2- Üretimde Kullanılan Terimler

2- Üretimde Kullanılan Terimler

Bağlı aşındırıcı: Bir bağlayıcı madde ile karıştırılmış aşındırıcı taneler. Karışım preslenir ve daha sonra bir fırında pişirilir veya sertleştirilir. Türler arasında tekerlekler, segmentler, çanak tekerlekler vb. bulunur. Bağ türleri arasında oksiklorür, vitrifiye, silikat, metal, reçine, plastik, kauçuk ve gomalak bulunur. Başka bir bağ türü, galvanik kaplamadır. Burada aşındırıcı taneler kalın bir elektrolizle kaplanmış malzeme tabakası ile bir desteğe tutturulur.

Delik işleme çubuğu: Esasen, bir delik işleme işlemi sırasında bir veya daha fazla kesme aletini yerinde tutan bir konsol kirişidir. İş parçası kendi etrafında dönerken sabit tutulabilir. Ayrıca eksenel olarak hareket ettirilebilir ya da iş parçası sabit tutulurken eksenel olarak döndürülebilirlerdir. Dahası hareket ettirilebilir veya bu hareketlerin bir kombinasyonuna maruz kalabilir. Delik işleme çubukları, torna tezgahları ve işleme merkezlerinin yanı sıra freze, delme ve delik işleme makinelerine takılabilir.

Delik işleme kesicisi, delik işleme aleti:  Delinmiş deliği genişleten bir delik işleme çubuğuna monte edilmiş kesici aletlere verilen isimdir. Tek noktalı veya çok yönlü bir araç olabilirken aynı zamanda ayarlanabilir özellikte de olabilir.

Delik işleme makinesi: İş parçası yerine kesme takımının  iç kesimler yapmak için dönmesi dışında torna makinesine benzer. Ancak takım sabit tutularak ve iş parçası döndürülerek delik işleme gerçekleştirilebilir. Çeşitli dikey, eğimli ve yatay biçimler alır ve bir veya daha fazla şaft içerir. Tipik olarak büyük, güçlü bir makine kolayca bir inçin on binde birine kadar toleransları sağlayabilir. Ayrıca bakınız: kılavuz deliği, torna, torna makinesi.

Bağlayıcı katkı maddeleri: Takım/iş parçası ara yüzündeki yüzey düzensizliklerini doldurmak ve kaygan bir katman oluşturmak için kesme sıvılarına eklenen kükürt, klor ve diğer malzemeler. Ayrıca bakınız: kayganlık.

Broş (Tığ): Bir iş parçasına itilen veya çekilen, bir deliği, yarığı veya istenilen herhangi bir açıklığı nihai boyuta genişletmek için art arda küçük miktarlarda metali kaldıran, artan uzunlukta bir dizi dişe sahip konik alet.

Boşaltma: Kesicinin bir yarığı veya deliği aşamalı olarak genişlettiği veya bir iş parçasının dışını şekillendirdiği bir işlem. Düşük dişler kesimi başlatır, ara dişler malzemenin çoğunu kaldırır ve yüksek dişler işi bitirir. Boşaltma, tekrarlanan geçişler gerektiren frezeleme ve kanal açmanın aksine tek adımlı bir işlem olabilir. Bununla birlikte tipik olarak, boşaltma aynı zamanda çoklu geçişleri de içerir.

Boşaltma makinesi: Boşaltma takımlarını çalıştırmak için özel olarak tasarlanmış makine. Tipik olarak çalışma özellikleri (çekme, itme, döner, sürekli, kör kama), kullanılan güç türü (hidrolik, mekanik) ve tonaj değerleri ile belirtilir.

Polisaj: Hassas ve yüksek gerilimli bileşenlerden çapakları, çizikleri ve benzeri mekanik kusurları etkili ve ekonomik bir şekilde gidermek için hızlı dönen tellerin veya liflerin kullanılması. En büyük uygulama, keskin kenarların ve gerilim yükselticilerin güç yöntemleriyle uzaklaştırılmasının çalışma hızını arttırdığı dişli ve yatak bileziklerinin imalatında yapılmıştır.

BUE – Yığma kenar: İşlenen parçadan kesme sırasında kesici takıma yapışan malzeme.

Parlatma: Yumuşak bir çark veya kayışın aşındırıcılara bulanarak işlenen parçanın yüzeyine beslenir ve bu işlem yüzeyini pürüzsüzleştirip parlatır.

Çapak: İşleme sırasında iş parçası kenarlarında oluşan lifli malzeme parçaları. Genellikle keskin el eğeleri, aşındırıcı tekerlekler veya kayışlar, tel tekerlekler, aşındırıcı elyaf fırçalar veya su jeti ekipmanı ile çıkarılabilir.

Burç: Tipik olarak yüksek kaliteli takım çeliğinden yapılmış, kesici takımları yönlendirmek için bir jig fikstürüne yerleştirilmiş silindirik bir manşon. Üç ana tip bulunmaktadır. Yenilenebilir: sırayla mastara takılan astarlarda kullanılır. Kısa üretim çalışmaları için doğrudan mastara monte edilen pres-fit ve astar, yenilenebilir burç almak için kalıcı olarak bir mastar içine monte edilmiştir.

CAD, bilgisayar destekli tasarım: Bilgisayarlar ve özel yazılımlar yardımıyla gerçekleştirilen ürün tasarımı işlemleri.

CAM, bilgisayar destekli imalat: İşleme ve imalatı kontrol etmek için bilgisayarların kullanılması.

uretımde-kullanilan-terımler-cad-cam-programlama

CAM ve CAD Destekli İmalat

Korunmalı çevrim, sabit çevrim: Tek bir komutla başlatılan alt program veya tam programlanmış sayısal kontrol veya bilgisayar sayısal kontrol adımları. İşlemler belirli bir sırayla yapılır; döngü tamamlandığında başlangıç koşuluna geri dönülür.

Kama kesme ekipmanı: Düz kama şekillendirici kamadan yüz, çevresel veya silindirik kamları kesmek için kullanılan ekipman.

Oluk kesme: Tamamen işlem gören parçanın gövdesi içinde yapılan işleme süreci.

Grup üretimi: Belirli bir parça ailesini üretmek için süreçleri, ekipmanı ve insanları bir araya getirmek. Parça ailesi içinde farklı bir parça üretmek için son derece kullanışlıdır ve hızlı bir şekilde değişebilir. Ayrıca bakınız: Parça ailesi, grup teknolojisi.

Torna matkabı: Merkezler arasında yapılacak işlerde montaj delikleri açmak için kullanılan matkap. Ayrıca sonraki delme işlemleri için deliklerin ön delinmesi için de kullanılır.

Merkez delme: Merkezler arasında montaj işleri için konik deliklerin delinmesi. Merkezde delinmiş delikler, aynı yerde daha büyük deliklerin delinmesi için ön “başlangıç” delikleri olarak da hizmet eder. Ayrıca bakınız: delme.

Punta desteği: Taşlama sırasında parça bükülmesini önlemek için silindirik bir taşlama makinesinin çalışma alanının merkezinde sağlanan destek.

Puntalama: Merkezlere monte edilecek bir iş parçasının merkezini bulma işlemi. Ayrıca iş parçasının eş merkezli olarak makine miline monte edilmesi işlemidir.

Puntasız taşlama: İş parçasının bıçak ağzı desteğine dayandığı, ayar çarkı veya besleme çarkı ile temas yoluyla döndüğü ve taşlama çarkı ile taşlandığı taşlama işlemi. Bu yöntem, uzun ve ince parçaların sabit dayanaklar olmadan taşlanmasını sağlar. Fakat aynı zamanda azaltılmış koniklik sorunları da yaşanmasına sebep olabilir. Silindirik taşlamanın tersidir. Ayrıca bakınız: taşlama, silindirik taşlama.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık