Radyus ve Pah Arasındaki Farklar Nelerdir?

Radyus ve Pah Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bu Yazımızı Dinleyebilirsiniz…

Radyus ve Pah: Farklılıkları ve Fonksiyonları Anlamak

Radyus ile pah arasındaki farklılıklar, CNC makineleri kullanarak ürün geliştiren herkesin aklını  karıştırmaktadır. İnternet arama motorlarında yapılan küçük bir arama ile radyus için yuvarlatılmış köşe denmektedir. Öte yandan pah için ise parçanın eğimli köşeleri şeklinde tanımlamalarla karşılaşılmaktadır.

Ancak bu farklılıklar sadece işlenmiş bir parçanın sahip olduğu şekilden çok daha farklı nitelik göstermektedir. Bir ürün tasarımcısının, öncelikle bu iki özellik arasındaki işlevsel farkı iyice anlaması gerekmektedir.

Bu makale tüm bu konuları kapsayacak şekilde kaleme alınmıştır.

Radyus ve Pah arasındaki fark nedir?

Radyuslar, bir parçada gerilimleri azaltma ve köşelerde hızlı deformasyonu engellemeye yardımcı olan yuvarlatılmış köşeler olarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte pahlar, tasarım ya da parçanın eğimli ya da açılı kenarlarıdır. Genellikle bu açı 45o ya da 60o’olmaktadır.

Pahlar da dolgulara benzerlikte keskin kenarların yumuşatılması, stres yoğunluğunun azaltılması gibi konularda yardımcı işlevlere sahiptir. Bununla birlikte pah, radyusla karşılaştırıldığında yüksek stres yoğunluğuna sahiptir.

Her iki özellik de işlenen parçalara estetik olarak da katkı sunmaktadır. Bununla birlikte, ürün tasarımında pahlı kenarlar daha toleranslıdır. Artan üretim maliyeti ve parça işlevselliği konuları üzerine çok düşünmeden her parçaya kolayca dahil edilmektedirler.

Mte Kısa Silindirik Saplı Parmak Freze HSS-E BN Din844
Dhf UKR Köşe Radyüslü Karbür Freze 60 Hrc 2 Ağızlı Kaplamalı
Dhf AESR Köşe Radyüslü Dalma Boylu Rif Alüminyum Karbür Freze 3 Ağızlı Kaplamalı

Radyus Tasarımında Akılda Tutulması Gereken 2 Önemli Etken

CNC ile Dip Kenarların İşlenmesi

Bir içbükey ya da dışbükey radyuslu bir iç boşluğa sahip küboid bir parça düşünüldüğünde, ortaya çıkan dipli kenarlar bilye uçlu parmak frezeler gibi özel takımlar gerektirdiğinden CNC makineleri ile işlenmeleri özellikle zor olabilmektedir. Bu durum üretim maliyetlerini artırmanın yanı sıra ayrıca bilye uçlu parmak frezelerin kırılganlığı ve daha yavaş kesme hızlarında kullanılmasının gerekliliği gibi nedenlerden ötürü daha uzun teslim sürelerine neden olacaktır. Bu nedenle kare tabanlı özelliklerin uygulanması doğru bir tercih olmaktadır.

Ancak, tasarımın işlevselliği için alt kenarlarda radyus kullanılması gerektiğinde, parçayı oluşturmak için eklemeli 3D baskı işleminin sürece dahil edilmesi düşünülebilinmektedir.

radyus-ve-pahlar-arasindakı-farklar-nelerdır-cnc-ıle-dıp-kenarlar-nasil-ıslenır

CNC ile Dip Kenarlar Nasıl İşlenir

Dikey Duvarlar Arasındaki İç Kenar Tasarımı ile Radyus Oluşturmak

CNC frezeleme eksiltici bir işlemdir. Dolayısıyla, bir boşluğun dikey duvarları arasında her zaman yuvarlak köşeler ya da radyuslar oluşturmaktadır.

Bu radyusların boyutu, kullanılan parmak freze boyutu ile doğru orantılıdır. Örneğin, 8mm boyutunda bir parmak freze ile yarıçap boyutu 0,4mm olan daha küçük köşeler işlenebilmektedir. Bu nedenle, bir boşluk oluşturmak için bu parmak freze kullanmak isteniyorsa, örneğin 0,2mm yarıçaplı bir radyus elde edilmesi mümkün değildir.

Dikey duvarın kavisli bir duvarla kesiştiği noktalarda radyus tasarlanırken parmak freze takım boyutunu gözetmek gerekmektedir..

Parmak frezelerin çapları standart katları kadar uzunluktadır. CNC takım tezgahından en verimli şekilde yararlanmak için çapın 3~5 katı uzunlukta bir parmak freze tercih edilmesi önerilmektedir.

Bu Yazımızı Okumuş Muydunuz? ▶▶▶▶ Pah Frezesi veya Pah Kırma Takımları

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık