Parmak Freze ile İşlemenin 8 Ortak Sorunu ve Çözümleri

Parmak Freze ile İşlemenin 8 Ortak Sorunu ve Çözümleri

CNC gibi hassas işleme sırasında bile hatalarla karşılaşmak mümkündür. Hiç kimse CNC’nin çökmesinden sorumlu ya da ilk seferde doğru olduğunu düşündüğü parçayı yeniden işlerken zaman harcayan kişi olmak istemez.

CNC operatörleri için kariyer basamakları çıkıldıkça, hatalarla karşılaşma olasılığı da düşmeye başlar. Fakat hatalardan tamamen kaçınmanın belki de en iyi yolu başka birinden öğrenmektir. Makalede parmak frezelerle çalışırken karşılaşılan en yaygın sekiz soruna, bu sorunlardan kaçınma yöntemlerine ve karşılaşıldığı anda düzeltmek için neler yapılabileceğini kısaca açıklamaya çalışacağız.

8 Yaygın Freze İşleme Sorunu

Aşağıdaki ipuçlarını izleyerek, daha önce bu sorunlarla yüzleşerek çözmek zorunda kalan operatörlere nazaran daha hızlı sonuç alabilirsiniz.

parmak-freze-ıslemenın-8-ortak-sorunu-ve-cozumlerı-freze-kirilmasi

Freze Kırılması

1: Freze Kırılması

Freze kırılmasının birkaç genel nedeni vardır. Örneğin besleme çok ağır olabilir. Bu durumu kontrol edip besleme hızını düşürerek takımın parçaya gereğinden fazla müdahale etmesinin önüne geçmelisiniz. Ek olarak programlanan kesme parametreleri de gereğinden fazla olabilir. Bu durumun önüne geçmek için kesme açısı ve derinliğini azaltmayı denemelisiniz.

Ayrıca bazen takımda çok fazla salgı olduğunu görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda sapı daha derin tutmak ya da daha kısa bir parmak freze kullanmak çözüm olabilir. Son olarak, kırılmaya sebep olan basit bir aşınma olabilir. Karbür takımlar çok köreldiklerinde kırılma eğilimindedir. Belirli dönemlerde kontrol ettiğinizden ve yıpranan kesici uçları yeniden keskinleştirdiğinizden emin olmakta fayda var.

parmak-freze-ıslemenın-8-ortak-sorunu-ve-cozumu-takim-asinmasi

Takım Aşınması

2: Olağandışı Takım Aşınması

Aşağıda yer alan, parmak frezelerin olağandışı aşınmasına neden olan faktörlere bir göz atıp gerekli kontrolleri bu yönde yapabilirsiniz:

  • Hız ve oranlar gereğinden yüksek olabilir. Ayarları gözden geçirmekte fayda vardır.
  • Çok sert malzemelerin işlenmesinde TiAlN veya AlCrN gibi kaplamaları tercih ettiğinizden emin olun.
  • Helis açısındaki hatalar olağandışı aşınmanın belirgin nedenlerinden biridir. Bu nedenle bu hatayı fark ederseniz, takımın helis açısını düzeltmeniz gerekir.
  • Birincil boşluk açısının gereğinden büyük olmamasına özen gösterin.
  • Kesim işlemi sırasında ortaya çıkan talaşlar araya girerek aşınmaya neden olabilir. Bu gibi durumlarda hız, ilerleme ve talaş boyutu ayarlanmalıdır. Ayrıca soğutma sıvısı ve basınçlı hava kullanarak talaşlar ortamdan uzaklaştırılabilir.

3: Kısa Takım Ömrü

Takımlarınız olması gerekenden çok daha hızlı aşınıyorsa, aşağıdaki nedenlere bir göz atmak isteyebilirsiniz:

  • Kesme hızı çok yüksek ayarlanmıştır.
  • İşlenmesi zor sert malzemelerin işlenmesinde kaplamasız takım tercih edilmiştir.
  • Helis ve boşluk açıları yanlış ayarlanmıştır.

Takımlarınızın keskin olduğundan, sert malzemelere uygun kaplamalı takım kullandığınızdan ve açıların doğru olduğundan emin olun.

4: Frezede Çapaklanma

Ağır ilerleme hızı ve rijitlik eksikliği gibi nedenler takımın çapaklanmasına neden olabilir. Bu sorundan şüphelendiğiniz durumlarda ilerleme hızını düşürmeli, daha kısa takım tercih etmeli ve takım şaftını daha derin tutmayı düşünmelisiniz.

5: Aşırı Talaş Yığını

Aşırı talaş yığını sorunu birkaç nedenden kaynaklanabilir:

  • Kesimin çok ağır olması,
  • Yeterli talaş boşluğunun bulunmaması,
  • Yetersiz soğutma sıvısı kullanımı.

Kesim genişliği ve derinliği azaltıp daha az kanala sahip parmak freze kullanılarak, kesme sıvısı basıncını artırıp kesme noktasına yönlendirerek bu sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca hava basıncı da yardımcı olabilir.

6: Çapaklar

Çapak temizlenirken bilenmiş bir takım kullanılmalı, ilerleme ve hız oranlarının doğruluğu kontrol edilmeli ve helis açısının doğru ayarlandığından emin olunmalıdır.

7: Pürüzlü Yüzey Finisajı

Pürüzlü yüzeylere neden olan birkaç etken bulunur. Aşağıda bulabileceğiniz bu dört ana etkene karşı devamlı tetikte olmanızda fayda var.

  • Besleme hızının çok ağır olması,
  • Kesme hızının çok yavaş olması,
  • Takımın aşınmış olması,
  • Takım ucundaki sığ dışbükey açı.

İşlediğiniz parçanın pürüzlü bir yüzeyi varsa, ilerleme ve besleme hızı düzeltilmelidir. Kör bir takıma sahipseniz keskin olanla değiştirmeyi veya dışbükey açıyı artırmayı deneyebilirsiniz.

Parmak Freze İşlemenin 8 Ortak Sorunu ve Çözümleri Nelerdir?

Parmak Freze İşlemenin 8 Ortak Sorunu ve Çözümleri Nelerdir?

8: Titreşim

  • Hız parametrelerinin yüksek olması,
  • Kurulumda rijitlik eksikliği,
  • Genel olarak kötü kurulum,
  • Ağır kesim hızı,
  • Takımda ortaya çıkan yüksek salgı.

Hız parametrelerinin düzeltilmesi, takım ve takım tutucu rijitliğinin iyileştirilmesi, kesme parametrelerinin düzenlenmesi ve ayrıca kısa takım kullanmak ya da takım sapını derin tutmak, bu soruna çözüm olabilir.

Sonuç

Parmak frezelerle işleme sırasında kesim parametrelerine dikkat etmek, takım keskinlik, hız ve ilerleme ayarları gibi parametreleri kontrol altında tutmak, sizi pek çok sorundan uzak tutabilir. İşinizi yaparken odaklanmış ve dikkatli kalmak, aksaklıkları engellemenin en iyi yollarından biridir.

Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.


Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar