Doğru Parmak Freze Kaplaması Nasıl Seçilir?

Doğru Parmak Freze Kaplaması Nasıl Seçilir?

Orijinal Titanyum Nitrür kaplama geliştirildikten sonra karbür parmak frezeler ve benzeri endüstriyel kesme uygulamaları için kaplama kullanımı yaygınlaştı.

Özellikle son on yılda tercih edilirliğinin artması, yüzlerce farklı kaplamanın geliştirilmesine ve şu anda piyasada bulunan baş döndürücü pek çok seçeneğin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu nedenle kaplamalar arasındaki farklılıkları anlamak, gözden geçirmek ve ihtiyacınıza gerçekten en uygun parmak freze kaplamasını seçebilmek önemli bir başarı haline geldi.

Titanyum Alüminyum Nitrür (TiAIN) ve Alüminyum Krom Nitrit (AlCrN) olarak da bilinen kaplamalar, muadillerine göre daha yüksek performans gösteren ve kullanıcıya endüstriyel uygulamalarda gözeteceği faydaları güvenli bir şekilde sunar.

<< Peki, TiAIN ve AlCrN kaplamaları bu kadar özel yapan nedir ve hangi durumlarda hangisi kullanılmalıdır? >>

TİTANYUM ALÜMİNYUM NİTRÜR (TİALN) KAPLAMA

Günümüzde piyasada bulabileceğiniz karbür parmak frezelerde TiAIN kaplama oldukça yaygın bir seçenektir ve bunun geçerli bir nedeni vardır. Temelde titanyum ve nitrür karışımı, biriken kenar (BUE) oluşumuna karşı dirençlidir.

BUE’ler, malzemenin kesici kenara yapışarak kaplama tabakasını soyması sonucu, kesici takımın talaş kaldıran yüzeyinin talaştan ayrılmasına neden olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Aşırı ısı oluşturan uygulamalarda da TiAIN kaplamalar yaygın olarak tercih edilir. Alaşımındaki alüminyum, yüksek sıcaklıklarda ısı direnci ve stabilite sağlayan termal yalıtkan görevi görerek performansı artırır.

Takım yüzeyinde yer alan bu alüminyum tabaka, fazla oksidasyonu önlemenin yanı sıra diğer kaplamalarda ortaya çıkabilecek talaşlanma gibi durumlara karşı dirençli bir sertlik sağlar.

Dikkatli incelediğinizde TiAIN ile AITiN’in aynı kimyasal bileşenlere sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Aralarındaki benzerliğe rağmen, AITiN daha fazla alüminyum içerdiği için aynı zamanda daha sert kaplama malzemesine sahiptir. Bu durum eşit derecede sert malzemelerin kesimi için kullanıldığında daha fazla talaş oluşturmasına neden olabilir.

TiAlN ise daha yumuşak bir malzemedir. Daha yüksek sıcaklıklardaki kuru işleme ortamlarında daha etkin bir performans sunar.

ALÜMİNYUM KROM NİTRİT (ALCRN) KAPLAMA

AlCrN kaplama, bileşimindeki titanyumun krom ile değiştirilmesi ile TiAIN kaplamayı daha da güçlendirir. Alüminyumun kroma yapışması nedeniyle daha fazla alüminyum eklenmesine olanak tanır. Böylece kesici takımın sertliğini ve oksidasyon direncini önemli ölçüde iyileştirir. Kaplamaya kromun dâhil edilmesi, yüksek hızlı ve sıcaklıktaki işleme ortamlarında daha yüksek performans göstermesini sağlar. AlCrN, bu özellikleri nedeniyle TiAIN üzerinde yapılan bir geliştirme gibi görülmektedir. Aynı zamanda daha esnek bir kaplama olduğundan çeşitli ayarlarda kullanılabilir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık