Bir CNC Atölyesindeki En Güçlü Alet Nedir?

Bir CNC Atölyesindeki En Güçlü Alet Nedir?

Bir CNC Atölyesindeki En Güçlü Alet Nedir?

CNC hassas işleme merkezlerinde yer alan otomatik ekipman ve robotlar etkileyici olmanın yanı sıra çekim güçleri başlangıçta müşterileri cezbeder ve bu durum oldukça anlaşılabilir görülür. Ne var ki bu ilk çekim, müşterileri çok nadir olarak bir defalık olmaktan uzun vadeli durumuna geçirir.

Bu ilk çekimin yerine fark yaratan husus, makinelerin arkasındaki yetenekli insanlardır. Bu insanlar zaman ve yeteneklerini kullanarak müşteri beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamaya ve kaliteyi hep bir adım öteye taşımaya adayan bir ekibi oluştururlar ve hem atölye hem de müşteri ilişkilerini mükemmelleştirmek için çalışırlar.

Parça Kalitesi: Makine Atölyesi Başarısının Tek Ölçüsü mü?

Parça kalitesi ve CNC hassas işleme, bir atölyenin başarısını sürdürebilmesi için kilit öneme sahiptir. Ancak pek çok makine atölyesi bu tür yüksek kaliteli işler gerçekleştirir ve bu atölyelerin çoğu, yorgun ve aşırı kullanılmış bir pazarlama mesajı olan “önce kalite” söylemine güvenirler.

İleri görüşlü atölye sahipleri, bu kalıplaşmış mesajın dışına çıkarak çalışanların önemi ve her çalışanın müşteri deneyimi üzerindeki etkilerini düşünerek yeni yöntemler benimser. CNC atölyeleri, müşteri etkileşimi konusunda kısır bir alan olsa da projelerin kabulünde ya da projelerin planlandığı şekilde gitmediği durumlarda gelen aramaları yanıtlayacak bir ekibin varlığı çok değerlidir.

CNC ile İşlenen Parça Kalitesi

Aşağıda oluşturduğumuz listede yer alan unvanlar resmi iş unvanları olmasa da zorluklara yanıt vermeyi sağlamlaştırmak, katma değer yaratmak ve müşteri hizmetleri gibi alanlarda ekipte yer alması ve teşvik edilmesi gereken özelliklerden bazılarıdır:

  • Problem Çözücü: Akıllı çözümler her zaman öne çıkar, takdir edilir ve hatırlanır.
  • Değer Katan: Şirketin uzun vadeli değerlerini gösteren şey yeni bakış açılarıdır.
  • İlk İzlenim Oluşturucu: Doğru kişi çok kısa bir sürede bir kuruluşun görünen yüzü halini alabilir.
  • Marka Elçisi: Ekipte yer alan pozitif, sesli bir çalışan, şirketin güçlü bir parçası olabilir.
  • Odaklanmış Üretici: Verimli ve sorunsuz bir üretim süreci oluşturarak mazeretlerden uzak durur.
  • Uyuşmazlık Yöneticisi: Genellikle çok az proje başlangıçta mükemmeldir. Profesyonel bir yanıt verebilen bir yönetici ise bir atölye için paha biçilmezdir.
  • Müşteri İlişkileri: Proaktif yanı güçlü insanlar, müşterilerin değer verdiği küçük detayları görür ve ona göre hareket ederler.

Eylemdeki İnsan Gücü

Müşteri deneyimini önemseyen bir ekip, atölyenin başarısını sağlayan pek çok etkenden sadece biridir. Sözü geçen ekibin aynı zamanda kaliteli sonuçlar sağlamak üzere otomasyonu en iyi şekilde kullanma ve destekleme becerilerini de barındırıyor olması gerekir.

CNC hassas işleme ve CNC makine ürünleri, makine atölyelerinin standart bileşenleridir ve otomasyonun tutarlı, uygun maliyetli, üretken ve kesin olması için bu şekilde olması gerekir.

Genel olarak atölye bünyesindeki insan eylemlerinin çoğu bilgisayar destekli ekipman tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak sonuçta bu otomatik makineleri çalıştıran kişinin de bir insan olduğu unutulmamalıdır. İnsanlar, bir takım kırılması, parametre değişimleri, tasarım ve programlamada yapılan değişimler gibi tekrarlanabilirliğin risk altında olduğu durumlarda uyumu yeniden sağlamak üzere sorumludur.

CNC işlemede nitelikli çalışanların varlığı üç farklı nedenden ötürü hayatidir.

  • Üretim mühendisleri, yeni parçalar üretmek ve yeni süreç yetenekleri geliştirmek üzere tüm süreci tasarlar. Eksiksiz bir şirket içi mühendislik ekibi, teslim sürelerini kısaltmakla kalmaz aynı zamanda makine merkezli üretkenliği mümkün olan en üst seviyeye taşır.
  • Kurulum operatörleri, yeni bir programın yüklenmesi, araçların değiştirilmesi ve ilk parçaların işlenerek bir makine merkezinin değişiminden sorumludur. Kurulum, farklı parçalar üretmek ve süreçleri kolaylaştırmak için makine merkezini kullanma esnekliği gibi faydalar sağlar.
  • CNC makine operatörleri genel olarak üretim aşamasını yürütürler. Son teknoloji denetim araçları yardımı ile makineleri gözden geçirir, parçaları işler ve kalite kontrol aşamalarını yerine getirirler.

Kalite Kültürü

En iyi makine atölyeleri en yeni ekipmanların yanı sıra ekibi oluşturan insanlara da yatırım yaparlar. Bunun başlıca nedeni yalnızca insanlar tarafından gerçekleştirilebilen şeylerdir:

  • Süreç fırsatlarının belirlenmesi,
  • Yaratıcı düşünme,
  • Sorunların teşhis edilmesi,
  • Öneriler sunulması,
  • Yeni bilgilerin iletilmesi ve işlenmesi,
  • Bir ekip üyesinin diğerini teşvik etmesi,
  • Spot endüstri trendlerinin takip edilmesi.

Ayrıca çalışanlar, kendilerini özel bir yapının parçası olarak hissetmek isterler. Bir makine atölyesinde herkes için ödüller ve müşteriler, çalışanlar, mal sahipleri ve satıcıların da bir parçası olduğu, tatmin edici bir şirket kültürü geliştirilebilir.Şirket kültürüne yatırım yapmak uzun ve maliyetli bir süreç olabilir. Ancak kaliteli bir ekibi şirkete dahil etmek, güçlendirmek ve elde tutmak için tüm bu süreç getirilerine katlanmak gerekir. Liderlikten stratejik iletişime doğru değişim geçirdiği nokta da tam olarak burasıdır.Mesaj, insanlar bizim en değerli kaynağımızdır gibi sabit ve net bir mesaj olmalı ve içi boş sözlerden oluşmamalıdır. Taahhüt, resmi eğitim ve gerekli becerilerin gelişmesine yardımcı olacak prosedürlerin yanı sıra güçlendirilmiş düşünme ve karar verme benzeri görev odaklı olmanın yanı sıra insan merkezli eylem adımları benimsenmelidir.

Bu Yazımıza da Göz Atmak İster Misiniz? ▶▶▶▶ CNC Hassas İşleme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu şekilde bir şirket kültürü, üretim alanlarında parça kalitesinin ötesine geçerek müşteri ihtiyaçlarına ayak uydurmaya yardımcı olan tüm değerlerin desteklenmesi ve güçlendirilmesini sağlar:

  • Çalışanların hesap verebilirliği güveni artırır.
  • Proaktif iletişim verimliliği sağlar.
  • Kişilerin işiyle gurur duyması kalitenin iyileştirilmesini sağlar.
  • Çözüm odaklı girişimler benimsenir.

Elbette, müşteri ihtiyaçlarını karşılayan doğru ekipmanların varlığı, CNC atölyeleri için paha biçilmezdir. Fakat, uzun vadede başarıyı yakalamak için çalışanların önemini anlamak ve ona göre plan yapmak her zamankinden daha önemli bir durumdadır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık