Başarılı Tasarım Değişiklikleri İçin 5 Kural

Başarılı Tasarım Değişiklikleri İçin 5 Kural

Başarılı Tasarım Değişiklikleri İçin 5 Kural

“Tasarım değişikliği” gibi basit bir terim bile, en deneyimli üreticiler için sorun yaratmaktadır. Tasarım değişiklikleri çoğunlukla bir projeye zaman, baş ağrısı ve planlanmamış ek maliyetler eklemektedir. Bunun yanı sıra sağlam iş ilişkilerini bozmak gibi kötü bir şöhrete sahiptir.

Başarı, bir tasarım değişikliğinin nasıl ele alındığına göre belirlenir.

İşleme süreci göz önünde bulundurularak, işlenmiş parçaların maliyetlerinde büyük ve uzun vadeli tasarruf sağlamak mümkündür. Ek olarak bir parçanın işleme sürecini düşünmek için ayrılacak zaman, bir operatörün performansını artırmanın yanı sıra genel bütçenin azalmasına da yardımcı olur.

Değişiklikler söz konusu ise, üretimde olan bir parça üzerinde yapılacak tasarım değişikliğinin, henüz tasarım aşamasında olan bir parçaya göre daha karmaşık olduğunu varsaymak doğru ve doğal bir yaklaşım olarak benimsenmektedir. Ayrıca halihazırda üretim hattında yer alan bir parça üzerinde yapılacak değişiklik düşünüldüğünde, mevcut envanter, programlar ve satıcılara verilen siparişler gibi faktörlerin dikkate alınması gerekmektedir.

Bu makalede, tasarım değişikliklerini başarılı bir şekilde ele almak için gereken birkaç basit kurala yer verdik. Bu kuralları incelemek ve uygulamaya zaman ayırmak, bir tasarım değişikliği gerekli olduğunda soğuk ter dökme olasılığını azaltmaya olanak tanır.

basarili-tasarim-degısıklıklerı-ıcın-5-kural-cnc-parca-tasarim

CNC Parça Tasarımı

1. İş Ortağınızın Mühendislik Uzmanlığına Sahip Olduğundan Emin Olun

Deneyimin yerine hiçbir şeyin tutamayacağı yadsınamaz bir gerçektir. Her yıl yüzlerce tasarım değişikliği talebini gerçekleştiren, eski ve yeni ürün geliştirmek konusunda uzman bir ekibe bu alanda ihtiyaç duyulmaktadır.

Yetenekli üretim mühendislerinin yer aldığı bir ortamda, döküm ve takım tezgâhları için hızlı prototip hizmetlerinin yanı sıra tasarım değişiklikleri konusunda da hızlı sonuçlar alınmaktadır. Hızla üretilen prototip parçalar, büyük miktarda üretime geçilmeden önce performansların test edilmesi gibi faydalara sahiptir.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi tasarımı işlemeyi göz önünde bulundurarak yapmak önemlidir. Yine de çok önemli olan diğer bir husus, parçaların tutması kolay şekilde tasarlanmasıdır. Uygun iş parçası tutma, hata olasılığını azaltmanın yanı sıra parçaların doğru şekilde işlenmesini de sağlar.

Tasarıma deneyim ve bilgi ile yaklaşmak, bir işleme ortağını diğerleri arasında öne çıkartır ve müşterilerin yeniden tercih etmesinde önemli bir faktördür.

2. Talep Detaylı Proje Yönetimi

Proje yönetimi de bir imalathaneyi öne çıkaran faktörlerden biridir. Parçaların tasarım aşamasında ekip, işlenebilirlik, geometrik boyutlandırma ve toleranslandırma için geri bildirim sağlamaktadır.  Müşteri, tasarım incelemesi ve gelişmiş ürün kalite planlaması toplantılarının yanı sıra, lansman öncesi tasarım hakkında değerli verilere sahip olabilmektedir.

İkinci olarak, çalışılan atölyenin birden çok dökümhaneye sahip ve döküm konusunda uzman bir ekibe sahip olup olmadığı da irdelenmelidir. Ek olarak tasarım değişikliklerini sorunsuz gerçekleştirmek için düzenli iş birliğinin varlığı, değişikliklerin hızlı ve başarılı şekilde ele alınacağından emin olunmasına da yardımcı olur.

Üçüncüsü, tasarım değişikliklerini hızlıca gerçekleştirmek için doğru araçlara sahip olmak da ortaklıkları güçlendirir. İşlenmiş döküm parçalar için uygun takım tezgâhı, işleme merkezleri ve programlama yetenekleri, bu alanda ihtiyaç duyulan şeylerdendir. Örneğin, son teknoloji 3D CAD uzmanlığı ve iyi düşünülmüş bir plan, tasarım değişikliklerinin verimli şekilde ortaya konmasını sağlar.

basarili-tasarim-degısıklıklerı-ıcın-5-kural-cnc-kontrol-panelı-ve-cad

CNC Kontrol Paneli ve CAD

3. Parça Toleranslarının Önemini Düşünün

Kalite, tasarım değişikliklerinin ayrılmaz bir parçası konumundadır. Hemen hemen her şey bir defa işlenmektedir. Ancak, yüzlerce ya da binlerce parça aynı tutarlılıkta işlenebilir mi tartışılmaktadır. Bir işi ilk seferinde ve sonraki her seferde doğru yapmak için uygun araçlar ve uzmanlığa gereksinim bulunmaktadır.

Kaliteyi ölçmenin açık bir yolu parça toleransıdır. Tolerans, parçanın işlev, uyum ve biçimine dayalı boyutsal bir aralık değeridir. Toleransın karşılanamaması durumunda, daha fazla dökümhane ve makine hurdasının yanı sıra parçanın düzgün çalışmaması görülmektedir. Ayrıca takımların yeniden işlenmesi, verilen garantilerde yaşanacak sorunlara neden olmaktadır.

Tasarım değişikliklerinde, toleranslara diğer herhangi bir projede olduğu kadar dikkat edilmelidir. Proje ne olursa olsun, daha sıkı toleransların aynı zamanda ek maliyetlere, ek mastarlara ya da daha uzun döngü sürelerine neden olmaktadır. Çünkü bazı sıkı tolerans gereksinimlerini karşılamanın tek yolu makineyi yavaşlatmaktır. Maliyetleri düşürmek isteyen tasarımcılar, yalnızca kritik alanlarda sıkı toleranslar uygulamalıdır.

4. Çizimlere Hâkim Olun

Bir atölyenin başarısı, müşteriden gelen çizimler tarafından da etkilenmektedir. Ayrıca en iyi ve uygun maliyetlerle bir parça üretmek için çizimler üzerinde zaman harcanmalıdır. Harika baskılar, harika parçalar üretmenin anahtarıdır.

Bu durum tasarım değişiklikleri için de geçerlidir. Baskı, bir operatörün birincil başvuru noktası olduğu için net ve okunaklı olmalıdır. Atölyeler, bir baskıyı tüm kaynaklarını kullanarak değerlendirir ve mevcut olana uygun şekilde tüm adımları planlarlar. Çizim, hatalardan kaçınarak tasarruf etmenin de anahtarıdır.

5. İşleri Profesyonelce Ele Alın

Bu son madde, diğer dördü kadar sürece bağlı değildir. Ancak yine de önemlidir. “Tasarım değişikliği” ifadesinin, atölyelerde bir panik havası estirmesinin asıl nedeni geçmiş deneyimlerden kaynaklanır. Değişim projelerinin sunuş şekli genellikle olumsuzdur. Ayrıca duygusal çağrışımlar yapar. Sıkı toleranslarla karşılaşmak zorlu bir süreçtir. Ayrıca hatalar bu sürecin kaçınılmaz bir parçasını oluşturmaktadır.

Bu nedenle, konuya profesyonelce yaklaşmak mümkündür. Aşağıdaki basit kontrol listesini takip ederek atölyeden en iyi şekilde yararlanılmaktadır.

[ ] Sorunlarla yüzleşmek ve adil bir çözüm bulmak için sık ve açık iletişim kurulması gerekmektedir.

[ ] Operatörlerin yıllar içinde edindiği tecrübe ve eğitim göz önünde bulundurularak tasarım değişiklikleri konusunda danışılmalıdır.

[ ] Finansal farkındalığa sahip olmak önemlidir. Bununla birlikte faturaların zamanında ödenmesi, imalatçının ücretsiz bir fiyat teklif hizmeti gibi kullanılmaması gerekir. Ayrıca parça maliyetleri konusunda doğru yaklaşımın benimsenmesi önemlidir.

[ ] Atölyenin bir üyesi gibi davranmak, özveri ve ekstra çaba karşılıklı saygıyı doğurmaktadır.

Liste tam anlamıyla “tasarım değişikliği” özelinde olmasa da konuya oldukça uygundur. Tasarım değişiklikleri hiçbir imalatçı için eğlenceli bir süreç değildir ama kaçınılmazdır.

Bu Yazımızı Okumuş Muydunuz? ▶▶▶▶  Parça Tasarımını CNC İşleme için Optimize Etmek

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar