CNC Freze Tezgahlarını Efektif Kullanabilmek İçin Kesici Takım Seçimi

CNC Freze Tezgahlarını Efektif Kullanabilmek İçin Kesici Takım Seçimi

Sanayi devriminin gerçekleştiği günlerden bu yana ekipmanların kitlesel üretiminde bir artış yaşanmaktadır. Kitlesel üretim, aynı parçanın binlerce kez üretilmesini ifade eder. Yavaş yavaş, bu süreç CNC frezeleme makinelerinin yardımıyla gerçekleştirildi. Şimdi, bu işlem ile üretim yapan herkes uygun CNC frezeleme takımlarına ihtiyaç duymaktadır. Doğru takımlara sahip olmak, işlem sürecinde büyük ölçüde fark yaratır.

Bu kılavuz, size doğru CNC frezeleme takımını seçme, frezeleme takımlarının türleri ve nasıl seçileceği konusunda yardımcı olmak için buradadır.

CNC Frezeleme Nedir?

Bu işlem, bir işleme sürecidir. Tüm süreç bilgisayar kontrollü makinelerin kullanılmasına dayanmaktadır. Dolayısıyla bu süreç iş parçasından istenmeyen malzemeleri kaldıran çok noktalı kesici takımların kullanılmasını içerir. Ek olarak bu işlem sayesinde, özel tasarım ürünlerin üretilmesine sebep olunur. Ayrıca bu işlem; cam, ahşap, metaller ve plastik gibi çeşitli malzemelerin işlenmesine yardımcı olur. Bu, istenen şekli elde etmek için delme ve dönme yaparak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kesici araçların kenarları, süreç devam ettikçe çıkarılan hammadde yüzeyini şekillendirmek için birçok hızlı kesim yapar.

cnc-freze-takimlarini-efektıf-kullanabılmek-ıcın-kesıcı-takim-secımı-cnc-frezeleme-takimlari-nelerdır

CNC Frezeleme Takımları Nelerdir?

CNC Frezeleme Takımları

Farklı tipte CNC takımları, nihai ürünlerin mükemmel bir şekilde özelleştirilmesini sağlar. Bu araçların hepsi malzemeyi çeşitli şekil ve boyutlarda kesmek için kullanılmaktadır. Son tasarımınız, işleme sürecinde hangi takımları kullanacağınızı belirleyecektir. Profesyonellerin, hız ve istenen bitiriş kalitesini dengede tutmak için doğru takımları seçmesi gerekmektedir. İşte CNC frezeleme için kullanılan bazı takımlar ve kullanım alanları:

  1. Pah Frezeleri

Bu takımlar, CNC işleme endüstrisinde en yaygın kullanılanlardan biridir. Ayrıca bir parça oluşturulurken, işleme operasyonları iş parçasında keskin bir kenar bırakabilir ve bu da istenmeyen sonuçlara yol açar. Pah kırma takımının rolü, herhangi bir keskin kenarı ortadan kaldırmak ve istenen kıvrımları oluşturmaktır.

Sonuç, kullanıcı için güçlü ve estetik olarak hoş bir parça olacaktır. Ayrıca pah kırma takımları aşağıdaki amaçlar için idealdir:

  • Pah kırma takımları, eğim vermek için kullanılmaktadır.
  • Pah kırma takımları, iş parçasının kenarlarını temizlemek için kullanılmaktadır.
  • Pah kırma takımları, işaretleme ve havşa için kullanılmaktadır.
cnc-freze-takimlarini-efektıf-kullanabılmek-ıcın-kesıcı-takim-secımı-frezeleme-ıslemı-nedır

Frezeleme İşlemi Nedir?

  1. Parmak Frezeler

Parmak freze, diğer yöntemlerden farklı olarak öncelikle malzemeden parça kaldırmak için kullanılan takım gereçleri nedeniyle farklılık gösterir. Farklı oldukları asıl neden, 90 derecelik bir açıda kesmeleridir. Basit bir ifadeyle, aksiyel olarak kesme yapabilen frezelere parmak frezeler de denir. Ek olarak, parmak freze takımının üretilmiş olduğu malzeme, projenizde işlemek istediğiniz parçaya uygun takım seçimi yaparken de göz önüne almanız gereken bir unsurdur. Parmak frezelerin üretimi için kullanılan yaygın malzemeler şunlardır:

  • Karbür
  • Kobalt
  • Yüksek hız çeliği
cnc-freze-takimlarini-efektıf-kullanabılmek-ıcın-kesıcı-takim-secımı-cnc-frezeleme-ıslemınde-kullanilan-takimlar

CNC Frezeleme İşleminde Kullanılan Takımlar

Bu Takım ile Yapılan İşlemlere Dair Örnekler

  • Yüzey Frezeleme

Operatör malzemenin bir yüzeyine kesme yaptığında, buna yüz frezeleme denir. Kast edilen yüzey, iş parçasının yüzeyidir.

  • Kanal Frezeleme

Bu işlem, parmak freze takımı bir oluk oluşturarak kesme işlemini yapar. Malzeme içinden geçerek iki taraftan da kesme işlemini gerçekleştirir.

  • Rampalama

Rampa kesme, doğrudan malzemenin yüzeyine ve malzemeden yukarıya doğru eğimli bir kesme açısıyla kesme yapar.

  • Dalma

Bu işlem ise daha az zamanda dikkate değer miktarda malzeme çıkarma konusunda verimli bir işlemdir.

  1. Bilyalı Frezeler

Bilye uçlu frezeler, sığ delikler delmek için idealdir. Kesici takımın ucunda sabit bir yarıçap bulunmaktadır. Bilye uçlu frezeler, oluk açma, kontur çizme, cep açma ve profil çizme gibi çeşitli işlemler için kullanılmaktadır. Şekillerinden dolayı, 3D parça konturlarını işleme konularında daha fazla tercih edilmektedir.

cnc-freze-takimlarini-efektıf-kullanabılmek-ıcın-kesıcı-takim-secımı-yuzey-frezeleme-ıslemı

Yüzey Frezeleme Nedir?

  1. Matkap Uçları

Matkap uçları, operatörlerin malzemede delik açmasına olanak sağlar. Spiral matkap uçları genel olarak çoğu iş için kullanılabilir. Ayrıca bu uçlar küçük delikler oluşturmaya yardımcı olur. Benzer şekilde, parmak frezelerde olduğu gibi, matkap uçları da farklı malzemelerden yapılmış olup takımın dayanıklılığını etkilemektedir. Matkap uçlarının dış yüzeyinde kaplama bulunması dayanıklılığını arttırır. Yaygın olarak kullanılan bazı malzemeler:

  • Yüksek Hız Çeliği
  • Karbür
  • Titanyum Nitrit Kaplama
  • Titanyum Alüminyum Nitrit Kaplama

Doğru CNC Frezeleme Takımı Nasıl Seçilir?

Kaliteli bir son işlem istiyorsanız, CNC işlemleri için doğru takımları seçmek gereklidir. Dolayısıyla yanlış araçlar kullanmak nihai ekipmanınızın bitişini bozar. Bu nedenle, ideal CNC araçlarını seçerken aşağıda bulunan faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Frezeleme Takımında Gövde Seçimi

İşleme ihtiyaçlarınıza göre seçim yapmanız gerekmektedir. Frezeleme aracını düşünürken diş sayısını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Ayrıca takım hatvesinin boyutu, işlem sırasında kullanılan kesici dişlerin sayısını belirler ve kesme işleminin düzgünlüğünü etkiler.

Dhf RTD Köşe Radyüslü Karbür Freze 55 Hrc 4 Ağızlı Kaplamalı
Dhf HBC IBC JBC Küre Alüminyum Karbür Freze 2 Ağızlı Kaplamalı
Dhf UKR Köşe Radyüslü Karbür Freze 60 Hrc 2 Ağızlı Kaplamalı

Freze Takımı Bıçağının Seçimi

İnce frezeleme için taşlama bıçağı idealdir. Daha iyi boyut hassasiyetine sahiptir, dolayısıyla bu da frezeleme sırasında kesici kenarın konum hassasiyetini artırır. Diğer işleme operasyonlarında, preslenmiş bıçak veya taşlanmış bıçak kullanmak daha iyidir. Ayrıca kaba işlemede, işleme maliyetini azaltan preslenmiş bir bıçak kullanmak daha iyidir.

Özetle

Her frezeleme takımının kendi gereksinimleri vardır ve benzersiz bir sonuç üretmektedir. Dolayısıyla bir frezeleme takımı seçmeden önce, bir operatörün malzemenin frezeleme işlemine tabi tutulacağı, parça yüzeylerinin istenen bitiş kalitesi gibi birçok faktörü göz önünde bulundurması gerekmektedir.

Bu nedenle, bir CNC işleme şirketi seçmeden önce, parçalarınızı işlemek için gerekli tüm araçlara sahip olduklarından emin olun.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık