Diş Açma Kılavuzları Hakkında 8 Benzersiz Gerçek

Diş Açma Kılavuzları Hakkında 8 Benzersiz Gerçek

Diş açma kılavuzları, çoğu CNC kesme takımının aksine parçayı kesmek yerine şekillendirir. Bu nedenle şekillendirme kılavuzları, süreç kesme işlemi içermediğinden ve tahliyesi gerekli olan talaşlar üretmediğinden herhangi bir kesici yive sahip değildir. Aşağıda diş şekillendirme kılavuzlarının,  şaşırtabilecek 8 benzersiz özelliğinden bahsedilmektedir.

1-Talaş Oluşmaz

Şekillendirme kılavuzları kullanılırken herhangi bir talaş oluşmaz ve bu nedenle herhangi bir tahliye gereksinimi yoktur. Ayrıca diş açma sürecinde talaş tahliyesi gibi bir ekten yoktur. Bunun için takım üzerinde herhangi bir yiv bulunmamaktadır. Ek olarak şekillendirme kılavuzları, diş şeklini oluşturmak için parçayı kesmek yerine kelimenin tam anlamı ile şekillendirir. Malzeme, oluşan dişlere yol açmak için delik içinde yer değiştirir.

dis-acma-kilavuzlarinin-kullanim-alanlari-nerelerdır

Diş Açma İşlemi Nedir?

2-Kesme Yağları Sürtünmeyi ve Isı Üretimini Azaltır

Diş açma sürecinde kılavuzların iyi bir yağlamaya gereksinim duyduğunu biliyor muydunuz? Talaşların tahliyesi gibi bir sorun yoksa, neden takım ile delik çevresi arasındaki sınırlı alana neden yağlama yapılıyor? Talaş oluşturmamasına ve tahliye sorunu olmamasına rağmen, kesme yağları kılavuz ile parça malzemesinin etkileşime girmesine yardımcı olurken sürtünme ve ısı oluşumunu azaltma özelliğine sahiptir. Yağ havalandırma olukları, şekillendirme kılavuzlarının yan tarafındaki dar kanallara denmektedir. Ayrıca yağlayıcı ajanın parçaya girip çıkması için yeterli alanı sağlamaktadır.

dıs-acma-kilavuzlari-hakkinda-8-benzersız-gercek-dıs-acma-ıslemı-nedır

Diş Açma İşleminde Karşılaşılabilecek Sorunlar

3-Diş Açma İçin Yalnızca Belirli Malzemeler Tavsiye Edilmektedir

Tüm malzemeler, diş açma kılavuzlarının kullanımı için uygun değildir. Aksine yanlış malzemede kılavuz kullanmak, önemli parça ve kılavuz hasarlarına neden olabilmektedir. Ayrıca bu işleme türü için en iyi malzemeler; alüminyum, pirinç, bakır, 300 paslanmaz çelik vb. malzemelerdir. Diğer bir deyişle, lifli yonga bırakan malzemeler, soğuk şekillendirilmiş dişler için uygun seçimi oluşturmaktadır. Ek olarak dökme demir gibi işlenirken toz halinde talaş üreten malzemeler çok kırılgan yapıdadırlar. Bu yüzden etkisiz ve gözenekli dişlere neden olmaktadır.

dıs-acma-kilavuzlari-hakkinda-8-benzersız-gercek-kilavuzlar-hangı-malzemelerden-uretılır

Kılavuzlar Hangi Malzemelerden Üretilir?

4-Üretilen Dişler, Geleneksel Dişlerinden Daha Güçlüdür

Diş açma işlemi sırasında malzeme damarlarının yer değiştirmektedir. Bu durum geleneksel kılavuz çekme yöntemlerinden çok daha güçlü dişler üretilmesini sağlar.

5-Talaş Tahliyesi Diş Açma Konusunda Asla Bir Endişe Değildir

Geleneksel kılavuz çekme işlemlerinde talaş tahliyesi göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. Özellikle kör delikler ve dipli delikler, deliğin altında oluşan talaşları uzun süre tahliye etmeden uzun süre işlendiğinden bir endişe kaynağı haline gelmektedir. Bununla birlikte form kılavuzları, işlem esnasında talaş kaldırmadıkları için bu tür bir endişeye gerek kalmaz.

dıs-acma-kilavuzlari-hakkinda-8-benzersız-gercek-dıs-acma-kilavuzlarinin-avantajlari-nelerdır

Diş Açma Kılavuzlarının Avantajları Nelerdir?

6-Şekillendirme Kılavuzları Uzatılmış Takım Ömrü Sunar

Şekillendirme kılavuzları, kesme kılavuzları gibi körelebilecek dişlere sahip niteliği barındırmamaktadır. Bu yüzden takım ömürleri neredeyse 20 kata kadar daha uzundur.  Bu da yüksek verimlilik sunmaktadır. Ayrıca kesme kılavuzları ile karşılaştırıldıklarında 2 kata kadar daha hızlı çalıştırılabilirler.

dıs-acma-kilavuzlari-hakkinda-8-benzersız-gercek-dıs-acma-ve-delık-delmenın-farklari

Diş Açma ve Delik Delmenin Farkları Nelerdir?

7-Basit Bir Formül Doğru Matkap Boyutunu Bulmanıza Yardımcı Olacaktır

Aşağıdaki formül, teknisyenin başlangıç deliği delmek için en uygun matkap ölçüsünü belirlemesine yardımcı olur:

Matkap Boyutu (mm) = Ana Çap – [(0,0068 x dişin istenen %’si x hatve (mm)]

8-Diş Açma Kılavuzları Daha Büyük Bir Delik Boyutuna İhtiyaç Duyar

Diş şekillendirme kılavuzları, kesme kılavuzlarına göre daha geniş bir ön kılavuz deliğine ihtiyaç duyarlar. Bunun başlıca nedeni, takımın işlem sırasında delik kenarları ile sürekli etkileşimde olmasıdır. Ön kılavuz deliği küçük ise takımın işlemi yapabilmek için daha fazla çalışması gerekir. Bu durum takımın aşınmasına, torka ve kırılmalara neden olmaktadır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık