CNC Freze için CAD Modeli Nasıl Hazırlanır?

CNC Freze için CAD Modeli Nasıl Hazırlanır?

CNC Freze için CAD Modeli Hazırlarken Bilinmesi Gereken İpuçları

Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) çizimi hazırlamak, işlenen malzeme türünden bağımsız olarak mükemmel sonuçlar elde etmek için atılacak ilk adımdır. Ancak, fikir aşamasından uygulama aşamasına giden yol, aklınıza estiği anda masaüstü CNC freze makinesi ile üretime başlanabilecek kadar kolay bir yol değildir.

Aslına uygun olarak yeniden üretilebilir 2B ya da 3B tasarımlar oluşturmak, optimum doğruluğun korunabilmesi için yüksek düzeyde ayrıntılı ve kapsamlı bir simülasyon gereksinimine sahiptir. Ayrıca, oluşabilecek hata risklerini en aza indirgemek ve aslına uygun prototipler üretebilmek için, oluşturulan CAD dosyalarının masaüstü freze makineleri ile uyumlu olması da temel bir kuraldır.

Bu makalede, bu tür CAD modelleri oluştururken işinize yarayacak ipuçları vermeye çalıştık.

uretımde-kullanilan-terımler-cad-cam-programlama

CAM ve CAD Nedir

Ayrıntılara Sahip Olana Kadar Bekleyin

Herhangi bir fikri, akla geldiği anda bir CAD modeline dönüştürmeye başlama isteği oldukça yaygındır. Bununla beraber, uygulama ve tasarımın bir süre olgunlaşmasını beklemek bir zorunluluktur. Konsept güçlü bir şekilde görselleştirildikten sonra, parçanın kritik özellikleri ve boyutları, yapım hatları, bitirme tercihleri, toleransları ve diğer detayları kapsayan, ayrıntılı bir teknik çizimin kâğıt üzerinde geliştirilmeye devam edilmesi gerekir. Elde edilen taslak tüm gereksinimleri karşıladıktan sonra CAD modeli oluşturma sürecine geçilebilir.

Üretimle İlgili Hususlar İçin Tasarımı Optimize Edin

Masaüstü CNC frezeler tek başlarına pek çok işleme sürecini gerçekleştirebilse de belirli sınırlamalara sahiptir. Bu nedenle, bu tip bir makine için CAD modeli hazırlanırken boşluklar, delikler, kenarlar, duvarlar ve diğer tasarım bileşenleri ve inceliklerinin özellikleri üzerinde çok dikkatli olunmalıdır.

Bu konuda yardımcı olabilecek en iyi uygulamalardan bazıları şunlardır:

  • Parmak freze takımlarının kesme derinliği kendi çaplarının üç ila dört katı ile sınırlıdır. Bu nedenle, derinliklerin takım çapı ile orantılı olarak sınırlandırılması gerekir.
  • Kesici takım çapının dikkate alınması gereken diğer hususlar iç köşeler, eğrilikler ve kenarların hesaplanması aşamasıdır. Yüksek kaliteli bir bitirme sağlamak için köşe yarıçapları önerilen değerden 1mm yüksek olmalıdır.
  • 3D modelleme aşamasında dik açılı iç köşeler için T biçimli alttan kesme tercih edilmelidir.
  • Duvar kalınlıkları, malzeme dayanıklılığı ve sağlamlığı üzerinde etkiye sahip olduğundan titreşimleri sönümlemeye özen gösterilmelidir. İzin verilen ideal kalınlıklar metaller için 0,8 mm ve plastikler için 1,5 mm’dir.
  • Dar tolerans gereksinimlerine sahip deliklerde rayba ya da delme takımları tercih edilmelidir. Ayrıca, ilgili delikler CAD modellerine dahil edilmeden önce dikkatlice planlanmalıdır.
  • Dizileri CAD dosyasına eklerken, en iyi sonuçları elde etmek için boyutu M6 ya da daha yüksek tercih etmek gerekir. M2Den düşük herhangi bir ölçüden kaçınılması tavsiye edilir.

Yukarıda bahsettiğimiz hususlar, imalat için CAD tasarımını optimize etmeye olanak tanıyacaktır.

MTE HSS Silindirik Saplı Makina Raybası HSS-E
MTE HSS Silindirik Saplı Sol Matkap Ucu – Taşlanmış
MTE HSS Silindirik Saplı Küresel Kalıpçı FREZE

Çakışan Geometriyi Ortadan Kaldırın

Bir CAD dosyasında yer alan örtüşen ya da yığılmış vektörlerin varlığı, CNC frezenin gereksiz yere aynı alan üzerinde tekrar tekrar çalışmasına neden olur. Dolayısıyla bu durum, malzemeyi zayıflatmanın yanı sıra potansiyel tasarım kusurlarının da ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, üretimin sorunsuz ilerlemesi ve gereksiz hareketlere yol açmamak için model içerisinde herhangi bir çakışma ya da yığılmanın ortadan kaldırılması gerekir.

Fazlalıkları azaltmak için tüm geometriyi tek bir katmanda birleştirmek, bu durumu önlemek için başvurulabilecek bir çözümdür. Bunu gerçekleştirmek için yapılabilecekler ise;

  • Tasarım nesnelerinin ve var olabilecek öğelerin yenilenen kopyaları varsa silinmelidir.
  • Çakışan tüm çizgiler tek bir çizimde birleştirilebilir.
  • Tasarımın farklı bölümleri birleştirilerek kesintisiz tasarım hizalaması sağlanabilir.
  • Vektör çizgileri mümkün olan en düşük boğum sayısına kadar küçültülebilir. Bu yapılırken tasarım kalitesinden ödün verilmemelidir.

Yukarıda bahsi geçen hususlara ek olarak, bir CAD çizimi CAM karşılığına dönüştürülürken yalnızca gerekli kısımlar dışa aktarılmalıdır.

cnc-freze-ıcın-cad-modelı-nasil-hazirlanir-cad-tasarimi-ıcın-cakisan-geometrılerı-ortadan-kaldirma

CAD Tasarımı için Çakışan Geometrileri Ortadan Kaldırma

Metni Entegre Etmek İster misiniz?

Tasarım içerisinde metinsel bileşenler yer alıyorsa, CAD modeli içinde bu bileşenler için de bir tasarım değerlendirmesi yapılmalıdır. Genel olarak bu tür metinler, bitmiş ürün üzerine şirket logosunun markalanması, üretim ayrıntılarının eklenmesi ya da parça numarası gibi tanımlayıcıların yazılması için kullanılırlar. Ancak metnin parça üzerine sorunsuz aktarımının gerçekleştirilebilmesi için metni oluşturan her karakter arasında 0,5mm boşluk bırakılmalıdır. Ayrıca, girintili ve kısa bir metin olmasını sağlamak için Verdana, Arial ya da Sans-Serif gibi net ve okunaklı bir yazı tipi tercih edilmelidir.

cnc-freze-ıcın-cad-modelı-nasil-hazirlanir-cad-tasarimina-metın-ekleme

CAD Tasarımına Metin Nasıl Eklenir

Son Olarak, Mükemmele Ulaşana Kadar Pratik Yap!

Her üretim sürecinde olduğu gibi CAD modelleme öğrenirken de sürekli pratik yapılmalıdır. CAD için öğrenme eğrisinin dik olduğu düşünüldüğünde, bu alanda uzmanlaşmak için çok fazla zaman, enerji ve kaynak ayrılması gerekir. Ve bir noktada her şeyi öğrendiğini düşünen bir tasarımcı bile, karşılaştığı bir tasarım nedeniyle şaşkına dönebilir. Bu nedenle, hem daha fazla bilgi sahibi olmak hem de bu alandaki bilgileri güncel tutmak için öğrenme sürekli bir süreç haline getirilmelidir. Öğreticilere başvurmak ve becerilere katkı sunabilecek forumları takip etmek önemlidir. Ayrıca, geri bildirimler ve yapıcı eleştiriler göz ardı edilmemelidir. Bu şekilde, çaylaklıktan uzmanlığa yavaşça ilerlemek mümkündür.

Bu Yazımıza da Göz Atmak İster Misiniz? ▶▶▶▶ CNC Programlama Kılavuzu

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık