4- Üretimde Kullanılan Terimler

4- Üretimde Kullanılan Terimler

Silindirik taşlama aparatı: Bir yüzey taşlama tezgahı veya torna tezgahına monte edilen, yuvarlak metal çubuğun hem düz hem de konik taşlamasına izin veren cihaz.

DNC, doğrudan sayısal kontrol: Tek bir bilgisayar tarafından kontrol edilen birden fazla takım tezgahının eylemleri. Ayrıca bakınız: CNC: bilgisayar sayısal kontrolü, NC: sayısal kontrol.

Deiyonizasyon: Su bazlı bir çözeltiden iyonların uzaklaştırılması. Ayrıca bakınız: yarı sentetik kesme sıvısı, çözünür yağ kesme sıvısı, sentetik kesme sıvısı.

Elmas şerit testere: Karbürleri, seramikleri ve diğer aşırı sert malzemeleri işlemek için elmas uçlu bir şeridin kullanıldığı, makinede kesme işlemi.

Disk kesme aparatı: Kontur şerit testere üzerinde yayların ve dairesel şekillerin kesilmesine izin vermek için metal gövdeyi konumlandıran bir kontur şerit testeresi için ayarlanabilir teçhizat.

Disk taşlama: İşlenen parçanın tekerleğin çevresinden ziyade bir tekerleğin kenarına yerleştirildiği işlem. Ayrıca bakınız: taşlama.

Bombeleştirme: İşlemdeki parça ile istenmeyen teması önlemek için parmak frezenin yüzüne verilen kabartma şekli. Boşaltmaya benzer.

Ayırma kafası: Bir freze tezgahına takılır ve iş parçasını hassas bir şekilde indeksler. Dişli ve dişli dişleri, anahtar kamalar, tırtıklar vb. işlerken eşit aralıklı kesimler yapılmasına izin verir.

Kırlangıç ​​kesici: Kırlangıç ​​yarıklarını frezelemek için kullanılan kesici. Ayrıca bakınız: freze bıçağı.

Tesviye: Tek veya çok noktalı bir elmas veya başka bir alet kullanarak “yüklü” taşlama taşlarından istenmeyen malzemelerin çıkarılması. İşlem ayrıca kullanılmayan, keskin aşındırıcı noktaları ortaya çıkarır. Ayrıca bakınız: yükleme, düzeltme.

Matkap, matkap ucu, delme aleti: Delme için uç kesme aleti. Aletin sapı, gövdesi ve deliği delen kesici kenarlı açılı yüzü vardır. Matkapların boyutları, bir inçin birkaç binde biri kadardan (mikro matkaplar), birkaç inç çapında delikler açabilen üst maça matkaplarına kadar değişir. Matkaplar, tahrik uçlu konik saplara sahip olabilir ve doğrudan bir iş miline veya adaptöre takılabilirken aynı zamanda düz saplara sahip olabilir ve aynaya monte edilebilir. Talaş açısı delinmiş malzemeye göre değişir. Türleri arasında bükümlü matkaplar, düz kanallı matkaplar, yarım yuvarlak ve düz matkaplar, yağdanlıklı matkaplar ve diğer özel matkaplar bulunur.

Matkap mastarı: Bir matkabı veya başka bir aleti iş parçasına yönlendirirken iş parçasını güvenli bir şekilde tutan aksesuar. Doğru ve tekrarlanabilir konum sağlar.

Delme: Bir iş parçasında yuvarlak bir delik oluşturmak için dönen bir aletin kullanıldığı işlem. Delme normalde delik işleme, raybalama, kılavuz çekme, havşa açma, havşa açma ve yüzey doldurma gibi işleme operasyonlarının ilk adımıdır.

Delme makinesi, pres matkap: Uç kesme takımlarını döndürmek için tasarlanmış makine. Ayrıca raybalama, kılavuz çekme, havşa açma, havşalama, nokta dolgu ve delik işleme için de kullanılabilir.

Tahrik plakası: Torna iş miline takılır. Plaka üzerinde işlenecek parçayı döndürmek için bir iticiyi çalıştıran, yuva veya yuvalar bulunur. Genellikle puntalar ile birlikte kullanılır. Ayrıca bakınız: punta, itici.

İtici: Bir ucunda döndürülecek iş parçasının üzerinden kayan bir halka veya kelepçeye sahip cihaz. Bir vida iş parçasını yerine sabitler, iticinin karşı ucu (kuyruk) makine miline bağlı bir tahrik plakasına oturur. Ayrıca bakınız: merkezleme, tahrik plakası.

Emülsiyon: Sudaki yağ gibi bir sıvının diğerinde süspansiyonu.

Parmak Freze: Freze bıçağı, çevresini kesen ve eğer öyle yapılandırılmışsa serbest ucundan kesen sapı tarafından tutulur. Çeşitli şekiller (tek ve çift uç, kaba işleme ve yuvarlak uçlu) ve boyutlar (orta, uzun ve ekstra uzun) alır. Ayrıca farklı sayıda oluk ile birlikte gelir. Ayrıca bakınız: freze bıçağı.

ECM, elektrokimyasal işleme: Elektrik akımının bir iş parçası ile iletken alet arasında bir elektrolit içinden aktığı işlem. İş parçasındaki metali kontrollü bir oranda çözen bir kimyasal reaksiyon başlatır. Geleneksel kesme yöntemlerinin aksine iş parçası sertliği bir faktör değildir, bu da elektrokimyasal işlemeyi tok malzemelerin işlenmesi için uygun hale getirir. Elektrokimyasal taşlama, elektrokimyasal parlatma ve elektrokimyasal tornalama gibi formları da vardır.

EDG, Tel Erozyon: Taşlama çarkı tipi elektrot dışında geleneksel EDM’ye benzer bir işlem kullanılır.

EDM- Hızlı delik delme: Karbon veya bakırdan yapılmış, şekillendirilmiş bir elektrot kullanılan bir işlem. Elektrot, iletken bir sıvı ile ayrılır ve yakın bir mesafede tutulur (yaklaşık 0,001″). Elektrota yüksek bir DC voltajı gönderilir ve voltaj iletken vasıtası ile işlem gören parçaya aktarılır. Ortaya çıkan kıvılcımlar işlem gören parça yüzeyinden ergime ve buharlaşma yoluyla küçük parçalar kaldırarak ufak çukurlar ve delikler oluşturur. Konvansiyonel işlemenin sıklıkla oluşturduğu iç gerilimler olmadan işleme şekillerinin katı doğruluklara sahip olmasına izin verir. Ayrıca “dalma erozyon” olarak da bilinir.

EDM – CNC’li standart elektrot: Standart erozyon işleme sürecine benzer ancak standart elektrotlarla şekiller oluşturmak için bir CNC kullanır. Geleneksel erozyon işleme prosesi, gerekli şekle uyan bir elektrota sahip olmalıdır.

EDM- Tel Erozyon: Küçük çaplı bakır veya pirinç tel hariç, geleneksel erozyonla işlemeye benzer bir süreçtir. Genellikle bir CNC ile birlikte kullanılır ve yalnızca bir parça tamamen kesileceği zaman çalışır. Yaygın bir benzetme, tel erozyonla işlemeyi ultra hassas, elektriksel, kontur kesme işlemi olarak tanımlamaktır.

EP (aşırı basınç) katkı maddeleri: Talaş kaynağını en aza indirmek için işlenen parça ile kimyasal olarak reaksiyona giren kesme sıvısına eklenen katkı maddeleri (klor, kükürt veya fosfor bileşikleri) Yüksek hızlı işleme için sıklıkla tercih edilir.

Ölçek ekonomileri: Hacimli üretim yaparak birim başına düşük maliyetlerin elde edilmesi, “sabit maliyetlerin” çok sayıda ürüne dağıtılmasına bağlı olarak sürümden kazanılması. Değiştirilebilir parçalar veya ürünler içeren esnek olmayan üretim yöntemlerini ifade eder. Ayrıca bakınız: Kapsam ekonomisi, değiştirilebilir parçalar.

Kapsam ekonomileri: Üretimi bilgisayarlaştırarak birim başına düşük maliyetler elde etmek. Malların küçük parti boyutlarında ekonomik olarak üretilmesini sağlar.

Elektrokimyasal çapak alma: Çapakları gidermek ve köşelere küçük kavisler vermek için tasarlanmış elektrokimyasal işlemenin bir varyasyonudur. İşlem normalde, işlemi belirli bir alana dikkatlice kontrol etmek için özel olarak şekillendirilmiş bir elektrot kullanır. İşlem malzemenin sertliğinden bağımsız olarak malzeme üzerinde çalışacaktır.

Elektrokimyasal Erozyon: Elektrokimyasal taşlama ve erozyon işlemenin bir kombinasyonu. Malzeme her iki işlemle de çıkarılır. İş parçası ve taşlama taşı, diğer herhangi bir erozyon işleme prosesinde olduğu gibi asla temas etmez.

Elektrokimyasal taşlama: Elektrokimyasal işlemenin dönen, iletken bir aşındırıcı taş kullanan bir türü. Kimyasal çözelti, tekerlek ve işlemdeki parça arasına aktarılır. Aşındırıcı taşın şekli, nihai şekli belirler.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık