İş Parçası Freze Makinesine Nasıl Bağlanır?

İş Parçası Freze Makinesine Nasıl Bağlanır?

İş Parçasını Freze Makinesine Bağlama

İşlenecek parçaların freze makinelerine güvenli bir şekilde bağlanmasında kullanılan birçok yöntem vardır. Öncelikle, parçayı tutmak için düz uçlu kelepçeler ve baskı plakalarının nasıl kullanılacağını anlatmakta fayda var.

Dhf UET Düz Karbür Freze 60 Hrc 2 Ağızlı Kaplamalı
Mte Kısa Silindirik Saplı Parmak Freze HSS-E BN Din844
Dhf ETA Düz Karbür Freze 55 Hrc 4 Ağızlı Kaplamalı

1.Makine mengenesine kenetleme

(1) Boş parçaların sıkıştırılması:

Ham parça üzerindeki büyük bir düzlem, sabit çeneye ya da kılavuz yüzeyine dayanan kaba referans noktası olarak seçilmektedir. Ayrıca çene ya da kılavuz yüzeyi ile parça arasında pürüzlü yüzeye sahip bakır ped bulunmalıdır. Kaba düzlemin konumunu düzeltmek için kadranlı göstergeyle paralellik doğrulandıktan sonra kenetleme işlemi gerçekleştirilmektedir.

(2) Kaba işleme sonrası parçanın sıkıştırılması:

Parça üzerinde daha büyük bir pürüzlü yüzey referans düzlemi olarak seçilmektedir. Ayrıca bu sıkıştırma, çenenin sabitlenmesi için gereklidir. Parça tabanı sabit çene yüzü ile karşılıklı olduğunda, hareketli çene ile parça arasına, parçayı tutan çenelerin yüksekliğinin ortasına gelecek şekilde yuvarlak bir çubuk yerleştirilmektedir.  Yuvarlak çubuk daha önce referans olarak belirlenen düzlemin ve sabit çenenin düzgün bir şekilde oturmasını sağlamak adına parçayı sıkıştırır.

Parça referans yüzeyi, kelepçe gövdesindeki rayların yüzeyleri ile karşılıklı olduğu durumlar görülebilmektedir. Bu durumda parça ile freze makinesi kılavuz rayı arasında paralel bir boru eklenmektedir. Parça referans düzlemini kılavuz yüzeyine paralel hale getirmek için parça bakır çekiçle vurularak oturtulur ve ardından boru yardımı ile sıkıştırılıp gevşetilmektedir. Bu sayede parçanın yerine iyice oturduğundan ve ardından sıkıştırıldığından emin olunur. Mengeneler iş parçasını sıkıştırdığında, parçanın yerleşimi uygun olmalı ve sıkma kuvveti eşit olmalıdır. İzin verilen tolerans değerler hariç çalışma yüzeyi çene düzleminden 5 ~ 10mm daha yüksek olmak durumundadır.

Is-parcasi-freze-makınesıne-nasil-baglanir-freze-makınesıne-ıs-parcasi-baglama

Freze Makinesine İş Parçası Bağlama

2.İş parçasını baskı plakasıyla sıkıştırmak

Baskı plakaları yaygın olarak tercih edilmektedir. Bunun sebebi şekli, boyutu kolay olmayan düz burunlu kelepçelerin yerine freze makinesi tablasına parça kenetlemektir. Bu yöntemde parça, pres plakası ile kenetlenerek yatay üniversal freze tezgahlarında yüzey frezeleme işlemi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu Yazımıza Göz Atmak İster Misiniz Freze Makinesi Mili ve Rijit Kılavuz Çekme Nedir?

Parça sıkıştırma gereksinimlerinin farklı türlerine uyum sağlayabilen pek çok baskı plakası türü vardır. Ayrıca bir baskı plakasının freze makinesindeki ana işlevi, pres plakasının boru, T-cıvatalar ve somunlar yardımı ile parçayı makine tablasında sabitlemesidir. Parça sabitlemede baskı plakası tercih edildiğinde, iki ya da daha fazla baskı plakası kullanılmalıdır. Baskı plakasının bir yüzü parça üzerindeyken diğer yüzeyinde bir uç bulunur. Bu ucun yüksekliği, kenetlenecek parça ile eşit yükseklikte ya da biraz daha yüksektedir. Ve parça arasındaki mesafenin mümkün olduğu kadar kısa tutulması önemlidir. Pres plakalarında somun ile yüzey arasına conta yerleştirilmelidir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar