Karbür Kesici Takımlar Neden Kullanılmalı?

Karbür Kesici Takımlar Neden Kullanılmalı?

Kesici takımlar, jilet gibi keskin kesici kenarları olan küçük gövdelerden oluşmaktadır. Günlük kesme aletlerinin aksine, kesici takımlar öncelikle endüstriyel ortamda malzeme yüzeylerinden parça çıkarmak için tasarlanmaktadır.

Kesici takımlar, işleme sürecinde büyük ölçüde rijit ve sert malzemeleri kestiği için, takımın işleme görevini tamamlayacak sağlamlıkta olması gerekmektedir.

Modern işleme ve mühendislik uygulamalarında karşılaşılan çeşitli özellikler, tasarımlar ve malzemeler için kesici takımlar üretilmektedir. Karbür kesme takımları, bugün endüstrideki en popüler takımların başında gelmektedir.

Karbür kesme takımları, karbürden üretilmiş kesiciler, karbür tabaka ile kaplanmış metalik takımlar ya da karbür uçlu kesici takımlardan oluşur.

Farklı nedenlerle, karbür kesme takımları modern endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Karbür kaplama ya da karbür kesici uçlar, takımın fiziksel niteliğini geliştirerek, takımın işleme görevini yerine getirme konusundaki yeteneklerini de arttırmaktadır.

Karbür, kesici takımların kesme performansını muhafaza ederken daha yüksek sıcaklıklara dayanmalarına da olanak tanımaktadır. Ayrıca fiziksel nitelikleri nedeniyle işleme operasyonlarına daha büyük faydalar sağlamaktadırlar.

Karbonlu Metal

Karbür, kesici takım üretiminde yaygın kullanılan maddelerden biridir. Esasen, karbon ve diğer elementlerin kimyasal bir kompleksidir. Titanyum, tantal ve tungsten gibi malzemeler endüstriyel kesme takımların üretiminde karbon ile karıştırılarak kullanılan en yaygın metalik malzemelerdir.

Karbonlu metalik malzemelerin en belirgin avantajları, sundukları fiziksel güç ve sağlamlığın yanı sıra aşınmaya, basınca ve ısıya karşı direnç sunmalarıdır. Karbür kesme takımları genellikle karbür kesici takım olarak da adlandırılmaktadır.

Tungsten Karbür

Karbür kesici takımlar düşünüldüğünde, akla gelen ilk karbür malzeme tungsten karbürdür. Genellikle karbür kesici takım dendiğinde, herkesin aklına ilk önce tungsten karbür takımlar gelmektedir.

Tungsten karbürün yapısında karbon ve tungsten eşit miktardadır. Kesici takımlar, işleme takımları ve aşındırıcıların tümü tungsten karbür kullanılarak üretilmektedir. Bu aletlerin üretiminde tungstenden farklı katı karbür formlarının kullanıldığı alanlar da mevcuttur.

Titanyum Karbür

İşleme takımlarının üretiminde kullanılan tipik karbür maddelerinden bir diğeridir. Titanyum karbür ile üretilen takımlar, yüksek kesme hızı, kusursuz yüzey kalitesi ve hassasiyet elde etmenizi sağlamaktadır.

Çelik bazlı maddeler işlenirken, titanyum karbür takımlar yaygın olarak tercih edilir. Bazı durumlarda aşınma ve korozyon direncini artırmak amacıyla tungsten karbür ile de karıştırılmaktadır. Bu karışımla üretilen bir takım, daha uzun hizmet ömrü ve üstün işleme kapasitesine sahip olur.

Tantal Karbür

Titanyum karbürden daha az sertlik ve rijitliğe sahip olan tantal karbür, yaygın olarak takım kaplaması olarak kullanılır. Korozyon direncini artırmak için tungsten karbüre karıştırıldığı uygulamalar da mevcuttur.

Süper iletken bir malzeme olan tantal karbür, elektron olarak da kullanılabilir. EDM tel kesme işlemlerinde kesici olarak kullanılan elektrotlar tantal karbürden üretilmektedir. Tel kesme, kesimi gerçekleştirmek için geleneksel takımlar yerine kıvılcım kullanan bir işleme yöntemidir. Ayrıca karmaşık geometrileri parça yüzeyinde işlemek için mükemmeldir.

MASTERCUT SJ Sert Metal (Karbür) Kalıpçı Frezeler
MTE KSM Komple Sert Metal Matkap Ucu 3XD
Kraft Chatter Free Karbür (Elmas) Freze 4 Ağızlı AlCrN Kaplamalı 65HRC Menşei Almanya

Karbür Kesici Takımın Faydaları.

Bu takımların endüstrisi hızla genişlemeye devam ediyor. Yeni karbür takımların dağıtım, geliştirme ve üretiminin karşılanması zorlu bir duruma geldi. Kesici takımlara olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Tedarikçiler daha yenilikçi ve yüksek performanslı takımlar geliştirerek talebi karşılamaya çalışmaktadır.

Kesici takımların geçmişinde, iyiyi kötüden ayırmak uzun bir süreçtir. Ancak her şey fark yaratan yüksek performanslı, son teknolojili ve yüksek kaliteli ekipmanlar elde edilmektedir.

Bütçe Dostu

Karbür takım kullanımının maliyet tasarrufu sağladığı bilinen bir gerçektir. Maliyet etkinliği, diğer bir deyişle dayanıklılık ve yüksek işleme kapasitesi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Karbür takımlar, aşınmaya dayanıklı ürünler olduğundan daha uzun takım ömrüne sahiptir. Bu nedenle üreticiler, daha düşük maliyetlerle sonuçlanan bir takım değişim döngüsüne sahip olurlar.

Ayrıca karbür malzemeler, kesici takımın kesme hızı ve ilerleme oranlarının artırılmasına olanak tanır. Bu özellik nedeniyle, bir işleme döngüsünü tamamlama süresi azalır. Azalan takım değişimi ve döngü süresi, daha düşük maliyetlerin yanı sıra daha yüksek üretim sağlar. Bu da karbür kesici takımların diğer takımlara oranla daha sık tercih edilmesinin başlıca nedenlerinden biridir.

Talaşlı İmalat ve Ürün Çeşitlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi için Bizimle İletişime Geçin!

Geliştirilmiş Dayanıklılık

Çelik dayanıklılığı ile karbürün ince işleme kapasitesini birleştirdiğinizde uzun ömürlü bir takıma sahip olursunuz. Yeni bir takım almak yerine uçları değiştirerek yüksek kaliteli karbür uçlu bir model, en iyi yüksek hız çeliği tercihinden bile daha uzun hizmet ömrüne sahip olacaktır.

Benzer şekilde, karbür takım maliyetleri başlangıçta yüksek görünebilmektedir. Fakat sonunda elde edeceğiniz  katma değer nedeniyle her işletme için çok üstün seçenek olduğu anlaşılır.

Keskinlik

Karbür kesme takımları, geleneksel çelikten üretilen takımlara göre çok daha keskin kalmaktadır. Ayrıca bu durum onu daha verimli bir hale getirir. Karbür, sıkışma olmadan daha hızlı kesim yapmanıza olanak tanırken makinedeki iş yükünü azaltır. Yumuşak çelikten üretilen takımlar çok çabuk aşınırlar. Kesici kenarlar köreldiğinde, odun yanar, yontulur, damar kırılır ya da dışarı itilir. Keskin karbür uçlu takımlar, standart çelik takımlara göre çok daha etkilidir. Ayrıca daha hızlı kesim yapabilmelerinin yanı sıra daha az düzenli bileme gerektirmektedir.

Temizlik

Karbür takımlar, herhangi bir metal işleme aletine göre en temiz ve basit kesimleri, çok az ya da hiç gren deformasyonu olmadan üretebilmektedir. Kesikler temiz ve düzgün olduğunda, bağlantıların daha iyi oturarak daha güçlü olması da mümkün olur. Temiz kesim yapabilen bir karbür takımın kullanılması geri tepme gibi sorunları azaltmaktadır.  Dolayısıyla oluşabilecek kaza risklerini en aza indirir.

Uzun Ömür

Karbür uçlar aşındığında ya da kırıldığında değiştirilebilmektedir. Ayrıca çoğu işletme bu durumda takıma yeni uçlar ekler. Karbür takımların başlangıç maliyetleri yüksektir. Ancak uçların değiştirilebilir durumda olması, takımın uzun vadede daha ekonomik bir seçenek haline gelmesine neden olur. Takımın gövdesi ya da kesici şaft iyi durumda ise, karbür takımlar neredeyse zamanın sonuna kadar çalıştırılabilirler.

Karbür Kesici Takımın Geleceği

Karbür kesme takımı, endüstriyel ekipmanlar içerisinde önemli bir yere sahiptir. CNC torna tezgâhları, taret torna tezgâhları, motor torna tezgâhları ve diğer torna tezgâhları da dahil olmak üzere tüm ağır iş makinelerinde kullanılan metal kesme aletlerinin başında gelirler.

Karbür kesici takımların çelik gövdelerine özel karbür uçlar kaynaklanır. Standart kesme takımları ile karşılaştırıldıklarında, karbür takımların aşınma direnci çok daha yüksektir. Ek olarak raf ömürleri çok daha uzundur.

Karbür takımların endüstride artan popülerliği, karbür takım pazarının yükselişinin ana nedenlerinden biridir. Diğer önemli etken olan pazar eğilimi, farklı son kullanım endüstrilerinde artan otomasyon seviyelerine bağlıdır.

Kesici takım üreticileri, gelişmiş ve sofistike işleme uygulamaları için gelişmiş takım ihtiyaçları, karbür takım pazarının ilerleyişini hızlandıracak gibi görünüyor.

Endüstriye hız kazandıran diğer bir unsur, karbür takımları daha uygun fiyatlarla sunabilen e-ticaret uygulamalarıdır. Bu uygulamalar, karbür kesme takımı üreticilerinin satış yapmalarına ve pazarın büyümesine olanak tanımaktadır.

Dhf UHB UIB UJB Küre Uzun Karbür Freze 60 Hrc 2 Ağızlı Kaplamalı
Korloy Ccmt Karbür (Elmas) Tornalama Ucu
Pro-x Karbür Matkap H7 118° Din338

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık