CNC Frezeleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
CNC frezeleme, en popüler CNC işleme yöntemlerinden biridir. Frezeleme hem delme hem de kesme işlemlerinin teknik yönlerini içermektedir. Ek olarak frezeleme, delik açmada olduğu gibi dönen silindirik bir kesici takım kullanmaktadır. Ancak freze makinesi, delik açma işlemi için tek eksenli hareket yerine üç, dört ve beş eksen boyunca kesici ve iş parçasını hareket ettirebilmektedir. Dolayısıyla bu da hassas toleranslara sahip şekiller, delikler ve yuvalar üretmesine olanak tanır. Ayrıca iş parçası, freze aracıyla matkapla delmenin tek eksenli hareketi yerine farklı yönlere doğru hareket ettirilmektedir.
Ancak, çok eksenli işlevsellik CNC frezelemenin tek özelliği değildir. Bu makalede, ana bileşenler, CNC freze türleri, frezelemenin avantajları ve daha fazlası dahil olmak üzere işleme türünün önemli/yaygın yönlerini keşfedeceğiz.
CNC Freze Makinelerinin Ana Bileşenleri
Öncelikle, bir CNC Frezeleme makinesini oluşturan önemli bileşenlerle tanışalım.
- Kontrol paneli: Kontrol paneli, bir CNC frezeleme makinesinin beynidir. Makinist/operatör, klavyeyi kullanarak G-kodu düzenlemelerini yapar. Dolayısıyla bu da sırasıyla ekseni motorlarına kesicileri ve diğer bileşenleri hareket ettirme talimatı verir.
- Tabla: Tabla, frezeleme sürecinin tamamında iş parçasını sabit tutmak için kullanılmaktadır. Ayrıca iş parçası, T-yuvaları, mengeneler ve metal kelepçeler kullanılarak metal/ahşap/plastik tabla üzerine yerleştirilmektedir.
- Kolon: Kolonlar, frezeleme bölümüne bir omurga sağlamak için ekseni boyunca hareket etmektedir.
- Kesici takım: Kesici CNC makine takımı, kolona takılmıştır. CNC işlenmiş parçalara istenen şekli vermek için ekseni boyunca hareket etmektedir.
- Şase: Adından da anlaşılacağı gibi, şase makineye sağlam bir destek sağlamaktadır. Ayrıca kesme kuvvetlerine dayanabilecek maksimum rijitliği sağlar. Genellikle dökme demir kullanılarak inşa edilmektedir.
- Eksenler: Bir CNC frezeleme makinesindeki eksenler, kesici takımın/iş parçasının maksimum hassasiyeti elde etmek için hareket etmesine izin verir.
- Mil: Mil, kesici takımı tutarak dönen bir montaj ve tüm iş parçasını işleyen bir motordan oluşmaktadır.
- Soğutucu besleme tüpü: Soğutucu besleme tüpleri, hızla ısınan metal iş parçasını soğutmak ve düzgün hareket için kesici takımı yağlamak için kullanılmaktadır.
Çalışma prensiplerine göre CNC frezeleme makineleri iki türe ayrılır: Dikey ve Yatay. Temel fark, milin konumlandırılmasındadır.
Dikey CNC Frezeleme Makineleri
Dikey frezeleme makinelerinde mil dikey bir eksen üzerinde bulunmaktadır. Ek olarak bu makine türünde kesiciler, dikey olarak monte edilmiş mil sayesinde delme veya dalma kesimleri yapabilme özelliğine sahiptir. Dikey CNC freze makinelerinin yaygın örnekleri arasında Yataklı freze ve Taret freze bulunmaktadır.
Yatay CNC Frezeleme Makineleri
Yatay frezeleme makinelerinde kesiciler bir mil üzerinde yatay olarak konumlandırılmıştır.
CNC Freze Makinesini Vazgeçilmez Yapan Özellikler
Güvenlik:
CNC Frezeleme işlemi, geleneksel frezeleme makinelerine göre yaklaşık 10 kat daha hızlı ve daha güvenlidir. Ayrıca bilgisayar sistemlerinin her şeyi ele alması sayesinde makine ve operatörler arasındaki temas minimum seviyededir. Operatör kodları girdiğinde, makine sıkı toleranslarla özel işlenmiş parçaları üretmek üzere yönlendirilir.
Hassasiyet:
CNC frezeleme makineleri, son teknoloji ve yenilikçi prensiplerle garantili hassasiyet sağlar. Dolayısıyla bu sayede hassas toleranslar sorun olmaktan çıkar.
Çeşitlilik:
Frezeleme makineleri, bir malzeme türünden işlenmiş parçalar üretmeyle sınırlandırılmaması gerekir. Ayrıca frezeleme makineleri, metal, endüstriyel plastik ve alaşım gibi çeşitli malzemelerde kalite kaybı olmadan kullanılmaktadır.
Düşük Genel Maliyetler:
Frezeleme makineleri ile ciddi anlamda otomasyon sağlanmaktadır. Bundan dolayı da işleme ve imalat maliyetlerinde büyük bir tasarruf sağlanmaktadır. Ek olarak bu tasarrufu başka bir geliştirme alanında kullanmanızı da mümkün kılar.