3- Üretimde Kullanılan Terimler

3- Üretimde Kullanılan Terimler

Puntalar: İşleme sırasında bir iş parçasını bir veya iki uçla destekleyen koni biçimli pimler. Puntalar, iş parçası uçlarında açılan deliklere oturur. İşlem gören parça ile birlikte dönen merkezlere “canlı” puntalar, sabit olanlara ise “ölü” puntalar denir.

Pah kırma: Takımın kesime girişini iyileştirmek için bir iş parçası veya takım üzerinde bir eğimin işlenmesi.

Pah kırma aleti: Bir takım veya iş parçası üzerinde eğimli bir kenar oluşturan kesici veya tekerlek.

Titreme pürüzü: Takım veya iş parçası titreşiminin neden olduğu kesme hareketindeki düzensizlik, bunun sonucunda gürültü, kötü finisaj ve alet ya da işte meydana gelen olası hasar. Yanlış takım geometrisi, yanlış ilerleme ve hız, gevşek kurulum veya aşınmış makineler titreme pürüzüne neden olabilir.

Ayna: Freze, torna tezgahı veya matkap-pres iş miline takılan ve işlenecek parçayı tutan ekipman. Bir takımı veya iş parçasını bir ucundan tutarak döndürülmesini sağlar. Bir iş parçasını tutmak için makine tablasına da takılabilir. İki veya daha fazla ayarlanabilir çene aslında aleti veya parçayı tutar. Ayrıca manuel, pnömatik, hidrolik veya elektrikle çalışan türleri bulunur. Ayrıca bakınız: pens, manyetik ayna.

Talaş: Bir iş parçasından bir kesici aletle çıkarılan küçük malzeme parçaları.

Talaş kırıcı: Talaşları iş parçasından çıkarken küçük parçalara ayıran oluk veya diğer özelliklere sahip takım. Talaşların kontrol edilmesi zor olacak kadar uzun olmasını, dönen parçalara takılmasını ve güvenlik sorunlarına yol açmasını önlemek için tasarlanmıştır.

Daire testere: Tırtıklı dişlere sahip dairesel bir bıçak kullanan kesme makinesi. Ayrıca bakınız: Testere, testere makinesi.

Daire testere bıçağı: Soğuk veya dairesel testere için kesme aleti. Tırtıklı kesme dişlerine sahiptir ve yuvarlaktır.

Açıklık: Aletin sürtünmesini ve buna bağlı olarak erken bozulmasını önlemek için bir aletin çalışma alanında veya arkasında sağlanan boşluk.

CNC, bilgisayar sayısal kontrolü: Parçaların oluşturulmasına veya değiştirilmesine izin veren bir takım tezgahına tahsis edilmiş mikroişlemci tabanlı kontrolör. Programlanmış sayısal kontrol, makinenin servo motorlarını ve mil sürücülerini etkinleştirir ve çeşitli işleme operasyonlarını kontrol eder. Bir inçin on binde birine kadar toleransları kolayca sağlar. Ayrıca bakınız: DNC: doğrudan sayısal kontrol, NC: sayısal kontrol.

Kaplamalı Aşındırıcı: Esnek destekli aşındırıcı. Kum kâğıda, elyafa, kumaşa veya filme yapıştırılır. Tipler arasında levhalar, kayışlar, kanatlı tekerlekler ve diskler bulunur.

Pens: Bir aleti veya iş parçasını sabitleyen kenarları esnek cihaz. Bir aynanın işlevine benzer, ancak yalnızca dar bir boyut aralığını barındırabilir. Tipik olarak, bir aynadan daha fazla kavrama kuvveti ve hassasiyet sağlar.

Konsantre: Suya eklendiğinde kesme sıvısı oluşturan maddeler ve katkı maddeleri.

Şekillendirme aparatı: Kontur şerit testere üzerinde konturları keserken işi tutmak ve yönlendirmek için el çarkı ile çalıştırılan mekanizma.

Soğutma Sıvısı: İşleme sırasında takım/iş parçası yüzeyinde sıcaklık oluşumunu azaltan sıvı. Normalde çözünür yağ veya kimyasal karışımlar (yarı sentetik, sentetik) gibi bir sıvı şeklini alır, basınçlı hava veya başka gazlar da olabilir. Suyun büyük miktarlarda ısıyı absorbe etme yeteneği nedeniyle, işleme görevine göre değişen su-bileşik oranı ile çeşitli kesme bileşikleri için bir soğutucu ve araç olarak yaygın olarak kullanılır. Ayrıca bakınız: kesme sıvısı, yarı sentetik kesme sıvısı, çözünür yağ kesme sıvısı, sentetik kesme sıvısı.

Karşı dengeleme: Bir iş parçasını, taşlama çarkını, dönen takımı veya başka bir cihazı dengelemek için ağırlıkların veya mekanizmaların kullanılması. İşleme titreşimini en aza indirir ve kesme kuvvetini en üst düzeye çıkarır.

Havşa Freze Bıçağı: Bir kılavuz tarafından yönlendirilen ve bir deliği belirli bir derinliğe genişleten alet.

Havşa açma: Orijinal delikle eşmerkezli olan delinmiş bir deliğin bir ucunu büyütme işlemi, tabanda düzdür. Havşa başı açma, öncelikle iş parçası yüzeyinin altına cıvata başlarını ve somunları ayarlamak için kullanılır.

Havşa matkabı: Bir vida başının veya başka bir nesnenin iş parçasının yüzeyi ile aynı hizada durmasını sağlamak için bir deliğin tepesinde eğimli bir çöküntü kesen alet.

Çukur Açma: Vida başının iş parçası yüzeyi ile aynı hizada olması için bir deliğin girişinde eğimli bir kenar kesmek. Ayrıca bakınız: havşa açma, yüzey işleme.

Kraterlenme: Isı, basınç ve takım yüzeyinde hareket eden talaşların hareketinin neden olduğu bir kesici aletin yüzünde oluşan çöküntüler.

Kayarak beslemeli taşlama: Taşlama çarkının, aksi takdirde tekrarlanan geçişler gerektirecek olan bir işi tek geçişte gerçekleştirmek için yeterli kesme derinliğinde işlenen parça içerisine yavaşça beslendiği taşlama işlemi.

Perde uygulaması: Yatay bir post-tipi bant makinesinde veya büyük bir demir testeresinde olduğu gibi, geniş bir kesme alanına sıvı uygulayan çoklu memelerin düzenlenmesi.

Kesici telafisi: Operatörün programlanmış bir işleme çevrimi sırasında takım çapını, uzunluğunu, sapmasını ve yarıçapını telafi etmesine olanak sağlayan bir özellik.

Kesici yolu, takım yolu: Parçanın işlenmesinde takımın izlediği yol.

Kesme sıvısı: İş parçasının işlenebilirliğini iyileştirmek, takım ömrünü uzatmak, talaşları ve işleme kalıntılarını temizlemek veya iş parçasını ve takımı soğutmak için kullanılan sıvı. Üç temel tip şunlardır: düz yağlar, suda emülsifiye olan çözünür yağlar ve yağ içermeyen su bazlı kimyasal çözeltiler olan sentetik sıvılar. Ayrıca bakınız: soğutma sıvısı, çözünür yağ kesme sıvısı, sentetik kesme sıvısı.

Kesme hızı vektörü: Talaş oluşturma işlemi sırasında uygulanan ve üretilen kuvvetlerin etkileşiminin bir sonucu olarak takımın kesme kenarının aldığı vektör veya yön.

Kesme: Bir parçayı, kamayı veya başka bir iş parçasını orijinal gövdeden ayırarak işleme veya diğer işlemler için hazırlayan adım. Torna tezgahlarında, aynalama makinelerinde, otomatik vida makinelerinde ve diğer torna makinelerinde, aynı zamanda freze makinelerinde, dilme testereli makine merkezlerinde ve testere makinelerinde (soğuk (dairesel) testereler), demir testereler, şerit testereler veya aşındırıcı kesme testerelerinde gerçekleştirilir. Ayrıca bakınız: mikro dilimleme, testere, torna.

Kesme bıçağı: Bir şaft veya mil üzerine monte edilmiş ve basit kesme görevleri için bir freze makinesi milinde tutulan bıçak.

Silindirik taşlama: Taşlama çarkının dönme eksenine göre kontrollü bir şekilde dış yüzeye beslenmesi sırasında, iş parçasının sabit bir eksen etrafında döndürüldüğü taşlama işlemi. İş parçası genellikle silindiriktir, ancak profilde konik veya eğimli olabilir. Ayrıca bakınız: taşlama.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık