CNC Hassas İşleme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

CNC Hassas İşleme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu Yazımızı Dinleyebilirsiniz…

CNC Hassas İşleme Hakkında Sık Sorulan 4 Soru ve Cevapları

Herhangi bir ürün fikrini elle tutulur bir ürüne dönüştürme sürecinin başarıya ulaşmasındaki anahtar, kuşkusuz hassasiyettir ve gereken hassasiyeti elde etmek için yapılması gereken şey parçaların CNC hassas işleme gibi son teknoloji üretim yöntemlerinin imalat sürecine dahil edilmesidir.

Ancak, işleme endüstrisi dışından bir insan için CNC hassas işlemenin anlamı hakkında herhangi bir fikri yoktur. Bu makalede, CNC hassas işleme hakkında sıkça sorulan dört soruyu yanıtlamaya ve CNC üretim teknolojisinin ürün fikirlerini gerçeğe dönüştürmedeki yerini anlaması için gereken bilgileri vermeye çalışacağız.

cnc-hassas-ısleme-hakkinda-sikca-sorulan-sorular-cnc-hassas-frezeleme

CNC Hassas İşleme Nedir

CNC Hassas İşleme Nedir?

Eksiltici bir imalat yöntemi olan CNC hassas işleme, istenen ürün elde edilene kadar bütün bir malzemeden bölümlerin çıkarılması prensibine dayanır.

Geleneksel torna ve freze işlemleri ile büyük oranda benzerlik taşısa da, CNC hassas işleme sürecinde yer alan bilgisayarlı sayısal kontrol teknolojisi, parçaların doğru ve hassas bir şekilde üretilmesi için parçanın ve kesici takımların hareket sırasını kontrol eder.

CNC hassas işleme sürecinin hazırlık aşamasında bir CAD ya da CAM programı aracılığı ile üretilecek ürünün 3D CAD tasarımı oluşturulmalıdır. Sonrasında operatör bu CAD dosyasını, CNC makinesinin üretim sürecini otomatikleştiren bilgisayar programı olan G koduna dönüştürür.

cnc-hassas-ısleme-hakkinda-sikca-sorulan-sorular-muhendıslık-toleranslari-nedır

CNC Hassas İşlemede Mühendislik Toleransları Nedir

 CNC Hassas İşlemenin Ulaşılabilir Mühendislik Toleransı Nedir?

Günümüz üretim teknolojileri içerisinde CNC, diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında çok daha yüksek doğruluk ve hassasiyet sunar. Bununla birlikte bir CNC makinesi, parça boyutlarını CAD tasarımında olduğu gibi yeniden oluşturamaz. Bunun anlamı, işlenen parçanın boyutunda her zaman bir miktar sapma olması kaçınılmazdır.

Ürün tasarımcıları ve operatörler, üretilecek parça boyutundaki kabul edilebilir sapma miktarını belirlemede mühendislik toleransından faydalanırlar.

Örneğin, nominal çapı 20mm olan bir şaft üretilmek istendiğinde 0,01mm’ye kadar bir sapma milin işlevselliğini etkilemiyorsa, mühendislik toleransı ±0,01mm olarak belirlenebilir. Bu nedenle, üretilen şaft çapı 20,01mm ya da 19,99mm olsa dahi parça işlevselliğinde bir sorunla karşılaşılmayacağı beklenebilir.

Günümüzün CNC makineleri ±0,004mm kadar küçük toleransları işleyebilecek kadar gelişmiştir. Bu durum onları sıkı tolerans gereksinimine sahip projelerde tercih edilir hale getirmektedir.

cnc-hassas-ısleme-hakkinda-sikca-sorulan-sorular-cnc-hassas-ısleme-ekıpmanlari-nelerdır

CNC Hassas İşleme Ekipmanları Nelerdir

 En Yaygın CNC Hassas İşleme Ekipmanları Nelerdir?

Herhangi bir ürün geliştirilirken, operatör genellikle birkaç farklı tip CNC işleme ekipmanı kullanacaktır. Kullanılacak ekipman tercihi öncelikle ürün tasarım özellikleri ve tasarımın karmaşıklığına bağlı olarak gerçekleştirilir. Örnek olarak en yaygın CNC makinesi türlerinin ve uygulamalarının bir listesi:

CNC Freze Makinesi

CNC freze makinelerinde, sabitlenen bir parçaya karşı hareket eden (dönen), çok bıçaklı bir kesici takım bulunur ve boşluklar, açılı kesimler ve merkez dışı deliklerin işlenmesi için idealdir.

CNC Torna Tezgahları

CNC torna tezgahları, işlenecek parçanın sabit bir kesici takıma karşı döndürülmesini sağlayan bir aynaya sahiptir ve parça bu aynaya takılır. CNC torna tezgahları, karmaşık silindirik parçaların üretimi için ideal tezgahlardır. Bu makineler ayrıca rayba, diş açma, tırtıl açma gibi diğer işlemlerde de kullanılabilir.

CNC Elektro Erozyon Makinesi

CNC torna ve freze makineleri ile oldukça benzer olan EDM (Elektro Erozyon) makineleri, üretim sürecini otomatikleştirmek adına CNC teknolojisini kullanır. Ayrıca, işleme için çeşitli takımlar kullanan CNC torna ve freze makinelerinin aksine, elektro erozyon makineleri işleme sürecini elektrik kıvılcımları ile gerçekleştirir. Bu makineler, işlenmesi zor metallerde mikro yuvalar, açılı profiller ve delikler işlemek için idealdir.

CNC Hassas İşlemenin En İyi Uygulamaları Nelerdir?

CNC işleme ekipmanlarının sunduğu yüksek hassasiyet nedeniyle başta otomotiv, havacılık ve tıp endüstrileri olmak üzere çok çeşitli endüstriler tarafından tercih edilirler.

Otomotiv Endüstrisi

CNC hassas işleme, günümüz otomotiv endüstrisinin zorlu gereksinimlerine karşı otomotiv parçası üreticilerinin en güçlü çözümüdür. Örneğin, modern dişli kutuları ve motor blokları gibi oldukça küçük parçaların işlevsel olmaları için sıkı toleranslar gerekir. Bu önemli parçaların hassas bir şekilde üretiminde CNC makineleri kullanılmaktadır.

Ayrıca, araçların iç ve çatı panellerinde yer alan hafif alaşımların işlenmesinde de CNC makineleri kullanılmaktadır.

Bu Yazımızı Okumuş Muydunuz?▶▶▶▶ Hassasiyet, Tolerans ve CNC İşleme Doğruluğu Nedir?

Havacılık ve Uzay Sanayii

İmalatta hassasiyetin en önemli olduğu yer havacılık parçalarıdır. Ve tahmin edilebileceği gibi CNC makineleri, karmaşık uçak parçalarının doğru bir şekilde üretilmesine olanak tanır. Örneğin, uçak gövde bölümleri ve iniş takımı gibi hayati bölümler CNC makineleri tarafından üretilmektedir.

Tıp Endüstrisi

Tıp endüstrisinde kullanılan üretim teknolojilerinin başında CNC makineleri gelir. Tıbbi implantlar gibi kişiye özel ve hassas parçaların yanı sıra cerrahi aletlerin (bıçak ve makaslar gibi) üretiminde CNC makineleri yoğun olarak kullanılmaktadır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık