Torna Merkezleri ve Torna Tezgahları Arasındaki Farklar

Torna Merkezleri ve Torna Tezgahları Arasındaki Farklar

Tornalama işlemi, M.Ö. 1300 civarında Mısırlılara kadar uzanan ve yüzyıllardır var olan bir teknolojidir. Daha sonraları, M.Ö. 1550 civarında Fransa’da torna makineleriyle ahşap ürünler üretilmeye başlanmıştır. 18. yüzyıl Sanayi Devrimi zamanında İngiltere’deki işçiler, metal tornanın modern bir versiyonunu kullanıyorlardı.

Kesici aletin döndüğü ve iş parçalarının ona doğru hareket ettiği frezeleme makinelerinin aksine, tornanın kesici takımı sabittir ve dönen bir iş parçasına doğru hareket ederek silindirik şekilli parçalar oluşturur. Tornaların tanımına göre, iki eksenleri vardır. Birinci eksende kesici aleti iş parçasının ekseni boyunca (mandrene doğru) hareket ettiren Z-eksenidir. Ek olarak ona dik şekilde hareket eden X-eksenidir.

torna-merkezlerı-ve-cnc-torna-tezgahlari-arasindakı-farklar-torna-tezgahi-nedır

Torna Tezgahları Nedir?

Orijinal manuel torna makineleri, neredeyse her iş atölyesinin ayrılmaz bir parçasıydı. Ek olarak çeşitli imalat süreçlerinde frezeleme makineleri ve diğer makine araçları ile yan yana çalışırdı. CNC torna makinelerinin yatay ve dikey olmak üzere iki türü mevcuttur. Ancak bu makalede daha yaygın bilinen yatay türü ele aldık ve onun üzerine odaklanılacaktır.

Torna Tezgahı Ne için Kullanılmaktadır?

Günümüzde artık tornaların üretebileceği şeylerle ilgili pek fazla sınırlama yoktur. Tornaların çoğu endüstriyel amaçlar için kullanılmakta olup, yatay torna merkezleri yüksek hacimli işleme için kullanılmaktadır.

Son yıllarda CNC işlemenin ortaya çıkmasıyla, iki eksenli tornayı büyük ölçüde destekleyici bir role indirgemiştir. Bununla birlikte, bu manuel versiyonlar çok yönlüdür. Açıklamak gerekirse, modern teknoloji tarafından tamamen değiştirilmeleri muhtemelen asla mümkün olmayacaktır. Hobiler ve küçük işletmeler, manuel tornaların ihtiyaçlarını ve bütçelerini karşıladığını görmeye devam edeceklerdir.

torna-merkezlerı-ve-cnc-torna-tezgahlari-arasindakı-farklar-torna-merkezı-nedır

Torna Merkezi Nedir?

Torna Tezgahı ve Torna Merkezleri Arasındaki Teknik Farklılıklar

Bu ayrımı netleştirmek için çok net ve doğru bir madde yoktur. Dahası, CNC torna merkezleri ve tornalar genellikle birbirine benzemektedir. Yine de tamamen farklı makinelerden bahsetmekteyiz. Torna, manuel-CNC torna olsun, eğer sadece iki eksenli işleme yapabilme yeteneğine sahipse, torna tezgahıdır. Bu makine, tornalama işlemi , yüzey işleme, diş açma, delik delme, delik genişletme ve konik tornalama işlemi dahil olmak üzere işlemleri gerçekleştirebilir. Bunlar arasında her biri, tornanın bir parçası olan iki eksen ve tek mili gerektirir.

3 eksen, 4 eksen ve 5 eksen yeteneklerini içeren tornalar ise torna merkezleri olarak bilinmektedir. Bunlar geçmişteki CNC ve manuel tornalardan bir “teknolojik sıçrama” olarak kabul edilmektedir. Geleneksel tornalar bir kesici alet ile malzeme çıkarırken iş parçasını döndürerek yuvarlak bir parça oluşturur. Çok eksenli torna merkezleri kesme yeteneklerinde çok daha esneklerdir. Ek eksenler ve ikinci mili eklenerek, torna merkezlerinin geleneksel tornanın yeteneklerinin ötesinde işlemler gerçekleştirir.

torna-merkezlerı-ve-cnc-torna-tezgahlari-arasindakı-farklar-torna-tezgahlari-nerelerde-kullanilir

Torna Tezgahları Nerelerde Kullanılır?

Torna merkezlerinde otomatik takım değişimi için kesicitakım tutucuları, verimli talaş kaldırma ve yüksek hızlı soğutma sıvısını içerde tutmak için tamamen kapalı kutu gibi bir tasarımı bulunmaktadır. Frezeleme ve delme için yan makineleri kullanarak parçaların tek bir kurulumda tamamlanmasına olanak tanır. Böylece iş parçasının başka bir makinede ikincil işlemler için işlenmesine gerek kalmaz.

Torna Merkezleri Geleneksel Tornalama İşlemlerini Kolaylaştırır

Bir torna tezgahında tamamlanabilen işlemler bile torna merkezinde daha verimli sonuçlar verir. Torna merkezleri, iş parçası döndüğünde delikleri deler, delikleri genişletir ve bunu düzgün şekilde deler. Kesici aletler, spesifikasyonlara göre delikleri matkaplar ve tamamlar.

Diş açma ve konik kesme, iki eksenli bir tornada zaman alıcı olabilir. Ancak iki eksenden fazlasına sahip makinalarda bu işlemler hızlı ve basit hale gelmektedir. Torna merkezlerinde diş açma işlemi işleme süresini azaltır. Ayrıca konikler sadece ucunda değil, iş parçasının uzunluğu boyunca herhangi bir yerinde uygulanmaktadır.

Torna Merkezlerinin Avantajları

Çok Yönlü İşleme

Çok eksenli torna makineleri, her iş parçası yüzeyinde tornalama işlemi ve CNC frezeleme yeteneğini sağlar. Diğer bir deyişle, yüksek hassasiyetle her yüzeyde, yarıklar vb. işlemlerini gerçekleştirmek mümkündür. Bu, iş parçasının her yüzeyinde karmaşık işlemlerin yapılmasını sağlar.

Karmaşık Tasarımları Hızla İşleme Yeteneği

Güçlü bir torna makinesini CNC kontrolü ve yazılımla birleştirerek karmaşık tasarımların yapılandırmaların daha kısa döngü süreleri ve daha yüksek hassasiyetle işlenebilmesini sağlamak mümkündür. Bu, özel işleme, hızlı prototipleme ve çoklu görev yeteneklerine sahip yüksek üretimli işler için önemlidir. Bu şekilde, karmaşık parçalar üzerinde çalışırken daha etkin ve verimli bir üretim süreci sağlanmaktadır.

torna-merkezlerı-ve-cnc-torna-tezgahlari-arasindakı-farklar-torna-merkezlerının-avantajlari-nelerdır

Torna Merkezlerinin Avantajları Nelerdir?

Yüksek Verimlilik

Çok eksenli CNC makineleri, torna merkezi ve frezeleme makinesi gibi işlevler sunarak şirketlerin gerekli makine sayısını azaltmalarını sağlar. Örneğin,  tornada yuvarlak parçalar kesip onlara düz yüzeyler eklemek için freze makinesine taşıma ihtiyacı kalmaz. Torna merkezi, tüm işlemleri aynı makine aracında tamamlayarak üretkenliği artırır. Ayrıca maliyet tasarrufu sağlar ve atığı en aza indirir. Bu şekilde, aynı makine üzerinde işlemlerin tamamlanması sayesinde iş akışında hızlanma ve daha verimli üretim sağlanır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık