İşleme Terimleri Nelerdir?

İşleme Terimleri Nelerdir?

İşleme Terimleri Sözlüğü

Her sektör, kendi içerisinde bir dil ve terimler grubuna sahiptir. Dolayısıyla bu kelime endüstrinin dışından  herhangi biri için anlaşılmaz olabilir. Ek olarak CNC işleme  de bu işleme terimlerine dahildir.

Bu makalede, CNC teknolojisi ve işleme çözümleri ile uğraşanların düzenli olarak kullandığı terim, kısaltma ve deyimleri derleyerek açıklayacağız.

ısleme-terımlerı-nelerdır-cnc-ısleme-nedır

CNC İşleme Nedir?

CNC işleme

Makine hareketlerinin otomatikleştirilmiş araçlar ve programlanan yazılımlar tarafından kontrol edildiği otomatik bir üretim sürecine denmektedir.

Eksen

CNC işlemede eksen, hareket düzlemini ifade etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca CNC makinelerinde genellikle X, Y ve Z olmak üzere üç eksenle karşılaşırsınız. Ancak üçten fazla eksene sahip makinelerden bahsetmek mümkündür. Ek olarak bu makineler daha karmaşık tasarımlar üretmek için giderek daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.

ısleme-terımlerı-nelerdır-tornalama-ıslemı

Tornalama İşlemi

CAD

Diğer adıyla bilgisayar destekli tasarım anlamına gelen CAD, parçaların dijital ortamda tasarımını gerçekleştirmek için kullanılan bir tür bilgisayar yazılımıdır. Ayrıca dosya biçimi türüdür.

CAM

Temel olarak modeli hazırlanmış bir ürünün bilgisayar kontrolü ile otomatik olarak işlenmesine dayanmaktadır. Ayrıca  freze ve torna gibi alışılmış yöntemlerin yanı sıra elektro erozyon, lazer kesim gibi üretim işlemleri için de kullanılmaktadır.

ısleme-terımlerı-nelerdır-cnc-ısleme-nedır

CNC İşleme Nedir?

Anotlama

Anotlama, metal bir yüzeyin oksit tabakasıyla kaplanarak çiziklere ve korozyona dayanıklı anodik oksit kaplama ile kaplandığı bir işlemdir. Dolayısıyla genelde daha yüksek korozyon direnci elde etmek, çiziklere karşı direnç ve estetik görünümü iyileştirmek için yapılan bir işlemdir.

Fikstür

Fikstür, imalat endüstrilerinde belirli bir parçayı sabitlemek için özel olarak üretilen, işleme sırasında parçayı yerinde sabitlemek için kullanılan bir aparattır.

Frezeleme

Frezeleme, bir parçanın şekillendirilmesi ve parçadan malzeme çıkarmak için dönen kesici takımların kullanıldığı bir işleme sürecidir. Ek olarak özel parçaların hassas toleranslarla işlenmesi gerektiğinde yürütülen en yaygın süreçlerden bir tanesidir.

ısleme-terımlerı-nelerdır-Frezeleme-ıslemı

Frezeleme İşlemi

Torna

Torna, parçanın simetrik olarak şekillendirilmesi ve parçadan malzeme çıkarmak için sabit bir kesici takım etrafında yüksek hızlarda döndürülmesi prensibiyle çalışan bir işleme makinesidir.

Jig

Bir parçanın konumunu bulmak ve kesici takımları, diğer parçaların hareketini yönlendirmek için tasarlanmış özel aletlerdir. Ayrıca fikstüre benzeyen, öncelikle doğruluğu ve verimliliği artırmak adına bir destek aracı olarak kullanılırlar.

ısleme-terımlerı-nelerdır-jıg-nedır

Jig Nedir?

Kurulum

CNC işleme bağlamında tanımlarsak kurulum, bir tezgahın ve makinenin üretime hazırlanmasını ifade eder. Ek olarak parçanın montajı, gerekli takımların, aparatların ve fikstürlerin monte edilmesini kapsamaktadır. Ayrıca uygun hız, ilerleme, kesme derinliği ve soğutma sıvısının seçimini de kapsar.

ISO 9000

ISO 9000, müşteri odaklılık, liderlik ve ilişki yönetimi gibi farklı kalite yönetim ilkelerinin uluslararası kabul görmüş bir dizi kalite güvence ve kalite yönetim standartları içerisinde olduğunu kontrol eden bir kalite yönetim sistemleri ailesidir.

NRE maliyetleri

Yeni bir ürün geliştirme sürecine başlarken, bir defaya mahsus yapılan harcamaları ifade etmektedir. Ayrıca proje başlangıcında programlama maliyetleri ya da özel aparatlar gibi  tek seferlik ücretler olarak sınıflandırılmaktadır.

ısleme-terımlerı-nelerdır-yuzey-taslama-nedır

Yüzey Taşlama İşlemi

Yüzey taşlama

Aşındırıcı bir çarkın parça üzerinde ileri geri hareketle malzeme kaldıran işleme yüzey taşlama denir. Dolayısıyla işlem, oksit tabakası ve yüzeydeki diğer safsızlıkları gideren ve parça yüzeyini düzleştiren bir işlemdir.

CMM

Koordinat ölçme makinesi yüzeydeki farklı noktaları bir prob aracılığı ile algılar. Sonrasında geometrik boyutlar ve toleranslar da dahil olmak üzere nesnenin geometrilerini ölçen bir makinedir.

Karbür (Elmas) Kaplamalı Parmak FREZE 2 Ağızlı
MTE KSM Komple Sert Metal Matkap Ucu 338
Karbür (Elmas) Parmak FREZE – 2 Ağızlı Çok Uzun Kaplamalı

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık