4 Çeneli Torna Aynaları Nasıl Kullanılır?

4 Çeneli Torna Aynaları Nasıl Kullanılır?

Bu Yazıyı Dinleyebilirsiniz.

4 Çeneli Torna Aynası Nasıl Kullanılır?

4 çeneli torna aynaları, kare, altıgen, sarılı ve olağan dışı geometrilere sahip parçaları güvenli bir şekilde tutmak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca dört çeneli aynanın sunduğu avantajlardan biri son derece hassas olmasıdır. Dolayısıyla 3 çeneli torna aynası ve diğer ayna seçeneklerine göre daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Ayrıca herhangi bir parçayı bağımsız dört çeneli torna aynasında merkezlemek zor olsa da bu makaleyi okuyarak bu işlemi daha kolay yapabilirsiniz.

Dört çeneli torna aynası nedir?

4 çeneli torna aynaları; kendinden merkezlemeli ve bağımsız torna aynaları olmak üzere iki türe ayrılır.

Kendinden merkezlemeli 4 çeneli aynalarda çenelerin uyumlu bir şekilde hareket etmesi için tırtıklı bir halka bulunur. Ek olarak çenelerin bu uyumlu hareketi sayesinde iş parçası hızla yerine oturtulabilmektedir. Ayrıca kendinden merkezlemeli aynalar, öncelikle kare parçalar için kullanılmaktadır. Çenelerin birbirine kenetlenen hareketi sayesinde kare ve belirli yuvarlak parçaları hızla kavrama özelliğine sahiptir.

4 çeneli bağımsız aynalar, parçaları kavramak için ayarlanabilen dört ayrı çeneden oluşan bir tasarıma sahiptir. Ek olarak bu tasarım önemli avantajları da beraberinde getirir. Ayrıca kare, altıgen, sarılı ve olağandışı geometrilere sahip parçaları güvenli bir şekilde tutmak gerektiğinde 4 çeneli aynaya sahip torna tezgâhları güvenle kullanılmaktadır. Bağımsız hareket edebilen çeneler doğru ayar sağlar fakat aynı zamanda kurulum ve yapılandırmanın daha uzun sürmesi gibi dezavantajlara da sahiptir.

Her iki tip torna tezgâhında bulunan çeneler, parçaları iç çapa göre tutabilmek için ters çevrilebilir özellikleri barındırmaktadır. Dolayısıyla bu özellik çok daha yüksek çalışma aralığı sunmalarına olanak tanır.

https://atateknik.com.tr/urun/tos-svitavy-4-ayakli-torna-aynalari/
https://atateknik.com.tr/urun/harvest-tip-k12-4-ayakli-universal-torna-aynasi/
https://atateknik.com.tr/urun/bison-tip-3604-4-ayakli-dokum-govdeli-torna-aynasi-din-6350/

Neden 4 çeneli torna aynası kullanmalısınız?

4 çeneli torna aynaları, aşağıda detaylarını da görebileceğiniz üzere 3 çeneli torna aynaları ve diğer seçeneklere göre önemli avantajlara sahiptir:

  • Parçalar yüksek hassasiyetle ortalanır ve tutulur.
  • 4 çeneli torna aynası kare, altıgen, sarılı ve olağandışı geometrili parçaları tutar. Ayrıca parçayı merkezden uzaklaştırabilirsiniz.
  • 4 çeneli torna aynası, yuvarlak parçalarda daha iyi kavrama sağlayar.

4 çeneli torna aynalarının en büyük dezavantajı, kurulum için ihtiyaç duyulan süredir. Ancak bu makalenin devamında işinizi kolaylaştıracak pek çok bilgi bulacaksınız.

https://www.atlasfor.com/bison-3-ayakli-torna-aynasi-28560
https://www.atlasfor.com/fuerda-3-ayakli-torna-aynasi-28563
https://www.atlasfor.com/san-ou-3-ayakli-torna-aynasi-28562

4 Çeneli Torna Aynası için Adım Adım Kullanma Kılavuzu

Adım 1 – Çeneleri eşit mesafeye ayarlayın

Çeneleri dış kenardan eşit bir mesafeye ayarlamak gerekir. Dolayısıyla bu, parçayı yerleştirmek için alan yaratacaktır.

Adım 2 – İş parçasını yerleştirin

Parça, aynı içerisine kaydırılır ve çeneler nazikçe sıkılmaktadır. Dolayısıyla bu aşamada çeneler fazla sıkılmamalıdır.

Adım 3 – Kadranlı gösterge kullanımı

Kadranlı gösterge kullanılmalıdır ve bu gösterge parçanın ortalanmış ucuna yerleştirilmektedir.

Adım 4 – Yüksek ve düşük salınımların bulunması

Yüksek ve alçak salınımlar bulunana kadar ayna çevrilmektedir. Ek olarak bulunduğunda ise ayna en alt seviyeye getirilerek bu noktada sıfırlanmaktadır.

Adım 5 – En yüksek salınımı bulun

Bu aşamada ayna döndürülmeli ve en yüksek salınım bulunması gerekmektedir.

Adım 6 – Hesap makinesi kullanımı

Bu noktada, bulunan en yüksek sayı ikiye bölünerek aynanın elde edilen noktaya döndürülmesi gerekir.

Adım 7 – Kadranlı gösterge sıfırlanması

Bu yarı noktada kadranlı gösterge sıfırlanmalıdır.

Adım 8 – Ekseni ayarlanması

Kadranlı gösterge sıfırlandıktan sonra eksen ayarı yapılabilir. En yakın çene göstergeye paralel olarak hareket ettirilmektedir.

Adım 9 – Kadranlı gösterge sıfırlanmaktadır

İki çene gevşetilerek kadranlı gösterge sıfıra ulaşana kadar ayarlanmalıdır. Döndürmenin her iki uçta da çalıştığından emin olunmalıdır.

Adım 10 – İşlem tekrarı

Bu aşamaya kadar geldikten sonra aynı işlemi diğer iki eksen için de tekrarlamak gerekir. Ayrıca ikinci eksen sıfırlandıktan sonra ayna döndürülerek sonucun tatmin edici olduğundan emin olunmalıdır. Ancak yeterli görülmezse, kusursuz sonuç elde edilene kadar işlem tekrarlanır.

Bu noktada parçanın başarılı bir şekilde ortalanması ve çalışması için hazır olması gerekmektedir. Ek olarak aynı boyuttaki parçaları herhangi önemli bir ayar yenilemeden çıkararak değiştirmek de kolaylaşmıştır. Farklı bir parça üzerinde çalışılacağı zaman, süreç 1. Adımdan itibaren tekrarlanmalıdır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık