CNC İşlemenin 7 Önemli Faydası

CNC İşlemenin 7 Önemli Faydası

CNC İşlemenin En Önemli 7 Faydası

Bilgisayarlı sayısal kontrol (CNC) ile işleme, metal ya da diğer malzemelerden karmaşık geometrileri kesmek için bilgisayar destekli makineler kullanan eksiltici bir üretim sürecidir. CNC işlemenin faydaları nedeniyle çok çeşitli endüstriler için oldukça değerlidir. Bir operatör için CNC işlemenin en önemli avantajlarından biri, herhangi bir parçaya sıfırdan başlamak zorunda kalmadan mevcut bir parçayı yeniden şekillendirme ve yeni bir tasarıma uygun hale getirme yeteneğidir. Ayrıca sıfırdan bir parça üretiminde, mümkün olan en az malzeme israf edilerek karmaşık tasarımların yapılması için CAD (bilgisayar destekli tasarım) yazılımları kullanılmaktadır. Doğal olarak bu işleme yöntemi, süreç içerisinde insan faktörü yerine bilgisayarların yetenek ve otomasyonları aracılığı ile israfı azaltıp paradan tasarruf etmeye olanak tanır. Ayrıca, uygulamaya bağlı olarak da elde edilebilecek çeşitli faydaları bulunur. Bu makalede CNC işlemenin 7 önemli faydasını sizin için derledik.

cnc-ıslemenın-onemlı-7-faydasi-cnc-ısleme-nedır

CNC İşleme Nedir

1.CNC İşleme Minimum veya Sıfır Atık Üretir

CNC işleme, sunduğu verimlilik faydasının yanı sıra yüksek hassasiyet ve doğruluk yetenekleri nedeniyle malzeme israfını en aza indirebilir. Tasarım aşamasında doğru planlanan bir parçayı işlerken makine neredeyse hiç hatalı kesim yapmaz. Bu nedenle hurdaya ayrılmak zorunda kalan parça miktarı yoktur. CNC ayrıca, çok fazla atık üretimine gerek kalmaksızın hassas kesimler ve açılar üretir.

2.CNC İşlemede Doğruluk

CNC işlemenin sunduğu en büyük faydalardan biri yüksek doğruluktur. CNC makineleri, her defasında aynı ve bilgisayara yüklenen model ile eşleşen sonuçlar elde edilmesini sağlar.

3.Daha Hızlı ve Etkili Üretim

Metal işleme endüstrisinde büyük bir fark yaratan diğer bir avantaj, üretimin doğal hız ve verimliliğinin diğer yöntemlere göre üstün olmasıdır. Dolayısıyla CNC makineleri çok daha hızlı ve verimli üretim yapabilmekte, birçok modern ünite ve parçayı yükleyebilir ve ayrıca tamamlanan parçayı insan müdahalesine gerek kalmadan boşaltabilir özelliğe sahiptir. Ek olarak bu durum önemli maliyet tasarrufları ve artan üretim gibi getirilere sahiptir. Ek olarak, bu tür bir otomasyonun gerçekleştirdiği üretim sürecinde üretilen parçalar daha tutarlıdır.

4.CNC İşleme Montajı Daha Hızlı Hale Getirir

Yüksek tekrarlanabilirlik ve doğruluk nedeniyle, CNC işleme ile üretilen parçaların montajı daha kolaydır. Hassas ve tutarlı yapısı, tamamlayıcı parçaların tam olarak bilgisayar modeli ile uyumlu olmasını sağlar. İşlem, manuel yöntemlere göre daha hızlı olduğundan, parçaların tamamlanması daha kısa sürer. İlgili modelde bir sorun olmadığı sürece tüm parçalar birbirine tam oturacak ve kapsamlı montaj ve ayarlamalara gerek kalmayacağından, montaj sürecinde zaman ve para tasarruf edilmesine olanak tanıyacaktır.

cnc-ıslemenın-7-onemlı-faydasi-cnc-ısleme-merkezlerı

CNC İşleme Merkezleri

5.CNC İşleme, Makineleri İnsanlardan Ayırır ve Aksi Halde Doğabilecek Riski Azaltmaktadır

CNC işleme, doğası gereği manuel işlemede gerçekleşen pek çok riski yalnızca süreci otomatikleştirerek azaltır. Ayrıca, CNC makineleri genellikle kapalı yapılar olduğundan yaralanma riski de oldukça azdır.

6.CNC İşleme Az Enerji Kullanır

Geleneksel işleme yöntemleri ile karşılaştırıldığında, CNC işleme daha az enerji tüketimine sahiptir. Yapılan ölçümlere göre CNC işleme, geleneksel işleme yöntemlerinde harcanan enerjinin yaklaşık 1/7’sini tüketmektedir. Bunun başlıca nedenleri, CNC makinelerinin yüksek hızla çalışması ve aynı zamanda diğer pek çok üretim yöntemine göre dakika başı enerji kullanımının daha az olmasıdır.

7.CNC İşleme Üretim Maliyetlerini Düşürür

CNC işleme ile üretilen parça ve ürünler ekonomik, verimli ve hassas şekilde üretilmektedir. Geleneksel işleme yöntemlerine kıyasla daha az hammadde gereksinimi vardır. İmalathanenin CNC teknolojisine odaklanması ile hatalar, üretim harcamaları ve ürün maliyetleri önemli ölçüde azalma eğilimindedir.

CNC İşleme Nedir?

Bir parça ya da ham metalden malzeme çıkararak yeni bir parça üretmekte kullanılan eksiltici bir üretim yöntemidir. Ayrıca önceden programlanmış yazılım ve kod blokları, ekipman hareketlerini kontrol etmek üzere makineye yüklenmektedir. CNC işleme, torna tezgâhları, taşlama ve plazma kesme makineleri gibi farklı ve çeşitli makinelerde gerçekleştirir.

Piyasada CNC seçeneklerinin ilk örnekleri frezeleme içindi. CNC freze makineleri, metal, cam, plastik ve ahşap gibi çeşitli malzemelerle karmaşık işlemler gerçekleştirebilmektedir. Dolayısıyla bu makineler, karmaşık geometriler oluşturmak, tasarıma uygun kesimler yapmak ve hatta ürün üzerine kelime kazımak gibi farklı özelliklere sahiptir. 1970’ler ve 80’lerde pahalı bir teknoloji olmasına rağmen, günümüzde kullanılan CNC makineleri çok daha ucuz ve hem profesyoneller hem de sektörün yenileri tarafından giderek daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

CNC İşlemenin Önemi Nedir?

Sunduğu doğruluk, tekrarlanabilirlik ve düşük maliyetlerle ürün üretme yetenekleri sayesinde günümüzün metal işleme endüstrilerinde kritik bir konuma sahiptir. Bu teknoloji sayesinde geleneksel yöntemlerle üretilmesi imkânsız ya da aşırı pahalı öğeler üretilebilmektedir. Örneğin, CNC işleme ile ısı emiciler, mikrodalga kule parçaları ve ampfilikatör muhafazaları gibi telekomünikasyon parçalarının yüksek doğrulukla üretilmesini garanti eder. Yöntem, parçanın teknik özelliklerini, boyutlarını ve geometrisini gözeterek hassas tasarımların gerçekleştirilmesi ve üretimini sağlar.

cnc-ıslemenın-onemlı-7-faydasi-cnc-frezeleme-ıslemı

CNC Frezeleme İşlemi

İyi Bir CNC Tezgâhı Nasıl Seçilebilir?

Her atölyenin ihtiyaçları bir diğerine göre farklılık gösterir. Ayrıca genel olarak bir CNC makinesi seçiminde göz önünde bulundurulması gereken bazı ipuçları şunlardır:

  • Proje Hedefleri: Öncelikle proje hedefleri düşünülmelidir. Kullanılan ana malzeme ahşapsa, bir CNC genellikle en iyi seçenektir. Metallerle çalışmak hedeflendiğinde ise bir CNC plazma tercih edilir.
  • Maliyet:Makine fiyatına ek olarak işçilik ve bakım maliyetlerini de içeren fiyat göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Makine Ağırlığı: Üretimde zor görevlerle uğraşıyorsanız, dökme demir yapı tercih edilmelidir. Aksi halde daha hafif alternatifleri düşünülür.
  • Güç:Tesis elektrik sisteminin kapasitesi gibi faktörler yeni bir CNC makinesi edinirken göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi halde kapasite artırmak gibi ek iş yükleri ile karşılaşmak olasıdır. Bununla beraber makinenin güç seviyesi, maliyet analizi üzerinde de etkilere sahiptir.
cnc-ıslemenın-onemlı-7-faydasi-cnc-ıslemenın-sundugu-avantajlar-nelerdır

CNC İşlemenin Sunduğu Avantajlar Nelerdir

CNC İşleme En İyi Avantajları Nerede Sunar?

Aşağıda genel olarak CNC işlemenin en iyi avantaj sunduğu üretim hedefleri yer almaktadır:

  1. Geleneksel yöntemlerin sunabileceği doğruluktan daha yüksek doğruluğa sahip parçalar üretmek,
  2. Çok tutarlı boyutlara sahip ürünler üretmek,
  3. Çok sayıda parçanın üretimi,
  4. Karmaşık tasarım ve geometrilerin oluşturulması,
  5. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi.

CNC İşleme Nerelerde Kullanılır?

Taşlamadan torna tezgahlarına, frezelerden yönlendiricilere kadar pek çok makine tipini kontrol etmek için kullanılabilen bilgisayarlı sayısal kontrol, kalıp ve işlenmiş metal parçalar gibi farklı bileşenler üretebilmektedir.

Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.


Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar