CNC İşleme Teknolojisinin İnce Duvarlı Parçalar İçin İyileştirme Yöntemi

CNC İşleme Teknolojisinin İnce Duvarlı Parçalar İçin İyileştirme Yöntemi

İnce Duvarlı Parçaların CNC İşleme Sürecinde Yarattığı Sorunlar

  1. İşleme sürecindeki sorunlar
    İnce duvarlı parçalar CNC ile işlenirken, tüm parçaların 1mm’yi geçmeyen kalınlıklarda olması gerekir. Nispeten kompakt yapıda olmalarına rağmen ince duvarlı parçaların rijitliği zayıftır. Sahip oldukları mukavemet üretim ve işleme gereksinimlerini karşılayamaz. Gerçek işleme sürecinde, ortaya çıkan işleme etkisinin birincil kaynağı genellikle malzemenin gerçek tasarım gereksinimlerini karşılayamamasıdır. Bu nedenle, işleme etkisini sağlamak adına süreç gözden geçirilerek iyileştirilmeli ve yeniden işleme yapılmalıdır.
  2. İşleme yöntemiyle ilgili sorunlar
    Parça makineye bağlanırken, tüm bağlantı elemanlarının kompaktlığının sağlanması için uygun ayar ve optimizasyon seçenekleri etkin şekilde uygulanmalı, yönetim ve döndürme matrisi mümkün olan en iyi şekilde kontrol edilerek gerektiğinde optimize edilmelidir. Ayrıca, bağlantı elemanları iş milinden etkilenebildiğinden, tüm ağırlık merkezinin kontrolü iş mili üzerinde yoğunlaştırılırsa, her işin tam gelişimi etkin bir şekilde sağlanabilir.
    Tüm uzunluğun tasarım gereksinimlerine uygun olması ve parçanın gerçek durumu için etkin süspansiyon derinliği kontrol edilmeli ve seçilmelidir. Ayrıca, üretim sürecinde klipslerin hasardan korunması ve uzun süre çalışabilmeleri için klipslerin mukavemet ve setlik konusunda gereksinimleri mümkün olduğu kadar karşılaması sağlanmalıdır. Bununla birlikte, uygulama esnasında takımın kontrolü, esasında CNC işleme ve ince duvarlı parçaların kesilmesinde yoğunlaşır. Çoğu CNC operatörü, tüm kesme açısını seçmediğinden nihai olarak gereksinimleri karşılamayan genel bir kesme açısı seçerler ve parçanın değişken bir temel üzerinde etkin bir şekilde kontrol edilebilmesini sağlar.

Bu makalemizi okudunuz mu? >> Tanımlanan Ortak CNC Terminolojisinin A’dan Z’ye Listesi

CNC İşlemede İnce Duvarlı Parçaların Proses Optimizasyon Önlemleri:

İşleme teknolojisinin optimize edilmesi

Geleneksel işleme teknolojileri ile karşılaştırıldığında, ince duvarlı parçaların CNC işleme yöntemi ile işlenmesinde benimsenen teknolojik tasarım ve işleme, süreç içerisinde oluşabilecek veri hatalarını önemli ölçüde azaltabilir. Bu sayede mevcut parçaların gerçek kalitesini de etkin bir şekilde sağlar.

İnce duvarlı parçaların CNC işlenmesiyle ilgili teknik sürecin kapsamlı analizi aracılığı ile ince duvarlı parçaların CNC işleme yöntemi ile kaba işlemeden ince işlemeye dönüştürülmesi sağlanır.

Sayısal kontrol ile yönetilen kaba işleme süreci sırasında mevcut parçanın gerçek durumunu analiz ederek yalnızca işleme kalitesini artırmakla yetinilmez, ayrıca kayıpları da azaltan hedef işleme yöntemi formüle edilmelidir.

Kaba işleme sonrası, elde edilen verilerin doğruluğunu etkin bir şekilde sağlamada, esas olarak parça yüzeyinde ilgili malzemeleri önermek adına yarı terbiye bir teknik ekipman kullanımı sağlanabilir. Terbiye sürecinin etkin bir şekilde uygulanması için veri analizi yapılarak işleme yöntemi ince teknik araçlarla gerçekleştirilmelidir. Örneğin, dış çember ince frezelenerek işleme ve optimizasyon uygulamaları gerçekleştirilebilir.

Sonuç olarak parçanın mevcut tasarım gereksinimlerini karşılaması sağlanır. İnce duvarlı parçaların CNC ile işlenmesi, nispeten yüksek işleme gereksinimlerini beraberinde getirir. Bu süreçte, ince parçaların imalatını etkin bir şekilde geliştirmek ve kaynak tüketimini mümkün olduğu kadar optimize etmek için CNC deformasyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Mevcut işleme yöntemi ve parametrelerini, etkili bir bilimsel işleme planına dönüştürün. Son olarak deformasyon değerinin yönetilebilir bir aralıkta kalmasını sağlayın.

İşleme yöntemini değiştirin

İnce duvarlı parçaların CNC ile işlenmesinde üç aşama vardır: süreç tasarımı, parça sıkıştırma araçlarının kontrolü ve diğerleri. İnce duvarların işleme sürecinde, CNC politikasının analizi etkin bir şekilde tamamlanarak mevcut donanımın gerçek yük kapasitesi netleştirilmeli, yük sırası ve deformasyon arasındaki ilişki tespit edilerek etkin bir şekilde analiz edilmeli ve son olarak süreç tasarım yöntemi hedeflenmelidir.

F=KU ana hesaplama işleminin formülüdür. F, CNC ile işlenmiş ince duvarlı parçaların yük dizisi ve KU, işleme deformasyonunun hafif matrisinin teknik karşılığıdır. Bu üç eleman arasındaki kapsamlı analiz, yük dizisi değeri aşamalı olarak azaldığında, ışık matrisinin titizlikle ayarlanması gerektiğini ve parça kalitesinin genel olarak iyileştirilebileceği anlamına gelebilir.

Uygun malzeme mukavemetini sağlamak adına KU değeri çok yönlü olarak ayarlanarak optimize edilmeli ve son olarak uygun işleme yöntemi seçilmelidir.

İnce Duvarlı Parçalarda CNC İşleme İşleminin Optimizasyon Etkisinin Tahmini

CNC İşleme İşleminin Optimizasyon Etkisinin Tahmini

Parçaların deformasyonunu etkili bir şekilde kontrol edin

İnce duvarlı parçaların CNC ile işlenmesinde, mevcut fiili durumu da göz önünde bulundurularak işleme tasarımı gerçek tasarım gereksinimlerine uygun yapılmalıdır. Öncelikle kaba işleme, yarı finisaj ve finisaj şeklinde devam edilmelidir. Uygulama temelinde yüzey kontrolü yapılmalı ve orijinale uygun şekilde optimize edilmelidir. Bununla birlikte boş parçalar üretilirken, dış ortamın iç mekâna etkileri olduğuna ve ısıl işlemin gerçekleşmesi ile birlikte mevcut parçaların deforme olmasının kolaylaştığına inanılmaktadır. Bu durum da neticede CNC ile işlenen ince duvarlı parçaların gerçek boyut ve tasarım kalitesini olumsuz etkiler.

Et kalınlığının sürekli değişmesi rijit yapının gerçek üretim ihtiyaçlarını karşılamamasına da neden olur, bu nedenle kendi yönlendirmesi bir ölçüde değişime uğrayacaktır. Aynı şekilde duvar kalınlığının sürekli azalması, kesme titreşimi oluşmasına, gerçek ürün boyutunun tasarım gereksinimlerini karşılayamamasına ve doğru yüzeyinde hatalara neden olabilir.

CNC işleme süreci tamamıyla gerçek tasarım parametrelerine ve bilimsel işleme yöntemlerine bağlıdır. Ancak dış etkiler ve diğer faktörler genellikle doğrudan işleme zorluğunda kademeli bir artışa neden olur. Bu nedenle ürün kalitesi, gerçek üretim tasarım gereksinimlerini ve nihayetinde üretim doğruluğunu karşılayamaz. Boşluğun büyüklüğü nedeniyle yerleşik sıkıştırma kuvvetine dayanamayarak deformasyona ve ince duvarlı parçaların düşük kaliteli işlenmesine neden olur.

Proses etkisini tamamen optimize edin

Süreç kalitesini derinlemesine iyileştirmek adına, teknolojinin ve işleme yönteminin iki yönlü optimize edilmesi gerekir.

Süreç iyileştirme planı.

Mevcut gerçek tasarım ihtiyaçları da gözetilerek, ince duvarlı parçaların işlemesi tamamlanırken, önce uç yüzeyin tamamı kabaca frezelenmeli ve ardından işleme süreci ısıl işlemle tamamlanmalıdır. Alınabilecek önlemler şunlardır: Radyal sıkıştırma kuvveti yerine eksenel sıkıştırma kullanılabilir, böylece parçaların yalnızca eksenel kuvvetten etkilenmeleri sağlanarak deformasyon büyük ölçüde azaltılır.

İlk işlemi müteakip ısı giderme işlemi ve sonrasında da finisaj tamamlanmalıdır. Bitirme aşamasında, tolerans faktörü gözetilmeli ve belirlenen işleme gereksinimlerini karşılamayan birçok yöntemden kaçınılarak iç çember formunda oluşabilecek sorunları azaltmak adına tolerans değerleri önceden düzenlenerek yönetilmelidir. Küçük tolerans farkları büyük anlam ifade etmeyecektir.

İşleme yöntemini geliştirin.

Hem deliğin gerçek durumunu kontrol altında tutmak, hem de bitirme işlemi sürecinde CNC işleme kalitesini mümkün olduğu kadar artırmak için hafif kesim teknolojileri sürece mümkün olduğu kadar dâhil edilmelidir. İşleme yöntemini geliştirmek, işleme gücünü sağlamak, işlenmiş parçaların stabilitesini sağlamak ve malzemelerin mümkün mertebe sağlam olmasını sağlamak adına operatör, gerçek parça işleme temelinde hedeflenen işleme yöntemine karar vermelidir. Bu aşamada yapılan seçim, işleme ekipmanının hasar görmesinden kaynaklı parça deformasyonunu da azaltır.

Çözüm

İnce duvarlı parçaların CNC işlemesinin gerçek durumunu, teknolojik dönüşümün gerçek etkisiyle birleştirerek ve yalnızca ince duvarlı parçaların CNC işlemesini optimize ederek; işleme kalitesi, titreşim çizgileri, deformasyon ve diğer işlemler etkin bir şekilde iyileştirilebilir, sorunlar azaltılabilir ve ürünün gerçek boyutu ve yüzeyi etkin bir şekilde gereksinimleri karşılanır. Pürüzlülük, mevcut tasarım yönetimi gereksinimlerini karşılayacaktır.

İlgili vakalardan elde edilen sonuçların etkili analiz ve araştırılması, sadece gerçek üretim tecrübesi ile birlikte yapılacak analiz ve optimizasyona değil, aynı zamanda farklı işleme yöntemlerinden kaynaklanan problemlere çözüm önerileri de sunmalıdır.

Üretim tecrübesinin kalite üzerinde muazzam etkileri yoktur ve son olarak ince duvar kalınlığına sahip parçalar CNC işleme kalitesine zarar verir. Bu nedenle, CNC işleme analizinin kalitesi güçlendirilerek ve yöntemini etkili bir şekilde geliştirerek, işleme kalitesi sürekli iyileştirilebilir ve tamamen kontrol edilebilir bir işleme kalitesi elde edilebilir.

Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.


Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar