Takım İçi Soğutmanın Avantajları Nelerdir?

Takım İçi Soğutmanın Avantajları Nelerdir?

Bu Yazıyı Dinleyebilirsiniz.

Kesme işlemleri sırasında parça yüzeyinde yüksek sıcaklıkta su buharı üretilir ve parça yüzeyindeki bu buhar, kesme sıvısının nüfus etmesini engelleyerek parça ya da takımın %20’den daha az soğumasına neden olur. Ek olarak en etkili soğutma etkisi için parça ve takımla kesme sıvısı 1000psi’nin üzerinde basınçla temas ettirilmelidir. Ayrıca takımın aşırı ısınması kontrol altına alındığında, hem doğrusal hem de ilerleme hızları büyük ölçüde iyileştirir. Dolayısıyla bu işlem sırasında ana şaft su çıkış ekipmanı kullanımı zorunludur.

Sistemin çalışma prensibi, yüksek basınçlı kesme sıvısının takım ucu ve parçanın temas noktasına çarparak sürtünme ve yüksek ısıyı engellemesidir. Ayrıca talaş kırılmasını önleyerek takıma dolanmasını da önleyebilir ve yüksek kaliteli özel filtreleme ekipmanı genişletilebilir. Ek olarak kesme sıvısı, kesici takım sıcaklığını doğrusal hızı %30’dan fazla artırmaya olanak tanıyacak şekilde etkilerken, işlenmiş parçanın yüzey doğruluğunu iyileştirebilir ve takım izlerini azaltır. Ayrıca CNC otomasyon ile kullanımı için takım kontrol yazılımı ve yüksek basınçlı soğutma sistemi gereklidir.

https://www.atlasfor.com/mte-silindirik-sapli-uzun-matkap-ucu-hss-118-h8-din340-26448
https://www.atlasfor.com/lamina-apkt-magia-karbur-elmas-frezeleme-ucu-26531
https://www.atlasfor.com/dhf-uhb-uib-ujb-kure-uzun-karbur-freze-60-hrc-2-agizli-kaplamali-26461

Avantajları:

  • Metal işlemede oluşan talaşların ve parçaların dolanma sorunlarını ortadan kaldırır. Ek olarak parça ve takımlara dolanan talaşlardan kaçınmaya ve daha düzgün kesimler yapmaya olanak tanır.
  • Besleme ve kesme hızları artırılabilir. Bu sayede üretimde daha fazla üretkenlik elde edilir.
  • Daha düşük takım aşınması sağlar. Özellikle takım kırılma risklerini büyük ölçüde azaltır. Ayrıca işleme sırasında oluşan yüksek yerel sıcaklığı azaltarak takım ömrünü uzatır.
  • Takım değiştirme sıklığını ve dolayısı ile takım tüketimini azaltır. Üretim maliyetlerini düşürerek ürün ve parçaların kâr marjını artırır.
  • Üretilen parçaların kalite gereksinimlerini karşılaması ve evrensel kararlılığını sağlar. Ek olarak bozuk ve hurdaya ayrılan parça sayısını büyük ölçüde iyileştirir.
  • İşlenmiş parçaların yüzey kalitesini iyileştirir. Bitiriş ve pürüzlülük daha iyidir. Parçaların kalitesi iyileştikçe rekabet gücü de artar.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık