İşlenen Materyalin Özellikleri – P (Çelik)

İşlenen Materyalin Özellikleri – P (Çelik)

Çeliğin uygulama ve araştırma geçmişi oldukça uzundur, ancak 19. yüzyılda “Bayesian” çelik yapım yönteminin icadına kadar, çelik üretimi yüksek maliyetine rağmen düşük verimli bir işti. Çelik; inşaat sektörü, imalat sektörü ve insanların günlük hayatında en çok kullanılan materyallerden biri ve vazgeçilmez bir malzemedir. Çelik, ekonomik inşaatın tüm alanlarında çok önemli bir metal malzemedir.

Malzemenizi işlemek için bir karbür kesici uç seçtiğinizde, işlenen malzemenin özelliklerinin çok önemli olduğunu bilmelisiniz

  1. Düşük karbonlu çelik

Düşük karbonlu çelik, %0,25’ten daha az karbon içeriğine sahip, düşük mukavemet ve sertliğe, tokluğa sahip karbon çeliğidir, bu nedenle yumuşak çelik olarak da adlandırılır. Düşük karbonlu çelik genellikle kullanımdan önce ısıl işleme tabi tutulmaz ve kıvırma, bükme ve damgalama gibi yöntemlerle soğuk şekillendirilebilir. Düşük karbonlu çelik, dövme, kaynak ve kesme gibi çeşitli işlemlerin uygulanmasında daha yüksek uyuma sahiptir.

  1. Orta karbonlu çelik

Orta karbonlu çelik, %0.25 ila %0.60 karbon içeriğine sahip bir karbon çeliğidir. İşlenmiş çelik, yarı işlenmiş çelik ve dökme çelik gibi çeşitli ürünler vardır. Orta karbonlu çelik, düşük karbonlu çelikten daha yüksek mukavemet ve sertliğe ve düşük karbonlu çelikten daha düşük tokluğa sahiptir.

Isıl işlem ve kesme performansı iyidir ama kaynak performansı zayıftır. Sıcak haddelenmiş ve soğuk çekilmiş malzemeler doğrudan ısıl işlem görmeden kullanılabileceği gibi ısıl işlemden sonra da kullanılabilir.

Su verilmiş ve temperlenmiş orta karbonlu çelik iyi kapsamlı mekanik özelliklere sahiptir, ulaşılabilecek en yüksek sertlik yaklaşık HRC55 (HB538) ve σb 600-1 100 MPa’dır. Bu nedenle, orta karbonlu çelik, orta mukavemet seviyesindeki çeşitli uygulamalarda en yaygın kullanılan çelik türüdür. Yapı malzemesi olarak kullanılmasının yanı sıra çeşitli mekanik parçaların imalatında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

  1. Yüksek karbonlu çelik

Genellikle takım çeliği olarak adlandırılan yüksek karbonlu çelik, %0.60’dan fazla karbon içeriğine, yüksek sertliğe sahiptir, ancak kırılgandır. Yüksek karbonlu çelik kırılması kolay ve sertleştirilebilir ve temperlenebilir özellikleri ile öne çıkmaktadır. Pratik uygulamalarda çekiçler ve levyeler %0,75 karbon içeriğine sahip yüksek karbonlu çelikten yapılmıştır. Matkaplar, kılavuzlar ve raybalar gibi kesici aletler ise %0,90 ila %1.00 karbon içeriğine sahip çelikten yapılmıştır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık