CNC Freze Takım Tutucular

CNC Freze Takım Tutucular

Takım tutucu, kesici takım ile CNC makinesinin iş mili arasında güvenli bir bağlantı sağlayan bir cihazdır. Kesici takım tutucuya monte edilir ve işlem sırasında hareket etmeyecek ya da titremeyecek şekilde sıkılır. Bu şekilde her seferinde hassas kesimler yapabilmek için ihtiyaç duyulan stabiliteyi sağlar.

Redline takım tutucuların tamamı, tezgâh iş miline uygun şekilde oturmasını sağlayan tüm AT3 şaft özelliklerini karşılayacak ya da aşacak şekilde üretilir. Dar geçmeli tutucular ER11 – Er16 – ER20 – ER25 – ER32 – ER40 – TG100 – TG150 pens aynası tutucular, hidrolik aynalar, parmak freze tutucular, yüzey frezesi tutucular, kılavuz tutucular, Jacobs konik tutucular, dilme testere tutucular, saplama mil tutucular, Mors konik tutucular, delik işleme kafası tutucuları, adaptörler, takım tutucu paketleri ve daha fazlasını web sitemizde bulabilirsiniz.

Tüm Redline takım tutucuları ABD’de Amerikan 8600 çeliği kullanılarak üretilir. Kaliteli bir alette olması gereken işçilik ve detaylara gösterilen özen, son kullanıcı olan operatörlerin ihtiyaç duyduğu performansı sağlar. Takım tutucuların geneli AT3 ve daha iyi şaft konikliği doğruluğu, eş merkezlilik ve takımı makine iş mili merkezine yerleştirecek şekilde tasarlanmıştır. Bu yüksek doğruluk, takım aşınma süresini uzatarak paradan tasarruf edilmesini sağlar.

Başta otomotiv, tıp, havacılık, bilgisayar, savunma elektroniği ve imalat atölyeleri de dâhil olmak üzere çeşitli endüstrilerdeki hemen her türlü CNC uygulaması için farklı ve çok çeşitli takım tutucular üretilmektedir. Delme, frezeleme, kılavuz çekme ve kalite kontrol testi gibi işlemlerde Redline Tools tarafından üretilen takım tutucular kullanılarak takımlar güvenli ve etkili bir şekilde makinelere bağlanabilmektedir.

Redline Tools takım tutucuların sunduğu avantajlar şunlardır:

  • Üstün şaft konik doğruluğu seviyelerine sahip dik konik tutucular.
  • ANSI standartları minimum %35 oranında aşılabilir.
  • İyileştirilmiş kesme doğruluğu sunar.
  • Neredeyse hiç oynama ve takım tutucu sallanması yoktur.
  • Üretilen parçalarda artan kalite sunar.
  • Daha az hurda oluşmasına olanak tanır.

Bu yazımızı da okumalısınız. >>Parmak Frezelerde Kanal Sayısı Konusunda Doğru Seçimi Yapmak

Takım Tutucu Tipleri

CAT Takım Tutucular

CAT takımlar, CAT 30, CAT 40, CAT 50 gibi belirlenmiş bir dizi farklı boyutta üretilir. Sayı, İmalat Teknolojileri Birliği tarafından belirlenmiştir ve takımın konik boyutunu temsil eder. CAT takım tutucular aslında Caterpillar iş makinesi şirketi için geliştirilmiştir ve zaman zaman Flange Tools olarak da adlandırılır. Hassas işleme operasyonlarından, ağır işlerde kaba işlemeye kadar farklı uygulamalar için kullanılan sağlam bir tasarıma sahiplerdir. Otomatik takım değiştirme teknolojisine uygunlardır ve takım tutucu gövdesi, bir çektirme cıvatası aracılığı ile freze miline çekilerek konik kontak aracılığı ile merkezlenir. Dik konik takımlarda 12.000 rpm iş mili hızları standartlaşmıştır.

CAT ve BT takım tutucular arasındaki farklar

CAT ve BT takım tutucular arasındaki farklar

CAT ve BT takım tutucular arasındaki farklar

CAT ve BT takım tutucular benzer görünüme sahip olmanın yanı sıra aynı NMTB gövde konikliğine sahiplerdir. Bu durum çoğunlukla kafa karışıklığına da neden olur. Ancak, CAT takım tutucular çektirme cıvatasında emperyal diş kullanırken, BT takım tutucular metrik dişlere sahiptir. Görsel olarak CAT takım tutucular BT takım tutuculara göre daha ince bir flanşa sahiptir. Sonuç olarak bu iki takım tutucu birbirinin yerine kullanılmaz.
BT dik konik takım tutucular kalın bir flanşa sahipken, CAT dik konik takım tutucuların dar bir flanşı vardır.

HSK Takım Tutucular

Nispeten yeni bir tasarım olan HSK takım tutucular, Avrupa’dan ABD’ye ihraç edilen makinelerde yaygındır. HSK, Almancadan çevrildiğinde içi boş konik şaft anlamına gelen kelime öbeğinin kısaltmasıdır ve CAT takım tutucularındaki çektirme cıvatası mekanizmasına sahip değildir. Bunun yerine içi boş bir şafta sahiptirler.

HSK Takım Tutucular

HSK Takım Tutucular

HSK takım tutucularda basınç altında radyal olarak genişleyen parçalı penslerden oluşan bir iç sıkıştırma mekanizma vardır. Pensin pahı, şaftın iç duvarı ile uyumludur ve çektirme mekanizması çalıştırıldığında güvenli şekilde kilitlenmesini sağlar. HSK takım tutucularda flanş üzerinde CAT takım tutuculara kıyasla iki kat daha fazla sıkıştırma kuvveti oluşur. Bu yüksek sıkma kuvveti, aynı anda konik ve flanşlı mil bağlantısı nedeniyle oluşur. Bu durum aynı zamanda dik konik takım tutuculara göre beş kata kadar daha fazla radyal sertlik oluşmasına da neden olur. HSK takım tutucular, yüksek hızlı işlemede dengelidir ve iş mili adaptörü ile konik gövde arasında CAT muadilleri ile karşılaştırıldığında daha düşük toleransa sahiptir.

HSK takım tutucular, CAT takım tutuculara göre yüksek hızlı freze tezgâhı millerinde, takım çarpışmalarında ve bakım süreçlerinde belirli avantajlara sahiptir. Kütle olarak daha hafif olmaları, makinelerin CAT takım tutucularından daha kolay hızlanmasına ve yavaşlamasına olanak tanır. 8.000 rpm’den daha yüksek iş mili hızlarında, iş mili adaptörü şafttan daha hızlı genişler. HSK takım tutucuları içi boş bir tasarıma sahip olduğundan, şaftı sigorta işlevi görerek herhangi bir çarpışma sırasında makinenin şaftını koruyarak kırılır.

Takım Tutma Tipleri

Pens Aynası Tutucular

Pens aynası, bir takımın etrafını sararak nesneyi sıkıca ve doğru hizada tutarken aynı zamanda yüksek statik sürtünme kuvveti uygulayan bir ayna türüdür.

Rego-Fix tarafından 1973 yılında geliştirilerek patenti alınmış olan “ER” pens sistemi, bugün dünya çapında en yaygın kullanılan pens sistemidir. ER pens aynası serisi ER-8, ER-11, ER-16, ER-20, ER-25, ER-32, ER-40 ve ER-50’den oluşmaktadır. Seride görülen sayılar pens aynasının iç çapını ifade eder. RedLine Tools, G2.5 @ 18.000 rpm ‘ye göre dengelenmiş eksiksiz bir ER pens ayna tutucu serisi sunmaktadır.

  • Dar alanlarda çalışmak için çok uygun küçük çaplı burun yapısı,
  • Frezeleme, delme ve raybalama için artırılmış esneklik,
  • Hassas pens somununu gömmek doğruluk ve sağlamlık için aleti kesme kenarına yakın tutar,
  • Eş merkezli 0.005mm TIR, takımı tam olarak iş mili merkez hattına yerleştirir,
  • AT3 veya daha iyi şaft koniği, takım tutucudan iş miline doğru, rijit montaja olanak tanır,
  • Geniş aralıklı pensler, pens ve takım tutucu stoklarını kontrol altında tutmaya yardımcı olur,
  • Daha az iş mili ve değiştirici bakımı için takım değiştiricilerde tamamen taşlanmış flanş ve V-oluğu kolaydır,
  • Mil içinden soğutma sıvısı standartlaştırılmıştır.

RedLine Collet Systems’in sunduğu pens aynalarının doğruluk ve kavrama gücünün kaynağı benzersiz, düz somun tasarımıdır. İçerisindeki dönen bilye tertibatı, maksimum kavrama, yüksek hassasiyet ve minimum takım aşınması için pensi kendi kendine merkezlemeye zorlar.

  1. ER pensler, TG penslere göre daha yüksek kavrama kapasitesine sahiptir.
  2. ER pensleri, TG penslerine göre daha düşük maliyetlidir.
  3. TG pensler, ER penslerinden daha yüksek kavrama kuvvetine sahiptir.
  4. Frezeleme, delme ve raybalama esnekliği sunarlar.
  5. AT3 veya daha iyi şaft koniği, takım tutucudan iş miline doğru, rijit montaja olanak tanır,
  6. Daha uzun takım ömrü daha az hurda üretileceği anlamına gelir.
  7. Daha az iş mili ve değiştirici bakımı için takım değiştiricilerde tamamen taşlanmış flanş ve V-oluğu kolaydır,

Shrink Fit Tutucular

Bir kesme aletinin Shrink Fit tutucuya monte edilmesi için ısıtıldığında deliği genişleten bir shrink fit makinesine ihtiyaç duyulur. Soğutulduğundan takım, sapın tüm uzunluğu boyunca güvenli bir şekilde tutulması, minimum salgı üretimi ile üstün kavrama kuvveti sağlar.

  • Daha fazla kesici takım ömrü için 0.005mm TIR eş merkezlidir,
  • G2.5 @ 25.000 RPM ‘ye göre dengelenmiştir,
  • İş mili içinden soğutma sıvısı aktarımı,
  • Yüksek sertlik ve maksimum kavrama sunacak şekilde tasarlanmıştır.

Hidrolik Aynalar

Hidrolik aynalar frezeleme, delme, raybalama ve delik işleme operasyonlarında kullanılır. 50.000 dev/dakikaya kadar çalıştırılabilen bu tür 0.003mm eş merkezlidir. Soğutma sıvılarının çoğu türü için sıvı sızdırmaz ve soğutma sıvısı tahliye manşonu bulunmaktadır.

RedLine Hidrolik Aynaların Verimli Kullanım ve Bakımı

  • RedLine Hidrolik Aynalar, düz silindirik, Weldon Shank ya da Whistle Notch takım tutucuları küçültme aparatları kullanmadan kabul edebilir. Takımlar, H6 veya daha iyisi şaft toleransına sahip olmalıdır.
  • Hidrolik aynaya bir takım sıkıştırmak için, sıkıştırma vidası uygun Alyan anahtarı kullanılarak son haddesine kadar çevrilmelidir. Bu işlem sırasında elektrikli tornavida kullanılmaması gerekir.
  • Kenetleme kuvvetinin test edilmesi, ilk kullanımdan önce ve 100 takım değişikliği sonrası ya da her 3 ay da bir yapılmalıdır. Takım tutucuya bir test mili en az minimum sıkıştırma derinliğine tekâmül edecek şekilde yerleştirilmelidir. Sonrasında sıkıştırma vidası son noktaya kadar sıkılmalıdır. Sonuçta, test mili takım tutucudan manuel olarak ve ekstra çaba sarf etmeden kolayca çıkabiliyorsa, bu durum sıkıştırma kuvvetinin yeterli olmadığı anlamına gelir. Bu durumla karşılaşıldığında mevcut hidrolik ayna kullanılmamalı ve tamir için gönderilmelidir.
  • Ara manşon kullanımında, manşon kenarı ile hidrolik ayna yüzü temas edecek şekilde yerleştirilmelidir. Bu yapılmadığı durumlar, zayıf salgı ve daha düşük kavrama kuvveti ile neticelenir.
  • Weldon Shanks ya da Whistle Notches takım tutucular dengeyi ve nihayetinde maksimum devir sayısını etkiler.
  • Takım minimum sıkma derinliğine kadar sıkıştırılmalıdır. Aksi halde genleşme kovanının zarar görmesi ve doğruluk kaybı gibi durumlara neden olabilir.
  • Hidrolik sistem üzerindeki havalandırma vidası bir pim ya da reçine aracılığı ile korunmaktadır. Bu bölüm kaldırılmamalıdır.
  • Eksenel uzunluk dayanağı, bir alyan anahtar kullanılarak çevrilebilen uzunluk ayar vidası ile ayarlanır. 10mm ayar yapılabilmektedir. Takımlar kenetlendiğinde, uzunluk ayar vidası yeniden çalıştırılmamalıdır.
  • Eksenel uzunluk dayanağı, uzunluk ayar vidası aracılığıyla bir Alyen Anahtarı ile ayarlanır. 10MM (.393”) ayarı vardır. Aletler kenetlendiğinde asla uzunluk ayar vidasını çalıştırmayın. Eksenel ayar vidaları için maksimum sıkma kuvveti 2,98 Nm’dir.

Kenetlenme / Çözülme

  • Takım şaftı çapak ve kirlerden arındırılmış olmalıdır.
  • Takım, takım tutucuya her zaman minimum sıkma derinliğine kadar sokulmalıdır.
  • Birkaç eki birleştirmemek gerekir. Sıkıştırma vidası düşmelere karşı emniyete alınmamıştır.
  • Hidrolik aynalar mutlaka takım ve parça varken sıkıştırılmalıdır.

Hidrolik Genişletme Takım Tutucularda Kullanılacak Saplar

  1. Düz silindirik milli Tip A. DIN 6535 HA’ya göre silindirik mil ve DIN 6535 bölüm 1’e göre A formu
  2. Bir Weldon düz Silindir şaftlı Tip AB DIN 1835 bölüm 1 ve DIN 6535 HB’ye göre Form B
  3. İki Weldon şapkalı Tip B Silindir şaftı B DIN 1835 bölüm 1’e göre
  4. Whistle-Notch Tip E Silindir şaftı E DIN 1835 bölüm 1 ve DIN 6535 HE’ye göre

Bakım ve Depolama

  • Optimum sıkma kuvveti elde etmek için sıkma deliği ve yivi her takım değişiminden sonra solvent ve benzeri kimyasallarla temizlenmelidir.
  • Depolama öncesi hidrolik aynanın tüm yüzeyleri yağlanmalı, kelepçelenmemiş konumda saklanmalıdır.
  • Onarımların üretici firma dışında bir kişi ya da kurum tarafından yapılması durumunda garanti geçersizdir.
  • Çok sayıda sıkma döngüsünde, yüksek çalışma sıcaklıklarında veya aşındırıcı bir kir ya da talaşlı bir durumda, çalıştırma vidasının ayarlanması ve yağlanması elzemdir. Optimum yağlama için üreticinin tavsiyesi MOLYCOTE CU 7439 bakır macunudur.
  • Uzunluk ayar aralığı: 10mm’dir.
  • Çalışma sıcaklığı: 20 – 50°C
  • Maksimum soğutma sıvısı basıncı: 1160 PSI’dır.
CNC Freze Takım Tutucular

Parmak Freze Tutucu Nedir

Parmak Freze Tutucular

  • 25,40mm boyutundaki tutucular, çift uçlu kesicileri kabul ederek takım maliyetlerinden tasarruf sağlar,
  • İnce dişli vidalar Weldon saplamalarla eşleşir ve sıkıca kilitlendiğinde sıkı kalır,
  • Takım tutucudan iş miline, hassas ve rijit montaja olanak tanıyan AT3 veya daha iyi şaft koniğine sahiptir,
  • Daha uzun takım ömrü ve daha uzun periyodlarda değişim nedeniyle daha az hurdaya neden olur,
  • Daha az iş mili ve değiştirici bakımı için takım değiştiricilerde tamamen taşlanmış flanş ve V-oluğu kolaydır.

Yüzey Frezesi Tutucular

  • Pilot çapı kesici bir hassas uyum sağlayacak şekilde boyutlandırılmıştır
  • Yüzey, merkez hattına 0.005mm dikeydir
  • İnce dişli kilitleme vidasına sahiptir
  • Takım tutucudan iş miline, hassas ve rijit montaja olanak tanıyan AT3 veya daha iyi şaft koniğine sahiptir,
  • Daha uzun takım ömrü ve daha uzun periyodlarda değişim nedeniyle daha az hurdaya neden olur,
  • Daha az iş mili ve değiştirici bakımı için takım değiştiricilerde tamamen taşlanmış flanş ve V-oluğu kolaydır.

Sert Kılavuz Tutucular

  1. 32 bit mikroişlemcili makine kontrollerine uygun katı senkron sistem,
  2. Yatay işleme merkezleri için farklı uzunluklarda üretilirler,
  3. Popüler Bilz tarzı hızlı değiştirme pens sistemlerini kullanır.

Gerginlik ve Sıkıştırma Kılavuzu Tutucular

  • Tasarımında hassas diş adımı için eksenel şamandıra bulunur,
  • Tutucular 19,05mm sıkıştırma ve 9,39mm gerilimde hareket eder,
  • Popüler Bilz tarzı hızlı değiştirme pens sistemlerini kullanır.

Jacobs Konik Tutucular

  • Hassas zemin Jacobs kılavuzu
  • 0,005mm’den daha iyi doğrulukta üretilen Jacobs konikliği matkap aynası ile en iyi eşleşme sağlar.

Not: Yüksek hızda kullanıma uygun değildir. Matkap aynası ile birlikte montajdan önce temizlenmeli ve yağdan arındırılmalıdır.

Dilme Testere Tutucular

  1. Yarı düz burun dar alanlara ulaşır.
  2. Ara parçalar olmadan farklı genişlikte testereler kullanılabilir.
  3. Yüzeyi merkez hattına 0,005mm diktir.
  4. Pilot çapı, kesici ile hassas uyum için özellikle boyutlandırılmış ve pozitif tahrik sağlamak için uyumlu hale getirilmiştir.
  5. 8mm kalınlığa kadar olan dilme testereleri için tasarlanmıştır. Daha geniş testerelerde Saplama Arbor Tutucu kullanılması önerilir.

Saplama Arbor Tutucu

  • Konik şaftla eş merkezli konik dişe sahiptir.
  • Yüzeyi, merkez hattına 0,005mm dâhilinde diktir.
  • Pilot çapı, kesici ile hassas uyum için özel olarak boyutlandırılmıştır ve pozitif tahrik için uyumlu hale getirilmiştir.
  • Ağır hizmet tipi kilitleme somunu ve üç mil ara parçası (6mm, 9mm, 19mm) dâhildir.

Mors Konik Tutucular

  1. Mors konik cep 0,005mm hassasiyetle Mors şaftına en iyi şekilde oturacak şekilde tasarlanmıştır.
  2. Takım tutucudan iş miline, hassas ve rijit montaja olanak tanıyan AT3 veya daha iyi şaft koniğine sahiptir,
  3. Daha uzun takım ömrü ve daha uzun periyodlarda değişim nedeniyle daha az hurdaya neden olur,
  4. Daha az iş mili ve değiştirici bakımı için takım değiştiricilerde tamamen taşlanmış flanş ve V-oluğu kolaydır.

Notlar:

  • Yüksek hızda kullanıma uygun değildir.
  • Kullanımdan önce uygun montaj için temizlenmeli ve yağdan arındırılmalıdır.
  • Mil üzerinden soğutma sıvısı ile kullanılmamalıdır.

Delik İşleme Kafası Tutucular

  1. Takım tutucudan iş miline, hassas ve rijit montaja olanak tanıyan AT3 veya daha iyi şaft koniğine sahiptir,
  2. Daha uzun takım ömrü ve daha uzun periyodlarda değişim nedeniyle daha az hurdaya neden olur,
  3. Daha az iş mili ve değiştirici bakımı için takım değiştiricilerde tamamen taşlanmış flanş ve V-oluğu kolaydır.

Haas Çektirme Cıvatası Kalibrasyon Probu

CNC takım tezgâhı kalibrasyonu, imalat toleransları gözetilerek yapılan ölçüm, teşhis ve çalıştırma işlemleridir. Makineler zaman zaman kalibrasyon ile belirlenen üretim standartlarına döndürülmelidir.

Makine kalibrasyonunun faydaları:

  • Verimi artırır.
  • Parçaların daha az yeniden işlenmesini sağlar.
  • Makine çalışma süresini artırır.
  • Üretim standardizasyonu sağlar.
  • Makine ömrünün uzamasını sağlar.
  • CAT 40 ve CAT 50 için de mevcuttur.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık