neden olabilir ve ayrıca üretim maliyetlerini de arttırmaktadır. Bu makalede, özellikle 3 eksenli ve 4 eksenli CNC freze makineleri aralarındaki farkları açıklamayı amaçladık. İki makine arasındaki en büyük fark, parçaları manipüle edebilme yetenekleridir. Daha gelişmiş hareketler için sahip olunacak olanaklar, daha fazla yeteneği de beraberinde getirir. Tasarımcılar, iki CNC makinesinin arasındaki farkları anlayarak, parça işlemede daha verimli sonuçlar elde edebilme amacını taşımaktadır.

Mte Kısa Silindirik Saplı Parmak Freze HSS-E BN Din844
PldPld Tek Ağızlı Alüminyum Freze HSS-E Din6535-HA
Chuan Küre Kısa Freze 2 Ağızlı HSS Din1889

3 Eksenli CNC İşleme Nedir?

CNC işleme, konumlandırma ve hareketleri tanımlamak için hemen her zaman Kartezyen koordinat sistemi kullanır. Bu, X, Y ve Z ekseni anlamına gelir. Piyasada karşılaşılan en temel freze ekipmanı bile bu üç eksen boyunca işleme yeteneğine sahiptir.

Bu, yandan yana, önden arkaya, yukarı – aşağı olacak şekilde öteleme ve kayma anlamına gelir. Sırasıyla x, y ve z ekseni olarak tanımlanır. 3 eksenli CNC makineleri, kavisli şekiller için birkaç ekseni aynı anda kullanılmaktadır. Dolayısıyla yetenekleri bu alanda biraz sınırlı kalır. Birden fazla yönde özelliklere sahip parçalar işlenmektedir. Ayrıca işleme sürecini yavaşlatan manuel yeniden konumlandırma, iki işlem arasında yeniden hizalama gibi gereksinimlere sahiptir. Parçaların yeniden konumlandırılması, açılı oluklar gibi özelliklerde de gereksinim duyulabilecek ayrıca tasarlanmış mastarlar kullanılarak basitleştirilmektedir.

4-eksenlı-ve-3-eksenlı-cnc-makınelerının-karsılastirilmasi-3-eksen-ısleme-nedır

3 Eksen İşleme Nedir

Tek bir xy düzlemi dışında kalan eğri geometrilerin işlenmesi, 3 eksenli bir freze tezgahının sınırlarını aşar. Bu duruma en kesin örnek, sarmal oluklar ya da eksantrik milinin loblarıdır. Bu, 3 eksenli CNC frezelerin en iyi oldukları delik delme ve yuva işleme gibi basit işlemlere ayrıldıkları anlamına gelir.

4 Eksen CNC İşleme Nedir?

4 eksenli CNC frezeler, 3 eksenli freze makinelerinin tüm hareketlerini yapar. Bunun yanı sıra A ekseni olarak bilinen ek bir ekseni daha kullanır. Bu yeni eksen, yandan yana hareket için kullanılan X ekseni ile uyumludur. Ayrıca parçanın operatörün görüş açısına göre ileri ya da geri dönmesine izin verebilmektedir.

Çoğu 3 eksenli freze, parçaların monte edilebilmesi için düz bir tablaya sahiptir. Ayrıca 4 eksenli CNC makinelerinde bir ayna, bir ön yüz ve blok tipi fikstür bulunmaktadır. Ayna ve koruyucu plakalar, tüm taraflara 360o erişim sağlamak için döndürülebilir tek bir parçayı yandan kavrar. Ek olarak blok tipi fikstürler, toplu üretimde aynı anda birden fazla bileşeni tutma yeteneğine sahiptir. A ekseni, yuvarlatılmış özelliklerin işlenmesinde sürekli hareketle ya da parçayı yeniden konumlandırmaktadır. Bunun ardından yeni bir açı ile sabitleyen indeksleme özelliği ile kullanışlı özelliktedir. Dolayısıyla her iki durumda da 4. eksenin sunduğu yeni yetenekler birden fazla yüzde işlenmesi gereken parçalar için verimliliği önemli ölçüde artırır.

4-eksenlı-ve-3-eksenlı-cnc-makınelerının-karsılastirilmasi-4-eksen-ısleme-nedır

4 Eksen İşleme Nedir

4 Eksenli İşleme Daha mı İyi?

Küçük, basit parçaların işlenmesi için 3 eksenli bir CNC makinesi yeterlidir. Fakat bazı parçalar için 4 eksenli bir CNC tezgahının tercih edilmesinin üç ana nedeni vardır.

  • Eksen, daha karmaşık özelliklerin işlenmesi için gereken yetenekleri sunar.
  • Birden fazla yüz işleneceği zaman 4 eksenli bir CNC freze sayesinde parçaların yeniden konumlandırılması ve hizalanması gibi verimliliği düşürebilen etkenler ortadan kalkar.
  • Parçaları 3 eksenli bir CNC tezgahında yeniden konumlandırma süreci hatalara açıktır.  Ayrıca bu durum tasarım toleranslarını karşılama yeteneğini olumsuz etkileyebilir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık