CNC İşlemede U-Drill Matkabın Verimini Nasıl Artırırım?

CNC İşlemede U-Drill Matkabın Verimini Nasıl Artırırım?

Delik matkabı olarak da adlandırılan U drill matkabı ile sıradan matkap arasındaki fark, U drill matkabın hem çevresel hem de merkez kesici dişlere sahip olmasıdır. Bu bakımdan standart matkap ile ilişkileri kullanılan takım tezgâhı ile ilgilidir. Kesici takımlar açısından incelendiğinde ise iki tür arasındaki ilişki hemen hemen aynıdır. U drill matkap aşındığında bileme işlemine tabi tutulmadan doğrudan değiştirilebilmektedir.

Değiştirilebilir uçların kullanımı, sabit uçlu matkaplara nazaran malzeme tasarrufu sağlamakta ve uçların tutarlılığı sayesinde parçaların boyutunu kontrol etmek kolaylaşmaktadır. Bu nedenle U drill matkap, sizin için doğru tercih olabilir!

CNC İşlemede U-Drill Matkabın Verimini Nasıl Artırırım?

    U drill matkabın avantajlarına değinmek gerekirse;

  1. U drill matkap yüzeyde, kesme parametrelerini düşürmeye gerek kalmadan, 30 dereceden daha düşük bir eğim açısı kullanarak delikler açabilir.
  2. Kesişen deliklerin işlenmesi ve kesişen delikler gibi aralıklı kesme işlemleri, u drill matkabın kesme parametreleri %30 oranında azaltıldıktan sonra gerçekleştirilebilir.
  3. U drill matkap delme, pah kırma, eksantrik delme gibi işlemlerin yanı sıra çok adımlı deliklerin işlenmesinde de kullanılabilir.
  4. U drill matkap ile delme işlemi sırasında ortaya çıkan talaşlar genellikle kısadır. Dahili soğutma sistemi işlemenin sürekliliğini sağlayacak, işlem süresini kısaltacak ve verimliliği artıracak şekilde ve talaşları temizlemeden güvenli talaş kaldırma için kullanılabilir.
  5. U drill matkap ile standart en – boy oranının sağlandığı işleme süreçlerinde talaşları çıkarmaya gerek yoktur.
  6. U drill matkap, değiştirilebilir bir alet olduğu için aşınma sonucu taşlamaya gerek yoktur. Düşük maliyeti nedeniyle değiştirilmesi daha uygundur.
  7. U drill matkap ile işlenen bir deliğin yüzey pürüzsüzlük değeri ve tolerans değeri düşüktür. Bu nedenle işleme sürecinde kısmi farklar yaratabilir.
  8. U drill matkap ile merkezi deliğin bir ön işleme tabi tutulması gerekmez. İşlenen deliğin tabanı nispeten düz olması nedeniyle farklı bir matkap ihtiyacını da ortadan kaldırır.
  9. U drill matkap kullanmak kullanılan delici takım sayısını azaltmakla kalmaz, ayrıca semente karbür ucu nedeniyle kesme ömrü sıradan matkaplara göre on kat daha fazladır. Aynı zamanda bu tür kesici takımlarda dört adet kesici kenar bulunmakta ve aşınma durumunda istendiği zaman değiştirilebilmektedir. Kesim, taşlama ve takım değiştirme sürecinde zamandan tasarruf sağlayarak verimliliği ortalama 6 – 7 kat artırabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz avantajlara ek olarak, CNC işleme süreçlerinde birkaç farklı konuyu da göz ardı etmemek gerekir. U drill matkaplar, takım tezgâhının stabil olması ve kullanıldığında takımın ve iş parçasının dengeli olması gibi yüksek gereksinimlere sahiptir. Bu nedenle U drill matkap ile işlem yapılacak CNC takım tezgâhlarında yüksek rijitlik, güç ve hız gereksinimleri gözden geçirilmelidir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık