Düzlem Frezeleme Doğruluğunu Geliştirme Yöntemleri

Düzlem Frezeleme Doğruluğunu Geliştirme Yöntemleri

Bu Yazıyı Dinleyebilirsiniz.

Mekanik parçaların işlenmesinde hassasiyet, parça, kesici takım, tezgâh ve işlemciler tarafından kullanılan işleme teknolojileri gibi birkaç farklı ve önemli faktörle doğru orantılıdır. Düzlem frezelemenin işleme hassasiyetini analiz ederek, düzlemsel frezelemenin işlem hassasiyetini geliştirmek üzere derin bir tecrübeye sahibiz. Bu durum daha yüksek hassasiyetli düzlem frezeleme işleri için bir referans noktasına sahip olduğumuz anlamına gelir.

Düzlem Frezeleme Doğruluğunu Geliştirme Yöntemleri

Yüzey Frezeleme İşlemi

  1. Titreşimin Kontrolü ve Önlenmesi
    Frezeleme işleminde meydana gelen titreşimin nedenleri düşünüldüğünde, bu durumu kontrol etmek ve önlemek için çeşitli önlemler alınabilir. Yeterli makine gücü, sabitleme, makul freze kenar boyutu, makul sıkıştırma modu, sıkıştırma kuvveti vb. gibi etkenler göz önünde bulundurularak yeterli sertliğe sahip bir sistem seçilmelidir.
    Frezeleme işleminden önce, işlenecek her bir parçanın açıklığını makul bir düzeye ayarlamalı ve işleme sırasında kullanım dışında kalan besleme yönü kilitlenmelidir. Ayrıca kesici takımın kesme açısı ve frezeleme parametreleri de makul değerlerde seçilmelidir.
  2. Frezeleme ve Kurulum Doğruluğunu Kontrol Etmek İçin Gelişmiş Kesici Takımlar Kullanın
    Hem talaş kaldırmayı iyileştirmek hem de alttan kesme ve fazla kesmeyi kontrol etmek için gelişmiş değiştirilebilir freze kesiciler tercih edilir. İşlem öncesinde freze bıçağının boyut doğruluğu, geometrik doğruluğu ve şekillendirme frezesinin diş profili doğruluğu ölçülmeli ve taşlama yapıldıysa taşlama kalitesi dikkatlice incelenmelidir. Kurulum sonrası freze bıçağının dönüş doğruluğunun sağlanması için test edilmelidir.

3.İlgili Hassasiyete Sahip Bağlantı Ekipmanı ve İş Parçasının Sıkıştırma Modunu Makul Bir Şekilde Seçin
Küçük, ince ve kolay deforme olabilen parçaların tezgâha bağlanması için, kenetleme şeması önceden ayarlanmalıdır. Kenetleme komutu, kuvveti ve kenetleme cihazı türü makul bir şekilde seçilmelidir.
Doğruluk gereksinimi yüksek iş parçaları için seçilen divizör veya döner tabla, ikiye bölme doğruluğunu önceden tespit edecektir fakat gerekli durumlarda optik bölme cihazı kullanılmalıdır. Özel bağlantı elemanı, toplu işleme için kullanılır ve bağlantı elemanının doğruluğunu test etmek için ilk parçada taşlama payı ayrılmalıdır. Büyük parçaların bağlanması için, kenetleme şeması önceden tasarlanarak, kenetleme pozisyonu, freze işlemi sorasında parçanın doğru pozisyonda kalmasını sağlayacak ve deformasyonu önleyecek şekilde ayarlanmalıdır.

4.Gelişmiş Frezeleme Yöntemlerinin Kullanımı
Düzlem frezeleme işleminde hem işleme verimliliği hem de doğruluğun artırılması için güçlü ve kademeli frezeleme yöntemlerine başvurulabilir. İşleme için doğru yöntem benimsendiğinde, mümkün olduğunca bu yönteme sadık kalınmalıdır. Örneğin, merdane dişlisinin dişleri, frezeleme doğruluğunu artırmak için benimsenen yöntemin gerekliliği olarak dikey freze makinesinde işlenebilir.
Dairesel yüzeylerin, yivlerin ve diğer parçaların frezeleme doğruluğunu artırmak için yüksek hızlı frezeleme yöntemleri benimsenmektedir. Verimliliği, boyut ve şekil doğruluğunu artırmak için standart freze takımı geliştirmelerinin, kombinasyonlarının ve diğer yöntemlerin esnek kullanımını içerir. Elektriksel ve optik ölçüm cihazları, ölçüm ve muayene doğruluğunu iyileştirmek ve ayrıca frezeleme işleminin boyutsal doğruluğunu iyileştirmekte bitirme payını etkin şekilde kontrol edebilmek için kullanılır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık