Her Uygulama İçin Doğru Parmak Freze Kaplamasının Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Her Uygulama İçin Doğru Parmak Freze Kaplamasının Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Karbür parmak frezelerde kaplamaların kullanımının yaygınlaşması, Titanyum Nitrür (TiN) kaplamanın geliştirilmesi ile hız kazandı. Özellikle son on yıllık dönem incelendiğinde yüzlerce farklı kaplama türünün geliştirildiği ve bu gelişime karşılık gelen popülerliğin şu an piyasada karşımıza çıkan pek çok baş döndürücü seçeneğe öncülük ettiği görülmektedir.

Sonuç olarak, kaplamaların çeşitliliği nedeniyle aralarındaki farklılıkları anlamak ve ihtiyacımıza uygun olan parmak freze kaplamasına karar vermek ciddi bir zorluk haline geldi.

Bugün piyasada bulunan yüksek performanslı kesici takımlar için en iyi iki kaplama; Titanyum Alüminyum Nitrür (TiAIN) ve Alüminyum Krom Nitrit (AlCrN)’dir.

Bu iki kaplamaya yoğunlaşmamızın nedeni her ikisinin de kullanımlarında diğerlerinden daha iyi performans göstermesi ve kullanıcıya endüstriyel uygulamalarda sunduğu faydalardır. Bu yazımızda TiAIN ve AlCrN kaplamaları kullanışlı yapan özelliklerine ve hangi durumlarda kullanılmaları gerektiğine kısa bir bakış atacağız.

Titanyum Alüminyum Nitrür (TiAlN) Kaplama

TiAIN kaplama, piyasada karşılaştığımız karbür parmak frezelerde yaygın olarak tercih edilen bir kaplama türüdür.

Temel düzeyde, titanyum ve nitrür karışımının yığılmış kenar oluşumuna direnci en önemli nedenlerin başında gelir. Yığılmış kenar, takımın kesici kenarlarına yapışan malzemenin zamanla kaplamayı soyarak kesici takımın talaş kaldıran yüzeyinin deforme olduğu anlamını taşır.

TiAIN kaplama, yüksek ısı içeren uygulamalarda da yaygın olarak tercih edilir. Bileşimindeki alüminyum, aşırı yüksek sıcaklıklarda istikrar ve ısı direncine sahip olması nedeniyle termal yalıtkan işlevi görür.

Takım yüzeyinde yer alan alüminyum tabakası, oksidasyon direnci sağlamasının yanında aynı zamanda diğer kaplamalarda sıklıkla karşılaşılan çapaklanmaya karşı da dirençli bir sertlik sağlar.

Bu makalede yoğunlaştığımız iki kaplama da neredeyse aynı bileşenlerin yer aldığını görebilirsiniz. Aralarındaki benzerliğe rağmen AITiN, bileşiminde daha fazla alüminyum barındırdığından çok daha sert bir kaplama malzemesidir.

Bu durum da kaplamayla eşit derecede sert malzemelerin işlenmesinde artan talaş oluşumunu beraberinde getirebilir. Daha yumuşak bir kaplama malzemesi olan TiAIN, daha yüksek sıcaklıkta ve kuru işleme ortamında daha yüksek performans sunabilir.

Alüminyum Krom Nitrit (AlCrN) Kaplama

TiAIN kaplamanın bileşimindeki titanyumun yerine kromu ilave ettiğinizde AlCrN kaplamaya ulaşırsınız. Alüminyumun kroma daha iyi yapıştığı gerçeği düşünüldüğünde, alüminyum eklenmesi takımın sertlik ve oksidasyon direnci üzerinde önemli iyileştirmeler vadeder.

Kaplama bileşimine kromun dâhil edilmesiyle beraber yüksek hız ve sıcaklıktaki işleme ortamlarında daha iyi performans elde edilir. AlCrN, TiAIN kaplama üzerinde yapılan bir geliştirme gibi görülse de, genel olarak daha esnek bir kaplama olması nedeniyle farklı ayarlarda kullanılabilir.

Küresel Karbür Parmak Freze

Karbür Parmak Freze Çeşitlerimizi İncelemek İçin Hemen Tıklayın! >> Karbür (Elmas) Frezeler Kaplamalı Düz Radüslü, Küre Çeşitleri – Ata Teknik

Sonuç olarak, makalemizde yer verdiğimiz iki farklı kaplama seçeneğinin neden bu kadar popüler olduğunu anlamanıza yardımcı olduğumuzu umuyoruz.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık