İşlenmiş Parçalar Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

İşlenmiş Parçalar Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

İşlenmiş Parçaları Kullanmanın Avantajları

İşlenmiş parçaların kullanımı, M.Ö 700’lü yıllarda ham demirin işlenerek çeşitli parçalar üretilmesine kadar uzanan uzun bir dönemdir. Daha sonrasında 17. yüzyıla gelindiğinde bu üretimin çeşitli şekillerde iyileştirilebilmesinin yolları çelik fabrikalarında aranmıştır.

Sonrasında keşfedilen bakır ve altın gibi diğer metallerin yanı sıra yüksek hız çeliği, endüstriyel buhar makineleri ve elektrikle çalışan makineler sürecin mihenk taşları olarak kabul edilmiştir.

ıslenmıs-parcalar-kullanmanin-avantajlari-nelerdır-ıslenmıs-parcalarin-avantajlari

İşlenmiş Parça Kullanımının Avantajları Nedir

İşlenmiş Parça Nedir?

Bu parçalar sağlam bütün bir yapıdan çeşitli yöntemlerle üretilmiştir. Dolayısıyla günlük hayatta kullandığımız çok çeşitli ürünler işlenmiş parçalara örnek olarak gösterilmektedir. Kapıları açmak için kullandığımız anahtar, çayımızı karıştırmak için kullandığımız kaşıklara kadar örnekler işlenmiş parçalara örnektir.

Ek olarak işlenmiş parçalar, yedek parça ve alet yüzey olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Talaşlı imalat için hammaddeler nelerdir?

Talaşlı imalat endüstrilerinde işlenmiş parçaların elde edilmesi için kullanılan hammaddeler şunlardır;

  • Dökme demir
  • Paslanmaz çelik
  • Bronz
  • Bakır
  • Plastik
  • Pirinç
  • Alüminyum.
ıslenmıs-parcalar-kullanmanin-avantajlari-nelerdır-ısleme-ıcın-hammeddeler-neler-paslanmaz-celık-ısleme

Paslanmaz Çelik İşleme

Sürecin Hâkim Olduğu Endüstriler

  1. Denizcilik
  2. Havacılık
  3. Elektronik
  4. Otomotiv
  5. Ev Aletleri
ıslenmıs-parcalar-kullanmanin-avantajlari-nelerdır-talasli-ımalatta-alumınyum-ısleme

Alüminyum İşleme

Nasıl üretilirler?

Üretim süreci, bütün bir malzemenin belirli boyut ve ölçü parametreleri dahilinde kesilmesi işlemidir. Ek olarak elde edilen son şekil, boyut ve tasarım, bütün haldeki malzemeden belirli miktarlarda malzeme çıkarılması ile elde edilmektedir. Ayrıca talaşlı imalat olarak da adlandırılan bu üretim şekline eksiltmeli / çıkarmalı imalat adı verilmektedir.

Üretim süreci boyunca malzeme ilavesi kontrollü olarak el ve elektrikli aletler yardımı ile gerçekleştirilir. Öte yandan modern işleme süreçlerinde ise bilgisayarlar kullanılmaktadır. İşlemler ayrıca demir ve demir dışı metallerin işlenmesi, dönüştürülmesi ve taşlanması gibi süreçleri de içerir.

ıslenmıs-parcalar-kullanmanin-avantajlari-nelerdır-ıslenmıs-parcalar-nedır

İşlenmiş Parçalar Nelerdir

İşlenmiş Parçaların Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Güvenilirlik

Talaşlı imalat süreçleri, herhangi bir duraksama olmadan ve sürekli olarak gerçekleşir. Ayrıca talaşlar ve hammaddelerden bitmiş ürünler elde edilir ve yüksek kaliteli ürünler olarak satışa sunulmaktadır.

Arıza gibi kesinti nedenleri bakım gerektiği ya da onarım esnasında gerçekleşebileceğinden minimum seviyededir. Ek olarak makineler hafta içi, hafta sonu ya da tatil günü olmasından etkilenmeden güvenilir bir şekilde çalışmaya devam ederler.

Daha az insan emeği gerektirir

Teknolojik gelişmeler, imalat endüstrilerinde gerçekleştirilen işleme operasyonlarının otomatikleşmesine de neden olmuştur. Ayrıca süreç, insan faktörünü ortadan kaldırarak maliyetleri düşüren bilgisayar ve robotlar tarafından yönetilmektedir. Dolayısıyla da  kontrollü malzeme eklenmesi aşamalarında yalnızca bakım amacıyla ve düşük düzeyde denetim gereksinimine sahiptir.

ıslenmıs-parcalar-kullanmanin-avantajlari-nelerdır-ıslenmıs-parcalar-nasil-uretılır

İşlenmiş Parçalar Nasıl Üretilir

Yüksek Üretkenlik

Sürecin doğası gereği, delme, yüzey bitirme, torna ve freze işlemleri  yüksek üretkenlik ve verimlilik elde edilir. Bunun nedeni işlemlerin yüksek hızla gerçekleştirilmesidir.

Minimum Miktar Yoktur

İşleme süreçleri, müşterinin ihtiyaç duyduğu kadar parça sipariş edebilmesine olanak tanıyacak esnekliğe sahiptir. Bu sayede bir müşterinin ihtiyacının üzerinde parça sipariş etmeye zorlanması gibi rahatsız edici durumlar yaşanmaz. Öte yandan, talaşlı imalat sayesinde gereksiz maliyetlere katlanmak zorunda kalınmamaktadır.

Özdeş Ürünler

Yüksek üretim hızlarında bile üretilen ürünler arasında neredeyse hiç fark yoktur. Bu sebeple piyasaya sürülen ürünlerin doğruluğu garanti edilmiştir.

Kâr Artarken Çaba Azalır

Metal parça işlemenin tercih edilmesinin bir diğer nedeni de kârı artırırken harcanan çabayı azaltmaya olanak tanımasıdır.

Bunun biraz kafa karıştırıcı olduğunu kabul etmek gerekir. Yalnız, işleme ile artan kâr arasındaki ilişkiyi anladığımızda aslında durumun çok daha basit olduğu hemen fark edilmektedir. Şöyledir ki metal işleme endüstrisinde kullanılan ekipmanlar pahalı olmalarına rağmen çok yararlıdır. Dolayısıyla bu yüksek maliyetli ekipmanlarla işlenen metaller üretim maliyetlerini düşürmenin yanı sıra işletmenin zamandan ve emekten de tasarruf etmesini sağlar.

Son olarak tüm avantajlarına rağmen, yeni bir makine almayı düşünenler için makinenin doğruluğu ve hatasız çalıştığından emin olmalarını tavsiye ediyoruz.

Bu Yazımıza Göz Atmak İster Misiniz? ▶▶▶▶ CNC İşlemenin 7 Önemli Faydası

Verimlilik

Metal işleme süreçleri içerisinde dahili kalite güvence sensörleri çok yaygın bir yaklaşımdır. Ayrıca doğal olarak bu durum metallerin üretim hızının artmasının yanı sıra hammaddenin doğru kullanılmasını sağlar. Elbette ki verimliliği önemli ölçüde artırır. Ek olarak, yüksek işleme ve parça imalatı standartlarını sağlamanın etkili yöntemlerinden biri işleme yöntemidir. Ayrıca işleme, tüketim maliyetlerini düşürme, boşa yapılan harcamaları azaltma yetenekleri nedeniyle maliyetleri azaltma fırsatlarını da beraberinde getirir.

Daha fazla hassasiyet

Talaşlı imalat yöntemleri olan tornalama ve frezeleme işlemleri ile üretilen metaller, çoğu endüstride yaygın olarak kullanılırlar. Sağlık sektörünün de dahil olduğu bu endüstrilerde kritik olan nokta, talep edilen parçalarda yüksek hassasiyet aranmasıdır.

Bu hassasiyet gereksinimi, endüstrilerde işlenmiş metallerin tercih edilmesinin en önemli etkenlerinden biridir. Yalnızca bu bile, işlemenin ne kadar önemli olduğunun açık bir kanıtıdır.

Rekabette öne geçin

Talaşlı imalatla üretilen parçalar farklı amaçlarla metal içeren hemen her şeyde kullanılabilirler. Ayrıca günümüzde üretim sektörü artan rekabet koşullarında hayatta kalabilmek için en iyi uygulamaları gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu süreci en iyi gerçekleştirmek adına en iyi ekipmanlara sahip olmak gibi bir gereksinimleri vardır.

Talaşlı imalatın yenilikçi bir teknoloji olmasının yanı sıra sunduğu hassasiyet ve verimlilik ölçütleri, sektörde daha az zaman ve kaynak harcayarak daha fazla getiriye dönüştürme fırsatını beraberinde getirir.

Dhf UHB UIB UJB Küre Uzun Karbür Freze 60 Hrc 2 Ağızlı Kaplamalı
Dhf ETA Düz Karbür Freze 55 Hrc 2 Ağızlı Kaplamalı
Dhf RTD Köşe Radyüslü Karbür Freze 55 Hrc 4 Ağızlı Kaplamalı

Dolayısıyla da bu özellikleriyle daha kısa sürede daha iyi sonuçlar elde etmeye olanak tanımasıyla birlikte rekabette öne geçmeye de olanak tanımaktadır.

Dikkat edilmelidir ki bahsettiğimiz tüm detaylar, sürecin sunduğu avantajları göstermektedir. Bunun sonucunda da yatırımcıların işleme teknolojilerinden yararlanmalarının gerekli olduğunu vurgulamaktadır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık