Tornalama ve Delik İşleme Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tornalama ve Delik İşleme Arasındaki Farklar Nelerdir?

Delik açma genellikle delik işleme sürecinin en önemli adımlarından biri olarak kabul edilir. Bu işlem hem CNC hem de torna tezgahlarında yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir. Bu yazımızda delik açma ile tornalama arasındaki farklara değineceğiz.

 

1. Konsept Farklılığı

Delik işleme, çeşitli aletler kullanılarak delik ve diğer dairesel şekiller elde etmek için uygulanan bir iç çap kesme işlemidir. Torna işleme ise dönen parçaları işlemek için torna takımlarının kullanıldığı bir torna sürecidir.

2. Boyut Farklılığı

Delik işleme, işlenecek parça üzerinde daha önce hazırlanmış bir deliğin, istenilen boyuta genişletilmesi için yapılan ve yapımında tek kenarlı bir delik işleme takımının kullanılan bir yöntemdir. Tornalama da ise torna takımı düz bir çizgide ya da bir düzlem üzerindeki eğride hareket ederek kesim yaptığı bir işlemdir.

3. Kullanım Farklılığı

İş parçası, delik işleme sırasında tezgah fikstürüne ya da tablasına monte edilir ve delik işleme takımının çubuğa bağlanması sağlandıktan sonra iş mili döndürülmek üzere sürülür. Bu işlem sırasında eğer delik işleme kalıbı kullanılıyorsa, delme çubuğu ve iş mili bağlanır. Bu durumda kalıbın doğruluğu, işleme doğruluğu üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Kalıp kullanılmayan durumlarda iş miline sıkı bir şekilde bağlanır ve takım tezgahının doğruluğu, işleme doğruluğu üzerinde belirleyicidir.

Tornalama, farklı torna takımları kullanarak iç ve dış yüzey silindirik yüzeyleri, konik yüzeyleri, dişleri, kanalları, uç ve şekillendirme yüzeyleri gibi çok farklı dönen yüzeyleri işlemek için kullanılır. İşleme doğruluğu IT7 – IT8 aralığına ulaşabilir ve yüzey pürüzsüzlük değeri Ra 1,6 ~ 0,8’dir. Düz miller, genel diskler ve manşon parçaları gibi tek eksenli parçaların işlenmesinde tornalama yaygın olarak kullanılmaktadır.

Delik İşlemenin Özellikleri Nelerdir?

  1. Radyal boyutu ayarlanabilen basit yapılı takım sayesinde farklı çaplarda delikler için tek takım kullanılabilir.
  2. Orijinal delikte bulunan eksen kaymalarını ve konum hatalarını giderebilir.
  3. Delik işleme makinesi pek çok hareket şekline sahip olduğu için işlenen parça, delik ve aletin göreceli konumunu doğru bir şekilde ayarlayabilir. Bu sayede işlenen deliğin ve diğer yüzeylerin karşılıklı konumunun doğruluğunu garanti eder.
  4. Takım tezgahının doğruluğu ve operatörün yetkinliği, delme kalitesine doğrudan etki eder. Bu nedenle operatörün sağlaması gereken teknik gereksinimler nispeten yüksektir.
  5. Kullanılan tek kenarlı kesicilerin esnekliği, raybalama ile karşılaştırıldığında zayıftır ve daha küçük kesme miktarına sahiptirler. Bu durum üretkenliği düşürürken, işleme hassasiyetini sağlamayı da zorlaştırır.
  6. İnce deliklerin işlenmesinde kullanılması uygun değildir.
https://www.atlasfor.com/delik-delme-takimlari

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık