Takım Ayarında Deneme Kesimi Metodunu Biliyor Musunuz?

Takım Ayarında Deneme Kesimi Metodunu Biliyor Musunuz?

CNC ile işlemede takım ayarlarından bahsederken deneme kesimi, takım ayarı, tezgah ayarı ve otomatik takım ayarı gibi yöntemler düşünülmelidir. Bugün diğer adı x-ekseni takım ayarı olan, deneme kesimi yöntemini anlatırken CNC işleme merkezlerini göz önünde bulunduracağız. Bu yöntem ayrıca x-eksen takım ayarı olarak da adlandırılmaktadır. Peki takım ayarında deneme kesimi metodu nedir?

Bu yöntem kullanışlı olsa da iş parçası yüzeyinde çeşitli kesme izleri bırakıyor olması ve takım ayarı doğruluğunun düşük olması gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Şekilde de görüleceği üzere, iş parçası yüzeyinin merkezinde yer alan takım ayar noktası esas alındığında, ikili takım ayar yöntemi kullanılır.

1.X,Y yönünde takım ayarı

  • İş parçası sabitleyici aracılığı ile çalışma tezgahına monte edilir. Sıkıştırma sırasında iş parçasının dört tarafı takım ayar konumları için boş bırakılmalıdır.
  • İş milini orta hızda dönecek şekilde ayarlayın ve başlatın, sonrasında çalışma tezgahı ve iş milini hızlı bir şekilde hareket ettirin. Böylece kesici takımın belirli bir hızla, iş parçasının sol tarafına belirli bir güvenlik mesafesinde hareket etmesine izin verin ve ardından hızı düşürün.
  • Takımı iş parçasına yaklaştırırken genellikle 0,01 mm ince ayar yapın ve iş parçasının sol tarafına yavaşça yaklaşmasını sağlayın. Bu sayede takım iş parçasının sadece sol yan yüzeyine temas ederken gözlemleme ve dinleme şansına sahip olursunuz. Takımın iş parçasına temas ettiğini anlamak için kesme sesi, kesim işaretleri ve talaşları gözlemleyin. Bu üç durumdan biri meydana gelirse, takımın iş parçasına temas ettiğini anlamış olursunuz. Bu durumda takımı 0,01mm geri çekin ve makine koordinat sisteminde o an görüntülenen değeri not edin.
  • Takımı, pozitif Z yönünde iş parçasının yüzeyinin yukarısına doğru götürün ve ardından iş parçasının sağ tarafından aynı şekilde yaklaştırın. Bu esnada makine koordinat sisteminde o an görüntülenen değeri de not edin.
  • Bu iki işlemden elde edilen sonuçlara göre iş parçasının, makine koordinat sistemindeki koordinat değeri elde edilmiş olur. Örnek : {-240.500+(-340.500)}/2=-290.500.
  • Benzer şekilde iş parçasının, makine koordinat sistemindeki koordinat değeri de ölçülebilmektedir.

2.Z yönü takım ayarı

  • Takımı hızlı bir şekilde iş parçasının üstüne getirin.
  • İş milini orta hızda döndürmeye başladıktan sonra çalışma tablasını ve iş milini hızlı bir şekilde hareket ettirin. Bu sayede takım, belirli bir güvenlik mesafesinde takımın üst yüzeyine yakın bir konuma doğru hareket edecektir. Sonrasında takımın uç yüzünü iş parçasının yüzeyine yaklaştırmak üzere hızı azaltın.
  • Takım iş parçasına yaklaşırken, 0,01 mm ince ayar kullanın. Bu sayede takımın uç yüzeyinin iş parçası yüzeyine yavaşça yaklaştırın ve temas ettirdikten sonra ekseni tekrar yukarı kaldırın. Makine koordinat sisteminde görüntülenen Z değerini not edin. Takım tezgahı koordinat sisteminde bulunan iş parçası koordinat sisteminin asıl W koordinat değeri de aynı değerdir.
  • Takım ayarında deneme kesimi metodu ile buraya kadar ölçüp not ettiğiniz x,y,z değerlerini takım tezgahı iş parçası koordinat sisteminde G5* kodlu saklama alanına girin. (Takım ayar parametrelerini saklamak için genellikle G54~G59 kodları kullanılır).
  • Makine operasyon paneline (MDI) giriş yaptıktan sonra G5* tuşlayın. Otomatik moddayken başlat tuşuna basın ve etkinleştirmek için G5*’i çalıştırın.
  • Takım ayarlarının doğruluğunu tekrar kontrol edin.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar