11- Üretimde Kullanılan Terimler
Yaprak matkap uçları: Çapları yaklaşık 1” ila 6” arasında değişen delikler oluşturmak için kullanılan düz bir uç kesme aleti. Yaprak uçlar, değiştirilebilir bir kesme bıçağı ve bıçağın oturduğu bir yuvaya sahip bir takım tutucudan oluşur. Yatay uygulamalarda, bir yaprak uç aşırı derinlik-çap oranlarına ulaşabilir, ancak dikey uygulamalarda takımlar zayıf talaş tahliyesi nedeniyle sınırlıdır.
Yaprak uçla delme: Bir makinenin, bir tutucu ve düz, değiştirilebilir yaprak kesme bıçaklarından oluşan bir kesme aletine güç verdiği delme işlemi. Yaprak uçla delme delme, bükümlü delmenin bittiği yerde devreye girer ve daha fazla güç ve daha büyük bir makine gerektirir. Ancak daha düşük maliyet ve daha fazla sağlamlık sunar. Büyük çaplı yaprak matkap uçları, trepanla delmenin pratik olmadığı veya imkansız olduğu durumlarda kullanılır. Bununla birlikte, yaprak uçlar hassas aletler değildir. Ayrıca bakınız delme, trepanla delme.
Spesifik kesme enerjisi: Kesimi yapmak için gereken toplam enerjinin ölçüsü, metali parçalamak ve kesme sırasında oluşan sürtünme kuvvetlerinin üstesinden gelmek için gereken enerji de dahildir.
Mil adaptörleri: Çeşitli konik ve düz uçlu takımların bir makine miline takılmasına izin veren takım tutucu burçları.
Mil finisajı: İş parçalarının millere ayrı ayrı monte edildiği, finisaj ortamını içeren dönen bir tekneye indirildiği bir toplu finiş işlemi. Çoğu uygulamada, iş milleri 10 ila 3000 rpm’de döner, ancak bazı durumlarda iş milleri dönmek yerine yukarı ve aşağı salınım yapar. İşlem bazen robotik yükleme ve boşaltma için otomatikleştirilir. Ayrıca bakınız: finisaj.
Spiral frezeleme: Spiral bir form oluşturmak için işlenen parçanın döndürülüp beslenirken frezelenmesi işlemidir. Genellikle parmak freze ve burgulu matkap boşluklarında olukları frezelemek için kullanılır.
Sığ havşa: Bir deliğin etrafında bir girinti işlemek için kullanılan, bir pilot tarafından yönlendirilen alet.
Sığ havşa açma: Sığ havşalama da orijinal deliğin etrafındaki malzemenin kesilmesi dışında havşa açmaya benzer. Uygulama örneği: Bir pulun sığabileceği girintili alan. Ayrıca bakınız: havşa açma, havşa başı açma.
Düz kesim sistemi: Takımların koordinat eksenlerine göre 45º veya 90º açılarda hareket ettiği sayısal kontrol sistemi. Dikdörtgen şekillerin tornalanmasında veya frezelenmesinde kullanılır; normalde daha fazla verimlilik ve esneklik için noktadan noktaya sistemle birleştirilir.
Katkısız yağ: Su içermeyen kesme sıvısı. Mineral, bitkisel, deniz veya petrol yağlarından veya bu yağların kombinasyonlarından üretilir.
Ara yatak: Tornada uzun, ince veya esnek çalışmayı destekler. Yatağın yollarına monte edilir ve bir gezer yatağın aksine monte edildiği noktada kalır. Ayrıca bakınız: gezer yatak.
Stereolitografi (metal): Plastik Stereolitografi’ye benzer, ancak parçayı oluşturmak için toz metal kullanan bir süreçtir.
Stereolitografi (plastik): Modeller oluşturmak için lazerler ve ışığa duyarlı sıvı plastiklerin bir kombinasyonunun kullanıldığı bir üretim sürecidir. İstenen iş parçası elektronik olarak ince bölümlere “dilimlenir”. Lazer ışını, sertleşmemiş polimer banyosu üzerinde tarama yapar ve yalnızca malzemenin olması gereken yerde çalışarak dilimlenmiş bölümü çoğaltır. Polimer bu alanlarda kısmen sertleşir. İş parçasının polimer banyosuna indirilmesi ve ardışık katmanların taranmasıyla parça geliştirilir. Parça tamamen oluşturulduğunda, banyodan çıkarılır ve yoğun ultraviyole ışıkla sertleştirilir. Karmaşık modeller oluşturmak için kullanılabilir.
Süper aşındırıcı aletler: Bilinen en sert malzemeler olan elmas veya kübik bor nitrürden (CBN) yapılan aşındırıcı aletler.
Yüzey taşlama: Bir iş parçasının taşlama çarkı miline paralel bir düzlemde bir taşlama çarkının altından geçirilmesiyle düz, açılı veya konturlu bir yüzeyin işlenmesi. Ayrıca bakınız: taşlama.
T-kanal kesici: T-kanalları işlemek için üretilmiş freze bıçağı. İstenen T-yuvası şekli, kesici şeklinin tersidir.
TOP, teknik ofis protokolü: Ofis için standartlaştırılmış bilgisayar iletişimi, çok satıcılı sistemleri ve yazılımları, ofis/platform – bilgisayar entegrasyonuna izin vermek için üretim otomasyon protokolüyle birleştirir. Ayrıca bakınız: MAP, üretim otomasyon protokolü.
Punta matkabı ve kılavuz tutucu: Bir torna tezgahının puntasına takılan, aynalı işlerin merkezlenmesi ve kılavuz çekme için monte edilen aksesuar. Ayrıca bakınız: ayna.
Tutamak: Konik matkap sapının, parmak frezenin veya maksimum güç aktarımına ve aletin uygun şekilde konumlandırılmasına izin veren başka bir aletin uzatılmış düz kısmı. Yerleştirdiği makine mili yuvasının şeklinin tersi şekildedir.
Kılavuz: İç dişleri kesen ve talaşları gidermek ve kılavuz çekme sıvısını kesme noktasına taşımak için yivleri olan silindirik alet. Normalde bir matkap veya kılavuz çekme makinesinde kullanılır, ancak manuel olarak da kullanılabilir.
Kılavuz rayba: Belirli bir konik ile raybalanmış bir delik oluşturmak için tasarlanmış rayba. Standart raybalarda geçerli olan ilkeler kılavuz raybalarda da geçerlidir. Ayrıca bakınız: rayba.
Konik tornalama aparatı: Punta hizasını bozmadan koniklerin tornalanmasına izin veren bir çapraz kızağın takılı olduğu kılavuz. Ayrıca konik delik işlemeye izin verir.
Kılavuz çekme: Çevresinde dişleri olan bir kılavuzun, kılavuz çapından daha küçük bir çapa sahip önceden delinmiş bir delikte iç dişleri kestiği işlem. Dişler, kılavuz ve iş parçası arasındaki birleşik döner ve eksenel göreli hareketle oluşturulur.
Kılavuz çekme aparatı: Bir matkap-pres miline oturur ve diş tamamlandığında kılavuzu otomatik olarak tersine çevirerek aletin uygun şekilde geri çekilmesini sağlar.
Kılavuz çekme makinesi: Yüksek hacimli kılavuz çekme için kullanılan üretim makinesi. Tekrarlanabilirlik, yüksek üretim oranları ve azaltılmış kılavuz kırılması gibi faydaları vardır. Birden çok kılavuz çekme mile sahip indeksleme birimleri dahil olmak üzere çeşitli konfigürasyonlarda bulunabilmektedir. Hassas darbe derinliği ayarları ve otomatik özellikler genellikle kılavuz çekme makinelerini çok uygun maliyetli hale getirir.
Diş açma: Dişlerin hem dış hem de iç (kılavuz çekme) kesilmesi, döndürülmesi ve belirli bir malzeme yüzeyinde oluşturulması işlemi. Diş çekme işleminin istenen sonuçlarını belirlemek için standartlaştırılmış özellikler mevcuttur. Belirli uygulamalar için çok sayıda diş dizisi tanımı yazılmıştır. Diş açma genellikle bir tornada gerçekleştirilir. Diş yüksekliği gibi özellikler, dişlerin mukavemetini belirlemede kritik öneme sahiptir. Kullanılan malzeme, o dişli parça için herhangi bir özel uygulamanın beklenen sonuçlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Dıştan diş çekmede, kesim için belirli bir açının yanı sıra hesaplanmış bir derinlik gereklidir. İçten diş açma gerçekleştirmek için, diş açmadan önce deliğin bir çapta delinmesi çok önemlidir. Dişler, belirtilen tolerans ve/veya tolerans miktarı ile birbirinden ayırt edilir. Ayrıca bakınız: torna.