8- Üretimde Kullanılan Terimler

8- Üretimde Kullanılan Terimler

Plan: Prototiplerin işlenmesi veya takım ve kalıp çalışması sırasında makinistlerin parça şeklini görsel olarak kontrol etmek için kullandıkları ve bir parça taslağı oluşturmak için karalamalar, mürekkep ve delme zımbalarının kullanılması.

Kenar açısı: Bir kesicinin dişi ile rahatlamış alan arasındaki dahil edilen açı.

Yükleme: Taşlamada, taşın aşındırıcı noktaları arasında iş parçası malzemesi biriktirme eğilimi. Frezeleme, delme ve diğer işlemlerde, kesici kanallarında veya kesici kenarında aşırı talaş birikmesi.

Yağlayıcı: Hareketli makine parçaları arasındaki sürtünmeyi azaltan madde. Sıvı (hidrokarbon yağı), katı (gres) veya gaz (hava) olabilir. Önemli özellikleri, hareketli yüzeyler arasında metalin metale temasını önlemek, soğutma ortamı olmak ve yüzeyleri pas ve korozyondan korumaktır.

Yağlılık: Bir kesme sıvısının veya yağlayıcının yüzeyler arasındaki sürtünmeyi azalttığı nispi verimliliğin ölçüsü.

MRP, MRP-II, malzeme ihtiyaç planlaması, üretim kaynakları planlaması: Envanter, üretim ekipmanı ve personel gibi üretim destek işlevlerinin maliyet etkin kontrolü için normalde bilgisayar destekli yönetim yöntemi. MRP biraz sınırlı bir yöntemdir. MRP-II daha karmaşık bir sistem anlamına gelir.

İşleme: Bir iş parçasına keserek veya şekillendirerek yeni bir konfigürasyon verme işlemi. Tipik olarak bir takım tezgahında veya işleme merkezinde gerçekleştirilir. Sadece metallerin değil her türlü malzemenin kesilmesini ve şekillendirilmesini içerir. Genellikle hassasiyet ve yüksek kaliteli uyum ile ilişkilendirilir.

İşleme merkezi: Delme, raybalama, kılavuz çekme, frezeleme ve delik işleme yapabilen bilgisayar kontrollü bir takım tezgahı. Normalde otomatik bir takım değiştirici ile birlikte gelir. Ayrıca bakınız: otomatik takım değiştirici.

Manyetik ayna: Yüzey taşlama makinelerinde ve freze makinelerinde geniş, düz kenarlı demir parçaları tutmak için kullanılan tutucu cihaz. Tutma gücü, kalıcı mıknatıslar veya bir elektromanyetik sistem tarafından sağlanabilir. Ayrıca bakınız: ayna.

Mafsal: İçi boş iş parçalarına uyan tornalama için iş tutucu. Mevcut tipler arasında genişleyen, pimli ve dişli bulunur.

Seri üretim: Yüksek hacimli üretim ve çıktı ile büyük ölçekli üretim. Birim başına düşük maliyetler elde etmek için departmanlara ayrılmış operasyon ve “ölçek ekonomilerine” dayanan bilgisayar dönemi öncesi yöntemleri ifade eder.

Malzeme taşıma: Malzemelerin çeşitli makinelere ve işleme alanlarına taşınması ve bitmiş parçaların montaj, paketleme ve nakliye alanlarına aktarılması için yöntemler, ekipman ve sistemler.

Metal kesme: Metal veya malzemeyi parçalamak veya bir iş parçasına yeni bir konfigürasyon vermek için kullanılan herhangi bir işleme süreci. Geleneksel olarak, bir kesme takımının malzemeyi talaş şeklinde mekanik olarak çıkardığı işleme operasyonları için ve yeni şekiller oluşturmak için metal veya malzemenin çıkarıldığı herhangi bir işlem için geçerlidir.

Metal şekillendirme: Döküm yoluyla veya dövme, damgalama, bükme, eğirme vb. gibi bir tür mekanik deformasyon yoluyla ürünlere yeni şekiller verildiği imalat işlemleri. Damgalama gibi bazı işlemler sırasında parçaları şekillendirmenin yanı sıra kesmek için kalıplar veya kesici kenarlı aletler kullanabilir.

Metal işleme: İş parçasına yeni bir şekil vermek için metalin işlendiği herhangi bir üretim süreci. Geniş anlamda terim; tasarım ve yerleşim, ısıl işlem, malzeme taşıma, muayene vb. süreçleri içerir.

Metal kaldırma faktörü: Belirli bir süre içinde güç birimi başına çıkarılan metal hacmi (belirli güç tüketimi faktörünün tersi). “K faktörü” olarak da bilinir, öncelikle kesilen metalin özelliklerine bağlıdır, beslemeye çok az bağlıdır ve kesme derinliğine neredeyse hiç bağlı değildir.

Mikro dilimleme: Daha büyük bir taban parçasından çok küçük veya ince parçaların kesilmesi. Minimum çentik alan ince, gergin bir bıçağa sahip özel bir makine kullanır. Silikon, germanyum ve diğer bilgisayar çipi malzemeleri gibi pahalı malzemeleri kesme işlemi.

Freze, freze makinesi: Parmak frezeleri ve mile monteli freze takımlarını çalıştırır. Özellikler arasında, kesicileri çalıştıran bir iş miline sahip bir kafa, üç Kartezyen eksende hareket sağlayan bir sütun ve bileşenleri destekleyen ve kesme sıvısı pompasını ve rezervuarı barındıran bir taban bulunur. İşlem görecek parça tezgaha monte edilir ve frezeleme adımlarını gerçekleştirmek için döner kesiciye veya parmak frezeye doğru hareket ettirilir. Dikey freze makineleri ayrıca, iş miline monte edilmiş bir makara vasıtasıyla parmak frezeleri işlenen parçaya iter. Modeller, küçük manuel makinelerden büyük yatak tipi ve çift yönlü frezelere kadar çeşitlilik gösterir. Hepsi üç temel biçimden birini alır: dikey, yatay veya dönüştürülebilir yatay/dikey. Dikey makineler diz tipi (tezgah yükseltilebilir bir diz üzerine monte edilir) veya yatak tipi (tezgah güvenli bir şekilde desteklenir ve sadece yatay olarak hareket eder) olabilir. Genel olarak, yatay makineler daha büyük ve daha güçlüyken, dikey makineler daha hafiftir ancak daha çok yönlüdür ve kurulumu ve çalıştırılması daha kolaydır. Modern frezeler genellikle dijital okumalar ve bilgisayarlı sayısal kontrollerle donatılmıştır.

Frezeleme: Dönen kesiciye güç uygulanarak metal veya diğer malzemelerin çıkarıldığı işleme türü. İki genel şekli vardır: dikey ve yatay. Dikey frezelemede kesici takım, iş miline dikey olarak monte edilir. Yatay frezelemede, kesici takım yatay olarak ya doğrudan mil üzerine ya da bir kiriş üzerine monte edilir. Yatay frezeleme ayrıca, kesicinin besleme yönünün tersine veya iş parçasının içine “yukarı” döndüğü geleneksel frezelemeye bölünür. Frezeleme işlemleri, düz veya yüzey frezeleme, parmak frezeleme, yüzey frezeleme, açılı frezeleme, form frezeleme ve profil oluşturmayı içerir.

Freze mili: Makine miline takılan ve bir çevresel frezeleme veya yüzey frezeleme kesicisini tutan mil veya takım tutucu.

Kesici Frezeler: Gevşek, herhangi bir freze takımı. Yatay kesiciler düz frezeler, düz spiral dişli kesiciler, helisel kesiciler, yan frezeler, kademeli dişli kenar frezeler, yüzey frezeler, açısal kesiciler, çift açılı kesiciler, dışbükey ve içbükey formlu frezeler, istif dişlisi kesiciler, düz dişli kesiciler, köşe yuvarlama kesiciler ve dilme testereleri türlerine sahiptir. Dikey frezeler, parmak frezeler, T-kanal kesiciler, Woodruff anahtar yuvası kesiciler ve kırlangıç kuyruğu dahil olmak üzere şafta monte kesme aletleri kullanır. Bunlar yatay değirmenlerde de kullanılabilir.

Karışabilirlik: Bir sıvının başka bir sıvı ile karışma özelliği. Ayrıca bakınız: emülsiyon.

Sis uygulaması: Kontur şerit testere veya manuel frezelemede olduğu gibi, genellikle kesme noktasının net bir şekilde görülmesi gerektiğinde uygulanan atomize sıvı. Havadaki sis, tam olarak kesme noktasına yönlendirilebilir ve bazen yoğun uygulanan soğutma sıvısının nüfuz etmeyeceği alanlara ulaşır. Su temas ettiğinde buharlaşarak daha fazla soğutma sağlar ve işlem gören parça üzerinde yağ ve katkı maddeleri bırakır. Ayrıca bakınız: taşma uygulaması.

Karışım oranı: Belirli kesme sıvılarında bulunan konsantre su oranı. Ayrıca bakınız: yarı sentetik kesme sıvısı, çözünür yağ kesme sıvısı, sentetik kesme sıvısı.

Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.


Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar