Farklı Kesici Takım Malzemeleri ve Özellikleri

Farklı Kesici Takım Malzemeleri ve Özellikleri

Kesici takım malzemesi ve takımın, kullanıldığı ve değişken koşullarda gerçekleştirilen farklı kesme işlemleri vardır. Kesme koşulları ve takım gereksinimlerine bağlı olarak, doğru özelliklere sahip olmaları önemlidir. Ayrıca her uygulama özelinde yapılan kesici takım malzemesi seçimi, işlenen şeyin gereksinimlerine bağlıdır. Bu makalede kesici takım malzemelerini sınıflandırmaya çalışacağız.

 Karbon Takım Çeliği

Karbon takım çelikleri, düşük hızda işleme için yaygın olarak tercih edilmektedir. Nispeten ucuz metal kesme takımlarından biridir. Bu takımlar, %0,6~%1,5 oranında karbon ve %0,5’ten az Si ve Mn bileşimi ile üretilir. Daha yüksek sertlik gereksinimlerinde V ya da Cr gibi diğer malzemeler de ek olarak kullanılmaktadır.

Karbon takım çeliğinin tercih edilmesindeki ana etkenler aşınma direnci ve kesici kenarların keskinliğini uzun süre koruyabilmesidir. Ancak işleme ortamındaki sıcaklık 250°C’yi aştığında sertliklerini kaybetme eğilimindedirler. Dolayısıyla yüksek sıcaklıkta işlem yapmayı planlıyorsanız, karbon takım çeliğinin uygun bir tercih olmadığı anlamına gelir.

Karbon çeliği takımları kullanan yaygın uygulamalar, frezeleme takımları, burgu matkaplar ve şekillendirme takımlarıdır.

farkli-kesıcı-takim-malzemelerı-ve-ozellıklerı-kesıcı-takimlar-ve-malzemelerının-ozellıklerı-nelerdır

Kesici Takımlar ve Malzemelerinin Özellikler Nelerdir?

Yüksek Hız Çeliği (HSS)

Yüksek hız çeliği, aşınma direnci ve sertliğini artırmak için krom ve tungsten gibi önemli miktarda alaşım içerir. Ayrıca HSS, sıcaklık 650°C’ye ulaştığında sertliğini kaybetme eğilimindedir. Bu nedenle, işleme sırasında soğutma sıvısı takım ömrünü artırmak için gereklidir. Aşağıdaki yüzey işlemleri HSS’nin özelliklerini iyileştirmek için kullanılmaktadır;

  • Sürtünmeyi azaltmak için süper finisaj,
  • Sürtünmeyi azaltmak için krom galvanik kaplama,
  • Aşınma direncini artırmak için nitrasyon,
  • Sürtünmeyi azaltmak için oksidasyon.

Raybalar, tek noktalı torna takımları ve freze takımları yüksek hız çeliğinin yaygın olarak kullanıldığı türlerdir.

farkli-kesıcı-takim-malzemelerı-ve-ozellıklerı-hss-matkap-uclari

HSS Matkap Uçları

Semente Karbür ve Sement

Metalurji yöntemleri kullanılarak üretilmektedirler. Ayrıca bağlayıcı olarak kobalt ve tungsten, titanyum karbür ve tantal kullanılarak üretilmektedir. Bu tür takımlarda dikkat çeken özellikler; yüksek sertlik, yüksek hız ve sıcaklıklarda kesim yapabilme özellikleridir. Örneğin; 1000C sıcaklıkta dahi özelliklerini kaybetmeden kesme işlemi yapabilirsiniz.

Ek olarak kaba işleme operasyonlarında, kobalt oranı yüksek takımlar tercih edilmelidir. Bitirme işlemlerinde ise düşük kobaltlı takımlar daha idealdir.

farkli-kesıcı-takim-malzemelerı-ve-ozellıklerı-semente-karbur-takimlar-ve-kullanim-alanlari

Semente Karbür Takımlar ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Seramik

Silisyum nitrür ve alüminyum oksit, kesici takım malzemeleri arasında en yaygın kullanılan seramik malzemelerdir. Seramik tozunun sıkıştırılarak çok yüksek sıcaklıklara tabi tutulması ile üretilen takımlar inert yapıdadır. Ayrıca hem korozyona karşı dirençli hem de basınç dayanımları yüksektir. Seramikler, 1800°C gibi yüksek sıcaklıklarda dahi kararlı yapıda kalmaya devam etmektedir. Ayrıca HSS takımlara oranla 10 kat daha hızlıdırlar. Talaş ve yüzey arasında oluşan sürtünme ve ısı iletkenliği çok düşüktür. Bu yüzden soğutma sıvısına da gereksinim duymazsınız.

farkli-kesıcı-takim-malzemelerı-ve-ozellıklerı-elmas-uclar

Elmas Uçlar Nelerdir?

Kübik Bor Nitrür (CBN)

Takımlarda kullanılan ikinci en sert kesici takım malzemesidir. Genellikle el makineleri için tercih edilir. Yüksek aşınma direncine sahip olan bu kesici takım malzemesi, taşlama taşlarında aşındırıcı olarak kullanılmaktadır. 600~800 m/dk hızlarda çalışmak için ideallerdir.

Dhf UHB UIB UJB Küre Uzun Karbür Freze 60 Hrc 2 Ağızlı Kaplamalı
Korloy Ccmt Karbür (Elmas) Tornalama Ucu
Pro-x Karbür Matkap H7 118° Din338

Elmas

Elmas takımlarda kullanılan en sert kesici takım malzemesi elmastır. Yüksek erime noktası ve termal iletkenlik özellikleri nedeniyle yüksek aşınma direnci, düşük termal genleşme ve düşük sürtünme katsayısı sağlar. Cam, nitrürler ve karbürler gibi sert malzemeleri işlemek için en ideal kesici takım malzemesi olarak görülürler. Fakat, çelik işleyecekseniz elmas uygun bir malzeme değildir.

Talaşlı İmalat ve Ürün Çeşitlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi için Bizimle İletişime Geçin!

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık