Delme ve Kılavuz Çekme İşlemleri Arasındaki Fark Nedir?

Delme ve Kılavuz Çekme İşlemleri Arasındaki Fark Nedir?

Delme ve kılavuz çekme, kesici takımları kullanarak bir nesneden malzeme çıkarmayı içeren işlemlerdir. Bu işlemler, nesnenin yüzeyinde ya bir dişli delik oluşturmak için yapılmaktadır. Ancak, ilk bakışta benzer gibi görünmelerine rağmen, aslında delme ve kılavuz çekme oldukça farklı amaçlarla yapılmaktadır. Başarıyla gerçekleştirilmek için farklı türde takımlar ve işlemler gerektirmektedir. Hadi bu iki işlemin nasıl farklı olduğuna, ne amaçla kullanıldığına ve hangi durumlarda birinin diğerine göre daha uygun olabileceğine bir göz atalım.

Delme ve Kılavuz Çekme Nedir?

Delme ve kılavuz açma, metal parçalarda delik oluşturmak için kullanılan iki işlemdir. Aralarındaki fark bazen zor fark edilir. Ancak küçük ama önemli bir fark bulunmaktadır. Delme işlemi, matkap ucu adı verilen bir takımın kullanılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu araç, ekseni etrafında dönerken önceden delinmiş bir deliğin içinden itilerek yeni bir delik oluşturmaktadır. Diş açma ise, önceden mevcut olan dişlere kesici takımı sokarak onları daha da kesen harici bir kesme cihazı kullanır. Genellikle metallerle çalışırken birlikte kullanılırlar.

delme-ve-kilavuz-cekme-ıslemlerı-arasindakı-fark-nedır-matkap-ucu-nedır

Matkap Ucu Nedir?

Bu İki Takımın Birbiriyle Olan İlişkisi

Delme ve kılavuz çekme, metal, plastik, ahşap vb. malzemelerde iç delikler açmak için kullanılan yöntemlerdir. Temel fark, malzemenize delik açmadan önce nasıl ölçüm yaptığınızdadır.

Bir deliğe kılavuz çekerken, hazır bir kılavuz gerekir. Bu kılavuzu malzemenize diş açmak için kullanırsınız.

Bir delik açarken, materyalinize bir matkap ucuyla iç delik oluşturursunuz. Kılavuz, cıvata veya vida üzerinde önceden var olan dişleri takip eder. Ancak matkap herhangi bir önceden belirlenmiş yol takip etmez. Matkap, ilerlerken kesme işlemini gerçekleştirir.

Her iki işlem de malzemenize zarar vermemek için belirli bir kılavuz veya matkap ucu kullanmayı gerektirir.

Bir malzemede iç delikler açmak için birçok yöntem vardır. Ancak, özellikle daha küçük delikler için, kılavuz ve delme en yaygın kullanılan iki yöntemdir.

delme-ve-kilavuz-cekme-ıslemlerı-arasindakı-fark-nedır-matkap-ucu-cesıtlerı

Matkap Ucu Çeşitleri

Avantajları

Delme işlemi, içine yerleştirilecek nesnenin son derece hassas bir şekilde oturmasına olanak tanımaktadır. Ayrıca kılavuz çekme takımı kullanarak, bir şeyi bir dişe yerleştirmeye çalışırken en büyük sorunlardan biri olan çapraz dişlenmeyi ortadan kaldırabilirsiniz.

Bir diş açma matkaplarının, kılavuz takımlarına göre daha yüksek bir hata toleransı vardır. Bu da daha az dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir. Bu sayede, bir diş açma matkabı kılavuz çekmekten daha hızlı işlemi bitirir.

İhtiyacınız Olan Takım ve Makine Çeşitlerimiz için Bizimle İletişime Geçin!

Bir diş açma matkabı kullanırken yağlayıcı kullanmanıza gerek yoktur. Yağlayıcı, bazı durumlarda dişlere girerek onları bazı uygulamalarda işe yaramaz hale getirir. Diş açma matkabı aynı zamanda frezeleme işlemleri için de kullanılabilir. Ancak sadece delme işlemiyle bu tür bir işlem yapılamaz.

Metal işçiliğiyle ilgili çok sayıda karışık terim bulunmaktadır. Ancak, bilmeniz gereken önemli 2 terim vardır: kılavuz çekme ve delme. Her ikisinin de kendine özgü kullanım alanları vardır. Kılavuz çekme ve delme arasındaki temel fark, kılavuz işleminde kullanılan takım ucunun delme işlemine kıyasla daha küçük olmasıdır. Bu, diş açma işlemi sırasında alt kısmında bir boşluk bırakır. Diş açarken, deliği tamamen delmek istersiniz. Her iki işlem de 2 parçayı bir araya getirmek adına kullanılmaktadır.

delme-ve-kilavuz-cekme-ıslemlerı-arasindakı-fark-nedır-kılavuz-nedır

Kılavuz Nedir?

Delme ve Kılavuz Çekme Neden Tercih Edilir?

Kolaylık, basitlik, dayanıklılık. Delik açma/diş açma işlemi yapmak veya presle geçme gibi başka bir yöntem kullanmak arasındaki karar, birkaç faktöre bağlıdır. İki parçanın nasıl ve nerede birleşeceği geometrisi ve ayrıca hizmet sırasında ayrılması gerekip gerekmediği. Örneğin, hem iletken metali hem de iletken olmayan plastik gibi malzemeleri kullanarak hem mekanik bir bağlantı sağlayan hem de elektriksel devamlılık sağlayan vidaları kurmayı planlıyorsanız, delik açma/kılavuz çekme işlemi en iyi seçeneğiniz olabilir.

delme-ve-kilavuz-cekme-ıslemlerı-arasindakı-fark-nedır-kılavuz-cesıtlerı

Kılavuz Çeşitleri

Elektrik iletkenliğinin önemli olmadığı uygulamalarda, plastik veya cam gibi iletken olmayan bir malzeme kullanılmaktadır. Delik açma/kılavuz çekme aynı zamanda işlerin karmaşıklaşabileceği mekanik bağlantı elemanlarında da bulunmaktadır.

Pld Helis Kanallı Metrik Makina Kılavuzu Form C HSS 6H Din374
Narex 1080 Düz Kanallı TiCN Kaplamalı Metrik Makina Kılavuzu Form C HSS-E 6HX Din371 Döküm İçin
Pld Düz Kanallı Metrik Sol Makina Kılavuzu Form C HSS 6H Din371

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık