BT ve HSK Takım Tutucular Arasındaki Fark

BT ve HSK Takım Tutucular Arasındaki Fark

BT ve HSK Takım Tutucularına Giriş

HSK ve BT takım tutucular, piyasadaki mevcut takım tutucular arasında en iyi kalite olanlardan bazılarıdır. Genellikle projelerde yüksek derecede hassasiyet ve doğruluk sağlayan yüksek hassasiyetli takım arayan CNC operatörleri bu tür takım tutuculardan fayda sağlar.

Takım tutucu ve kesici takımlar, yüksek hızlı işleme süreçlerinde hayati öneme sahip olsa da, takım tutucular farklı türlerde ve farklı markalar tarafından üretilirler. Takım tutucular arasında markalara göre çeşitli farklılıklar vardır.

Üretici ve son kullanıcıların delik açma, malzeme kesme ve benzer yüksek hızlı işleme uygulamalarında birinci sınıf kalitede sonuç elde etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan ve simetrik takımlar olan HSK takım tutucular, Almanya’da geliştirilmiştir.

BT takım tutucular da HSK takım tutucular gibi simetriktir. Ancak, yüksek hızlı işleme operasyonlarında daha fazla stabilite ve denge sunarlar. Pek çok yönden birbirine benzeyen bu iki sistem arasında büyük farklar yaratan küçük değişiklikler vardır.

Hem BT hem de HSK takım tutucular genellikle aynı temel anatomiye sahiptir ve aralarındaki temel farkı da anatomilerinde görebilirsiniz.

Takım Tutucuların Anatomisi

Pens olarak da adlandırılan takım tutucular, çektirme cıvatası, konik, v-Flanş ve pens boşluğu olmak üzere dört parçadan oluşur.

  1. Çektirme Cıvatası
    Çektirme cıvatası, takım tutucuyu mil üzerinde tutmaya yarar. Yanlış çektirme cıvatasının kullanımı işleme operasyonu sırasında takım tutucunun iş mili üzerinden kurtulmasına ve fırlamasına neden olabilir. Bu durum beraberinde makine operatörü için güvenlik sorunlarını beraberinde getirir. Bazı çektirme cıvataları oyuk benzeri bir desenle üretilir ve soğutma sıvılarının takım tutucudan akmasına imkân tanır. İşleme sürecinde, mil üzerindeki kenetleme seti çektirme cıvatasını tutar ve takım tutucuyu mil ağzına doğru çeker.
  2. Konik
    Takım tutucunun konik şekle sahip uç kısmıdır. Genellikle koniklik hem dış çap hem de koniklik toleransları için 0,0002” seviyesine sahiptir. HSK takım tutucular BT takım tutuculara göre daha kısa konikliğe sahiptir.
  3. V-Flanş
    Takım, takım değiştiriciden iş miline ileri-geri hareket ettiğinde, işleme süreci boyunca otomatik takım değiştiriciye kilitlenen, takım tutucunun bir parçasıdır.
  4. Pens Boşluğu
    Takım tutucu üzerinde pensin girdiği ve pens somunlarının sabitlendiği bölümdür.

BT ve HSK Takım Tutucular Arasındaki Başlıca Farklar Nelerdir?

HSK takım tutucular ABD’de yaygın olarak kullanılan bir türdür. Popülaritesine ve yüksek pazar kabulüne rağmen kullanıcılar bu takım tutucuların gerçek potansiyeli ve uygulamasını kavrayamadığı için yaygın olarak yanlış anlaşılmaktadır.

BT takım tutucular, işlevselliği tam olarak anlaşılmayan HSK takım tutucuların aksine yüksek pazar kabulüne sahip olmanın yanı sıra iş mili eksenine simetrik yapıdadır. Bu yapı, BT takım tutucularının yüksek hızlı işleme operasyonlarında mükemmel denge ve stabiliteye sahip olmasına olanak tanır.

HSK ve BT takım tutucular arasındaki temel farklardan bazıları:

  • Konik:
    İki takım tutucu arasındaki temel farkların başında koniklik oranı gelir. HSK takım tutucular 1:10 konikliğe, BT takım tutucular ise 7:24 konikliğe sahiptir.
  • İkili Temas Noktası:
    HSK takım tutucular dikkat çekici bir ikili temas yapısına sahiptir. Mil, konik ve flanş ile temas ederken, BT takım tutucularda mil yalnızca konik ile temas eder.
  • Çeki Çubuğunun konumu:
    HSK takım tutucularında çeki çubuğunun tırnakları şaftın içinde yer alırken BT takım tutucuların takım tutucuyu mil içinde tutması nedeniyle çektirme cıvatasının dış yüzeyine sarılırlar.
bt-ve-hsk-takim-tutucular-arasindakı-fark-takım-tutucu-cesıtlerı

Takım Tutucu Çeşitleri

Yüksek Hızlı İşleme Sırasında Bu Büyük Farklılıkların Gösterimi

HSK takım tutucuların sunduğu tekrarlanabilirlik, doğruluk ve hızlı takım değiştirme özelliklerine kıyasla BT takım tutucular çok değerli araçlar olsalar da, 8.000devir/dakika gibi yüksek mil hızlarında bazı sınırlamalara neden olurlar.

BT 40 ya da BT 50 takım tutucular bir miktar güvenlik hissi verirken, aynı boyutlara sahip bir HSK takım tutucu nispeten daha hafiftir. Bu hafiflik, HSK takım tutucuların yüksek hızla dönme hareketi sırasında büyük fayda sağlamasına ve yüksek hızlı işleme sürecinde BT takım tutuculara kıyasla daha iyi performans sunmalarını sağlar. Yüksek hızlı işleme sürecinde, iş mili ve konikte radyal ve eksenel ısı artışı meydana gelir.

BT takım tutucunun radyal büyüme eğilimi takım tutucuyu konik bölüme doğru daha derine çekmesini sağlar. Bu durum Z ekseninde doğruluk kaybını beraberinde getirir. BT takım tutucunun sahip olduğu ağır kütle, ısı artışını yavaşlatarak koniğin sağlam bir şekilde oturmasına ve radyal sertlik kazanmasına neden olur. Rijit yapının kademeli olarak kaybolması ile birlikte titreşim ya da rezonans gelişimi görülebilir.

Termal etkiler sonucu HSK takım tutucular HSK adaptörünü yerinden çekememektedir. Bunun başlıca nedenleri HSK adaptörünün mevcut eksenel konumu ve mil burnu ile olan flanş – flanş bağlantıdır. Ayrıca, HSK konik şaft ve mil tutucu, eşit derecede ısınma ve büyüme eğilimi gösterir.

HSK takım tutucularda yüksek hızlı dönüş, BT takım tutucuların aksine takım tutucu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Dönüş hızı arttıkça kavrama gücü artar ve buna bağlı olarak merkezkaç kuvvetine karşılık gelen bir artışa neden olur.

Sonuç olarak, HSK takım tutucuların sahip olduğu yüksek radyal ve eksenel sertlik, yüksek doğruluk, tekrarlanabilirlik ve yüksek yüzey finisajı sağlar.
Kullanıcıların belirli projeler için tercih edebileceği A, B, C, D, E ve F HSK takım tutucu tipleri bulunur.

Sonuç – BT veya HSK Takım Tutucu?

HSK takım tutucular
BT takım tutucular, geçmişte ihtiyaç duyulan birçok düşük hızlı kesme uygulamasında iyi işler çıkardı.
Öte yandan HSK takım tutucular, hem düşük hız / yüksek tork hem de yüksek hız / düşük tork uygulamalarında kullanıma uygun şekilde geliştirildiklerinden BT takım tutuculara nazaran bir adım öne çıkmaktadır.

Her takım tutucunun kendine has avantaj ve dezavantajları ile birlikte benzersiz tasarımı olmasına rağmen, daha hassas bir takım tutucu arayan üreticiler ve son kullanıcılar için HSK takım tutucular daha iyi bir tercihtir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık