6- Üretimde Kullanılan Terimler
Dişli kesici: Dişlileri işlemek için tasarlanmış kesiciler (değirmenler, broşlar, ocaklar vb.).
Dişli şekillendirici: Frezeler ve kalıp makinelerinin aksine, dişliyi kesmek için aleti karşılıklı olarak hareket ettiren makine.
Taşlama: Malzemenin işlem gören parçadan elektrikli bir aşındırıcı tekerlek, taş, kayış, macun, levha, bileşik, bulamaç vb. ile çıkarıldığı işleme türü. Çeşitli biçimler alır: hassas yüzey taşlama (düz ve/veya kare yüzeyler oluşturur), silindirik taşlama (dış silindirik ve konik şekiller, dolgular, alttan kesmeler vb. için), merkezsiz taşlama, pah kırma, diş ve form taşlama, alet ve kesici taşlama, elde taşlama, ince parlatma ve cilalama (ultra pürüzsüz yüzeyler oluşturmak için son derece ince taneciklerle taşlama), ince taşlama ve disk taşlama.
Taşlama makinesi: Metalleri çıkarmak ve iş parçalarını yakın toleranslara kadar bitirmek amacıyla kullanılan bir taşlama çarkına veya başka bir aşındırıcı alete güç sağlar. Pürüzsüz, kare, paralel ve doğru iş parçası yüzeyleri sağlar. Mikron mertebesinde ultra pürüzsüz yüzeyler ve cilalar gerekli olduğunda, alıştırma ve bileme makineleri (son derece ince, tek tip kumlu aşındırıcılar çalıştıran hassas taşlama makineleri) kullanılır. Bitirici rolünde taşlama makinesi belki de en yaygın kullanılan takım tezgahıdır. Çeşitli stiller mevcuttur: torna uçlarını ve matkapları bilemek için tezgah ve ayaklı taşlama makineleri; kare, paralel, pürüzsüz ve doğru iş parçaları üretmek için yüzey taşlama makineleri, silindirik ve merkezsiz taşlayıcılar, merkez delikli taşlayıcılar, yüzeyli ve parmak frezeli taşlayıcılar, jig taşlayıcılar, aşındırıcı kayış (arkalık, döner çerçeve, kayış rulosu) taşlayıcılar, kesici aletlerin bilenmesi ve yeniden bilenmesi için takım ve kesici taşlayıcılar, karbür taşlayıcılar, el tipi kalıp taşlayıcılar ve aşındırıcı kesme testereleri.
Taşlama oranı: Kaldırılan iş malzemesinin kaybolan taşlama çarkı malzemesine oranı.
Taşlama taşı: Uygun bir matris içinde karıştırılmış aşındırıcı malzemeden oluşan tekerlek. Çeşitli şekiller alır ancak iki temel kategoriye ayrılır: pistonlu taşlamada olduğu gibi kenarlarından kesenler ve alet ve kesici taşlamada olduğu gibi yanlarından veya yüzlerinden kesenler.
Tane boyutu: Taşlama çarklarında ve diğer aşındırıcı aletlerde aşındırıcı parçacıkların belirtilen boyutu. Metal kaldırma kapasitesini ve finisaj kalitesini belirler.
Kanal Açma: Kanalların ve sığ kanalların işlenmesi. Örnek olarak oluklu rulman yataklarında kanal açma işlemi gösterilebilir. Tipik olarak, yüksek ilerleme hızlarında hafif kesimler yapabilen takımlar tarafından gerçekleştirilir ve yüksek kaliteli bir bitiş sağlar.
Grup teknolojisi: Parça aileleri oluşturmadan önce boyuta özel önem verilerek, çok sayıda farklı parçanın özelliklerine (şekil, konfigürasyon, delikler, dişler, boyut vb.) göre sınıflandırılması. Ayrıca, makineler ve operasyonlar arasında verimli parça akışı için makinelerin hücrelere kümelenmesini içerir. Ayrıca otomatik işlemeyi de içerebilir.
Derin delik matkabı: Yüksek hassasiyet ve ince yüzey kalitesi ile derin, uzun delikler oluşturmak için kullanılan kendinden kılavuzlu matkap. Ayrıca yüksek basınçta takım/iş parçası yüzeyine kesme sıvısı sağlayan kesme sıvısı geçişlerine de sahiptir.
Derin delme: Derin, hassas delikler oluşturmak için kendinden kılavuzlu bir makine kullanarak delme işlemi. Yüksek basınçlı soğutma sıvısı, genellikle matkap ucunun sapı yoluyla kesme alanına beslenir.
Demir testeresi bıçağı: İleri veya geri hareketle kesen manuel veya elektrikli demir testeresi için tırtıklı bıçak.
Kafa değiştirme makinesi: İşleme merkezleri gibi bu da nispeten yeni, birçok işlevli, sayısal kontrollü takım tezgahı sınıfıdır. İşleme merkezlerinden farklıdır. Çünkü takımlar yerine tek veya çok milli kafalar, gerekli işlem dizilerini gerçekleştirmek için uygun sırayla tek bir iş istasyonuna aktarılır. Tek iş istasyonu, bir mil sürücüsü ve kayar besleme ünitesi ile donatılmıştır. İş parçası sabit veya endekslenebilir bir konumda kalır. Gerekirse bazı makinelere ek iş istasyonları eklenebilir.
Eğilme, eğilme direnci: Kesicinin gövde altında, dişin kesici kenarının hemen arkasındaki alanda meydana gelen sürtünme.
Helisel kesici: Spiral ya da helisel oluklu parmak freze veya diğer kesici. Sağ veya sol yönlü olabilir.
Helis açısı: Takımın ön kenarının merkez çizgisinin düzlemiyle yaptığı açı.
Yüksek hızlı frezeleme aparatı: Küçük parmak frezeleri yüksek hızlarda döndürmek için dişlilere sahip, tipik olarak evrensel bir frezeleme aparatı ile birleştirilmiş cihaz. Ayrıca bakınız: üniversal frezeleme aparatı.
Ocak: Sonsuz, düz ve helisel dişlileri kesmek için kullanılan, helisel bir yol boyunca düzenlenmiş dişleri olan dönen bir alet, yivler vesaire.
Diş açma: Bir yivli çelik sonsuz kesicinin dönen bir boşluğu geçerek döndürülmesi ve ilerletilmesinden oluşan bir dişli-diş oluşturma işlemi. Gerçek kesme işleminde dişli ve ocak birlikte döner. İkisinin hız oranı, dişlide oluşturulacak diş sayısına ve ocağın tek veya çok dişli olmasına bağlıdır. Dişli azdırma tezgahının kesme hızı, azdırma makinesinin ana tahrik milinin hızını değiştiren vites değiştirme kolu ile kontrol edilir.
Dişli azdırma makinesi: Sonsuz, düz ve helisel dişliler ve yivler oluşturmak için bir ocak ve ham parçanın birbiriyle kesin ilişki içinde döndüğü makine. Ayrıca bakınız: dişli şekillendirici.
Delik Açma: İş parçasında delikler oluşturmak için matkap, rayba, zımba, sıvı ortam veya elektrot gibi bir sarf malzemesi kullanmak. Genellikle sonraki işleme ve bitirme işlemleri için bir ön adımdır.
Tutucu: İş parçasını takım tezgahına sabitlemek için T-yuvalı cıvata, kayış kelepçesi veya başka bir cihaz.
Honlama: Düşük hızlı bir aşındırma işlemi. Talaş kaldırma, taşlamaya göre daha düşük kesme hızlarında gerçekleştirilir. Bu nedenle, ısı ve basınç en aza indirilerek mükemmel boyut ve geometri kontrolü sağlanır. Honlamanın en yaygın uygulaması iç silindirik yüzeylerdedir. Kesme işlemi, metal bir mandrel üzerine monte edilmiş aşındırıcı çubuklar (alüminyum oksit ve silisyum karbür) kullanılarak elde edilir. İş, yüzmeye izin verecek şekilde sabitlendiğinden ve kenetlenme veya takılma olmayacak şekilde sabitlendiğinden herhangi bir bozulma olmaz. Ayrıca kesici takımlara ultra ince kenarlar vermek için kullanılır.
Honlama takımı: Bir alet kafasının çevresine yapıştırılmış ve iç delikleri doğru, ince bir finişe getirmek için kullanılan aşındırıcı segmentler. Çoğunlukla deliklerin hassas boyutlandırılması ve finisajı için kullanılır, ancak diğer şekilleri bilemek ve ince, ultra keskin kesme kenarları vermek için kullanılabilir. Bazı uygulamalar için elde tutulabilir.
Kanca: Kesici veya bıçağı işin içine çekme eğiliminde olan bir kesici kenar veya bıçak dişinin yüzündeki içbükey şekil.
Hidrodinamik işleme: Çeşitli su jeti ve aşındırıcı su jeti işleme biçimleri için genel terimdir. Her durumda, ince ve yüksek basınçlı bir su jeti malzemeyi keser ve çıkarır. Ayrıca bakınız: AWJ, aşındırıcı su jeti, su jeti ile kesme.