Doğru CNC Tezgahı Seçiminin İşinize Faydaları

Doğru CNC Tezgahı Seçiminin İşinize Faydaları

Yapacağınız uygulamalara uygun ve doğru CNC tezgahını bulmak ayrıca fabrikanızın verimliliğini arttırmak istiyorsanız, bu biraz karmaşık olur. Birden fazla faktörü dikkate almanız gerekmektedir. Bu faktörler arasında maliyet, alan, parça karmaşıklığı, işlenecek malzemeler ve makinelerinizi kurmanız gereken mekanlar yer almaktadır.

CNC işlemenin üretimde neden önemli olduğunu ve üretim ihtiyaçlarınıza uygun doğru CNC tezgahını seçmenin faydalarını öğrenmek, size çok şey kazandırır.

dogru-cnc-tezgahi-secımının-ısınıze-faydalari-cnc-tezgahı-nedır

CNC Tezgahı Nedir?

Üretimde CNC İşleme

CNC işleme, hız, hassasiyet ve esneklikle toplu veya seri üretimde imalat yapabilmeyi sağlamaktadır. Güçlü yeteneklerinden dolayı CNC makineleri, sayısız bileşen üretmek için çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır.

Otomobil, kamera, silah ve havacılık endüstrileri, CNC işleme kullanmaya başlayan ilk sektörlerdendir. Havacılık endüstrisi örneğinde, CNC makinelerinin hafif ve zorlu toleranslarda parçalar üretebilme yeteneğini kullanarak en zorlu malzemelerden bile havacılık bileşenleri üretme imkanına sahip oldular. Bu parçalar arasında yakıt erişim panelleri, motor destekleri, iniş takımları, motor muhafazaları, türbin tekerlekleri, plakalar ve diğer parçalar bulunmaktadır.

CNC makineleri ayrıca otomotiv endüstrisinde, dişli kutularının, valflerin, kam millerinin vb. parçalarını üretmek için kullanılmaktadır. Bunların ötesinde, elektronik ürünler ve hatta doğru CNC makinesi seçerek otomobil parçaları üretilir.

CNC işleme, tıbbi endüstri için de büyük değer taşır. Bu, karmaşıklığı ve parçaları çok hassas toleranslarda işleyebilme yeteneği sayesinde yüksek hassasiyetli cerrahi ekipman bileşenlerinin üretimine katkıda bulunmaktadır. X-ışını makineleri, tarayıcılar, mikroskoplar gibi bileşenlerin üretiminde CNC makineleri kullanılmaktadır. Bu sayede titanyum kalça eklemi, diz kapakları, diş implantları gibi protez parçaları bile üretilmektedir.

Petrokimya endüstrisi, CNC üretim tekniklerini yoğun olarak kullanmaktadır. Geniş kullanım alanlarına sahip CNC tornalar veya işleme merkezleri, bağlantı elemanları, pompalar gibi hassas ve güvenilir parçaların imalatında kullanılmaktadır.

CNC işleme uygulamaları ayrıca yarı iletken, inşaat, gemi inşa ve rüzgar enerjisi gibi diğer endüstrilerde de kullanılmaktadır. Günlük olarak kullandığınız ortak ürünlerin bile, akıllı telefonlar ve BT ürünleri, ev aletleri, spor ayakkabılar, çamaşır makineleri, elektrikli süpürgeler ve uzaktan kumandalar gibi bileşenlerinin CNC makineleri tarafından üretildiği bilinmektedir.

dogru-cnc-tezgahi-secımının-ısınıze-faydalari-cnc-kontrol-panelı

CNC Kontrol Paneli

Artan Üretim Verimliliği

CNC işleme kullanmanın en belirgin faydası, talimatları bilgisayarla yönlendirerek ve işlemlerini önceden ayarlayarak, sayısız bileşen üretmektir. Ayrıca  hepsini tamamen aynı yapabilmesidir. Ayrıca, büyük üretim operasyonları otomatikleştirmektedir. Dolayısıyla böylece üretim verimliliği, hızı ve üretkenliği arttırılmaktadır. Ek olarak kalite, istikrar ve karlılık optimize edilmektedir. Arıza veya bakım sorunları olmadığı sürece, yüksek rijitlikli CNC makinelerinin kullanımı, atölyelerin kesintisiz çalışmasını sağlamaktadır. Doğru koşullar sağlandığında, CNC makineleri hafta içi ve tatil günleri de dahil olmak üzere 7/24 çalışabilmektedir. Sadece gerekli bakım veya onarım için durdurulmaktadır. Bu, fabrikanızın verimliliğini ve etkinliğini büyük ölçüde artırır.

Yüksek Hassasiyet ve Doğruluk

Çoklu programlanabilir özelliklere sahip olan CNC makineleriyle üretim sürecinin her ayrıntısı, özellik ve tasarımı makineye aktarılabilir, hata yapmaya yer bırakılmamaktadır. Bu, önceden manuel olarak üretilemeyen birçok olasılığı ortadan kaldırır.

Yüksek kaliteli CNC makineleri inanılmaz bir hassasiyet ve hassas toleranslar elde etmektedir. CNC işlemede bugün herhangi bir boyutun standart toleransı ± 0.01 mm’dir. Daha zorlu toleranslara sahip parçalar, ± 0.005 mm’ye kadar üretilmektedir. Doğru makine araçlarıyla ± 0.002 mm toleranslar bile mümkündür. Nanoteknolojinin son yenilikleri ile mikronları daha fazla adıma bölen teknolojiler sayesinde, çıplak gözle görülemeyen toleranslar bile elde edilmektedir.

CNC Tezgah Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Esnek Üretim

CNC tezgahları, neredeyse her türlü parçayı üretme esnekliği sağlamaktadır. Bu sayede işleme operasyonları, birden fazla endüstrideki müşteri taleplerine ayak uydurmaktadır. En yeni CNC makine modellerinden bazıları, üretim sürecini daha da hızlandıran ve basitleştiren özellikler ve aksesuarlar içermektedir.

Ürün Tutarlılığı

Doğru CNC tezgahı, daha fazla imalat seçeneği sunar. Tasarım ve bileşen kalitesi, birkaç parçayı mı yoksa aynı parçaların binlercesini mi işlediğiniz fark etmeksizin aynı kalır.

Fabrikanız için doğru CNC tezgahını seçerken dikkate almanız gereken birçok faktör vardır. İmalat ihtiyaçlarınıza uygun doğru CNC makinesini seçtiğinizden emin olmak için aşağıdaki yedi unsura dikkat edin:

  • Mevcut Makine Aracı Kurulumunuzu ve Operatör Deneyiminizi Kontrol Edin
  • Parça Zorluğunu ve Karmaşıklığını Kontrol Edin
  • İşlenecek Malzemeleri Belirleyin
  • Lineer Hareket (LM) Kılavuz Yolları veya Kutu Kılavuz Yollarını Gözden Geçirin
  • CNC Kontrol Sisteminin Türlerini ve Yeteneklerini Değerlendirin
  • Parça Başına Maliyeti Hesaplamak Gerekir
  • Fabrikanızdaki Mevcut Alanı Ölçün

Ayrıca, CNC makinelerinin otomasyon çözümleriyle yükseltilebilmesini değerlendirmeniz önemlidir. İşleme süreçlerini otomatikleştirmek, fabrikanızın daha hassas parçaları yüksek hassasiyet ve hızda üretmesini sağlamaktadır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık