Dinamik Frezeleme İşlemi Nedir?

Dinamik Frezeleme İşlemi Nedir?

Dinamik Frezeleme Nasıl Çalışır?

İmalat endüstrilerinde adını çok sık duyduğunuz pek çok makineyle işleme terimi bulunmaktadır. Muhtemelen dinamik frezelemeyi de duymuşsunuzdur. Peki, dinamik frezeleme nedir ve bu yaklaşım için gereksinimleriniz nelerdir?

dınamık-frezeleme-ıslemı-nedır-dınamık-frezeleme-nedır

Dinamik Frezeleme Nedir?

Dinamik Frezeleme Stratejisi Nedir?

CNC freze makinelerinin hızlanması ve kontrol yazılımında yaşanan gelişmeler, dinamik frezeleme stratejisini ortaya çıkarttı. Ayrıca bu yeni işleme stratejisi daha küçük ve daha derin kesiklere dayanmaktadır. Üretimde çoğu zaman daha verimli bir yolun yanı sıra malzeme kaldırma oranını da iyileştirir. Bu yaklaşım temelde, radyal talaş incelmesine dayanmaktadır.

Radyal talaş incelmesi, kesici takım çapının yarısından daha azını kullanarak daha küçük talaşlar üretir. Ayrıca %50’nin altında kullanıldığında, ortalama talaş kalınlığı takım oluğu başına ilerleme miktarının altında kalır. Kesici takım özelliklerinden her zaman yararlanmak gerektiği gerçeğinden yola çıkarak, talaş kalınlığının önerilen talaş yükünü karşıladığından emin olmak önemlidir.

Daha küçük talaşlar üreterek, boyutu frezeleme esnasında ortaya çıkan ısıyı tutmak yeterli gelmeyebilir. Bu durum, parçanızın ya da takımınızın ısıyı emmesine neden olur. Bu durumdan kaçınmak için daha yüksek ilerleme hızları tercih edebilirsiniz. Bu sayede, soğutma sisteminiz talaşları hızla uzaklaştırmadan önce ısının aktarılması için fazla zaman kalmayacaktır. Daha yüksek besleme hızları ile işleme sürecini hızlandırarak çalışma sürenizi kısaltabilirsiniz.

Dinamik Frezelemenin Faydaları Nelerdir?

  • Daha yüksek ilerleme hızları sayesinde daha fazla malzeme kaldırmaya olanak tanır.
  • Sabit talaş yükü nedeniyle takım aşınması düşüktür ve takım ömrünü uzatır.
  • Tezgâh, mil ve parça tutma aygıtları üzerinde daha az stres oluşur.
  • Daha hızlı ilerleme hızları tercih ederek daha hızlı döngü süreleri elde edebilirsiniz.
dınamık-frezeleme-ıslemı-nedır-frezelemenın-faydalari-nelerdır

Dinamik Frezelemenin Faydaları Nelerdir?

Bu işlemin azaltılmış atlama ve derin düşmeleri, CNC makineniz, parça bağlantılarınız ve takımlarınız için faydalıdır. Radyal talaş inceltme, takımın talaş yükünü sabit tutarak aşırı yüklenmesini engeller. Ek olarak sabit yükle sürdürülen süreç makine, mil, parça bağlantıları üzerinde oluşan stres yükünü azaltır. Ayrıca bu strateji, geleneksel cep frezeleme gibi geleneksel stratejilerle kıyaslandığında kesicinizin ucundan daha fazlasının sürece dahil olmasını sağlar. Kesme kuvvetinin CNC takımı arasında eşit dağıtılması, takım ömrünü uzatacaktır.

CHUAN BRAND C224 HSS İki Ağızlı Uzun Küresel Freze
Karbür (Elmas) Kaplamalı Parmak FREZE 2 Ağızlı
MASTERCUT SB Sert Metal (Karbür) Kalıpçı Frezeler

Dinamik Frezeleme İçin Gereksinimleriniz Nelerdir?

  • Yetenekli bir CAM yazılımı,
  • Karbür CNC kesici takımlar,
  • Yüksek hızlanma ve yavaşlama yeteneklerine sahip bir freze makinesi,
  • Yüksek işleme kapasitesine sahip bir makine kontrolü.

Bu işleme stratejisinin beraberinde getirdiği bazı gereksinimler nedeniyle, operatörler genellikle her uygulama için bir seçenek olarak görmezler. Ayrıca freze makinesinin tekrarlanabilir besleme ve hızlarla rijit olması gerekir. Yüksek hızlı bir CNC makinesine gereksinim yoktur. Bununla birlikte, makinenizin yüksek hızlanma ve yavaşlama yeteneklerine sahip olması önemlidir. Dinamik freze programları çok sayıda kod içerir. Bu nedenle makine kontrolünün bu fazla sayıda kodu hızlı şekilde okumak ve ayak uydurmak için işleme yeteneğine sahip olması gerekir.

dınamık-frezeleme-ıslemı-nedır-dınamık-frezelemede-kullanilan-takimlar

Dinamik Frezelemede Kullanılan Takımlar Nelerdir?

CAM yazılımınızın, parçayı yapmak için takım yollarının nasıl oluşturulacağını hesaplamak için dinamik frezeleme kodu yazabilme yeteneğine sahip olması gerekir. Ayrıca takımlar da önemli bir unsurdur. Takımın geometrisi ve kaplama gibi tasarımı, malzemeye uygun şekilde optimize edilmelidir. Ek olarak bu aşamada size  karbür takımlar tercih etmenizi öneririz. Daha üst kalite takım tercihi daha fazla dayanıklılığın yanı sıra daha uzun hizmet ömrü anlamına da gelecektir. Dolayısıyla, bu strateji ile eskisi kadar fazla takım almak ve değiştirmek zorunda kalmazsınız.

Sonuç olarak dinamik frezelemenin ne zaman kullanılacağı, operasyona ve makine yeteneklerine bağlı olarak seçilmelidir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık