9 Üretimde Kullanılan Terimler

9 Üretimde Kullanılan Terimler

Modüler tasarım, yapım: Bir ürünün, hatalı montajların hızlı ve basit bir şekilde değiştirilmesine ve ürünün farklı amaçlar için uyarlanmasına izin veren alt gruplarda üretilmesi.

Modüler sabitleme: Sabitleyicilerin standartlaştırılmış, yeniden kullanılabilir bileşenlerden oluşturulduğu sistem. Sabitleyiciler hızlı bir şekilde monte ve demonte edilir. Temel türleri alt plaka, kavela ve T-yuvasıdır.

Modüler takımlar: Standart takımlardan ve takım tutuculardan oluşan takım sistemi. Kalıpların hızlı montajına ve değiştirilmesine izin veren cihazlar. Döner takım değiştiricilerde ve diğer bilgisayarlı işleme operasyonlarında yaygın olarak kullanılır.

Çok işlevli makineler: Frezeleme, delme, delik işleme, tornalama ve kesme dahil olmak üzere çeşitli görevleri genellikle tek bir kurulumda gerçekleştirebilen makineler ve işleme/tornalama merkezleri.

NC, sayısal kontrol: Bir operatörün bir dizi kodlanmış sayı, sembol vb. girerek hareketini programlamasını sağlayan herhangi bir kontrollü ekipman. Ayrıca bakınız: CNC: bilgisayar sayısal kontrolü, DNC: doğrudan sayısal kontrol.

Alışılmamış imalat yöntemleri: İş parçalarının işlenmesi için çeşitli kimyasal, elektrik, mekanik ve termal işlemler. Başlangıçta yeni veya ortaya çıkan süreçlere uygulanır, ayrıca 1945’ten beri geliştirilen bir işleme yöntemini belirtir.

OD, dış çap: Bir parçanın dışını tanımlayan boyutlar. Ayrıca bakınız: ID, iç çap.

Elle taşlama: İşlem gören parçanın taşlama makinesine elle beslenmesi. Genellikle dükkandaki takımları yeniden bilemek için kullanılır. Artan verimlilik ve doğruluk için aparatlar veya diğer mekanik araçlar gereklidir. Ayrıca bakınız: taşlama.

Dik açılı talaş oluşumu: Kesintisiz bir talaş oluşumuyla sonuçlanan kesme noktasında konsantre kesme hareketi. Ayrıca bakınız: kesme şeridi.

Aşma: Bir takımın kesmeye başlamak için önemli bir mesafeyi hızla kat etmesi gibi, önceki adımdan taşınan momentumun neden olduğu nominal yoldan sapma. Genellikle sayısal kontrollü/bilgisayarlı sayısal kontrollü işleme için geçerlidir. Ayrıca bakınız: Tepki gecikmesi.

Paralel: Kesici/tabla temasını önlemek için bir iş parçasını çalışma tezgahına paralel tutarken yükseltmek için kullanılan hassas zemin şeridi veya bloğu.

Dilimleme: Torna veya vidalı makine operasyonlarında kullanıldığında; bu işlem, çok dar, düz uçlu bir kesme aleti (ayırma aleti) vasıtasıyla tamamlanmış bir parçayı aynalı veya pens beslemeli gövdeden ayırır.

Çevresel frezeleme: Genellikle kesici gövdesinin çevresinde dişleri veya ekleri olan bir kesicinin dönme eksenine paralel bir düzlemde bitmiş bir yüzey oluşturan bir frezeleme şeklidir. Ayrıca bakınız: frezeleme.

Işıl kimyasal işleme: Kimyasal işlemede ışığa duyarlı, kimyasal olarak dirençli bir maske kullanan bir varyasyon. Işık, maskeyi yalnızca korunacak alanlarda etkinleştirir ve kalan maske yıkanıp temizlenir. İşlem tipik olarak devre kartları ve diğer hassas parçalar gibi parçaları üretmek için kullanılır.

Adım: Testere bıçağında, inç başına diş sayısı. Diş açmada, inç başına diş sayısı.

Planya, planya makinesi: Düz yüzeyleri işler. Planya makineleri çeşitli biçimlere sahiptir: çift gövdeli, açık taraf, dönüştürülebilir ve ayarlanabilir açık taraf, çift kesim ve frezeleme. Büyük çok kafalı (freze, delme, vb.) planya makineleri ve planya tipi freze makineleri, çoğu planya işinin üstesinden gelir.

Planyalama: Düz yüzeyler oluşturan işleme operasyonu. İşlenen parça, bir veya daha fazla tek noktalı takıma karşı doğrusal bir hareketle ileri geri hareket ettirilir. Konturlar veya düzensiz konfigürasyonlar oluşturmak için de kullanılır.

Planya ucu: Görünüm olarak tornalama takımına benzeyen ancak torna takımından daha uzun bir sapa sahip kesme takımı.

Uç açısı: Döner matkap veya benzeri bir aletin uç noktasına verilen açı. Genel amaçlı aletler için uç açısı tipik olarak 118º’dir.

Noktadan noktaya sistemi: Normalde delme ve merkez nokta konumunun kolayca belirlendiği diğer işlemler için kullanılan sayısal kontrol sistemi. Takım hızla bir konuma hareket ettirilir, ardından matkaplar, kılavuzlar, raybalar, delikler, havşalar diğer görevi yerine getirir.

Polar katkı maddeleri: Mineral yağa eklendiğinde alet/iş parçası arayüzüne nüfuz etme yeteneğini artıran hayvansal, bitkisel veya sentetik yağlar.

Parlatma: Yüzey kalitesini iyileştiren ve konturları karıştıran aşındırıcı işlem. Esnek bir desteğe bağlı olan aşındırıcı parçacıklar işlem gören parçayı aşındırır.

Parlatma aparatı: Kontur şerit testeresine takılan ve taşlama ve cilalama için ince taneli kayışlar kullanan aşındırıcı taşlama cihazı.

Polisaj: Metal bir parçadaki çapakları gidermek, temizlemek veya bitirmek için güçle çalışan, döner endüstriyel bir fırça kullanan herhangi bir işlem. Uygulamaya bağlı olarak, toplu olarak fırça dolgu malzemesi olarak bilinen fırça lifleri, metal teller, cam elyafı kaplı, aşındırıcı dolgulu plastikler, naylon ve polipropilen gibi sentetikler, at kılı gibi doğal hayvan kılları veya tampico ve bahia gibi bitkisel lifler olabilir.

Elektrikli demir testeresi: İleri veya geri darbeyle tek yönde kesen ileri geri hareket eden bir çerçevede gergin tutulan tırtıklı bıçağa sahip makine. Ayrıca bakınız: testere, testere makinesi.

Elektrikli demir testeresi ile kesme: İşlenen parçayı kesmek için kısa, düz dişli bir bıçağın ileri geri hareketini kullanan bir testere işlemi. Demir testeresi makineleri genellikle elektrikle çalışır ve testere bıçağına veya iş parçasına kesme sıvısı uygulanmasının manuel olarak yönetilmesi gerekebilir.

Verimlilik: Mal ve hizmet üretmek için insan ve maddi kaynakların kullanıldığı verimliliğin ölçüsü. Adam-saat başına çıktı geleneksel olarak en istikrarlı ölçü olmuştur, ancak bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli üretim ve bilgisayarla entegre üretim ile doğrudan işçilik keskin bir şekilde azaldığından, alternatif ölçüm yöntemleri daha doğru olabilir. Yazılım ve diğer destek/hizmet işlevleri denkleme dahil edilmelidir.

Profilleme: Düzensiz konturlara sahip iş parçalarının dikey kenarlarının işlenmesi; normalde bir freze makinesinde dikey bir iş milinde parmak freze ile veya bir model izleyerek bir profil oluşturucu ile gerçekleştirilir.

Hızlı değiştirilebilen takım tutucu: Hızlı takım değişikliklerine izin veren kesici takım tutucu. Genellikle otomatik veya yarı otomatik işleme operasyonlarıyla ilişkilendirilir. Ayrıca bakınız: takım tutucu.

Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.


Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar