CNC İşlemede Kullanılan Takımlar Nelerdir?

CNC İşlemede Kullanılan Takımlar Nelerdir?

Farklı CNC işleme takımları sayesinde CNC makineleri birbirinden farklı işleme işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bu benzersiz CNC takımları, çeşitli operasyonlar için uygun hale getiren çeşitli özelliklere sahiptir. Bu sayede makine operatörlerinin manuel giriş ihtiyacını azaltır. Bu durum, makine operatörlerinin yorulması ve işlemi bozma gibi artık demode olmuş bir sorunu ortadan kaldırır. CNC işleme takımları, tornalama, kesme (frezeleme), delme ve taşlama araçları gibi çeşitli tiplere ayrılmıştır. Bu araçlar arasında en çok kullanılanlar CNC kesme takımları. Bu makale, çeşitli CNC makine araçlarını ve her birinin işlevlerini açıklayacaktır.

CNC Torna Takımları

CNC tornalama araçları, iş parçasını yüksek devirlerle döndüren bir torna tezgahı ile çalışmaktadır. Ayrıca torna takımı programlanmış şekle göre iş parçasını şekillendirmektedir. İş parçasının şekli, kullanılan tornalama işlemi ve torna takımının türüne bağlıdır. Çeşitli tornalama araçlarının örnekleri şunlardır:

Delik Açma Katerleri

Delme araçları, torna tezgahıyla birlikte çalışarak, işlenmiş veya dökülmüş olan düz veya konik delikleri genişletmek veya oluşturmak için kullanılmaktadır.

cnc-ıslemede-kullanilan-takimlar-nelerdır-delıkacma-katerı

Delik Açma Kateri Nedir?

Pah Kırma Takımları

Tornacılar, pah kırma araçlarını iş parçalarındaki keskin kenarları giderme ve eğim vermek gibi çeşitli uygulamalar için kullanırlar.

Tırtıl Takımları

Kılavuzlama takımları, iş parçalarının yüzeyinde çeşitli desenler  oluşturan CNC tornalama araçlarıdır. Bu desenler, tamamlanmış parçada daha iyi bir kavrama sağlamak için kullanılmaktadır.

Kesme Katerleri

Ayırma veya kesme takımları, bıçak benzeri bir kenara sahiptir. Ayrıca iş parçasından malzemeyi keserek uzaklaştırmak için kullanılır. Tornacılar ayrıca tamamlanmış parçayı iş parçasının geri kalanından ayırmak için de kullanılmaktadır.

CNC Freze Takımları

CNC frezede kullanılan kesici takımlar, CNC endüstrisinde en çok kullanılan araç setlerinden biridir. Kesme işlemi olarak adlandırılmalarına rağmen, CNC’de kesme adında bir işlem yoktur. Bunun yerine frezeleme işlemi bulunmaktadır. Bu nedenle CNC kesme takımları aynı zamanda CNC freze kesicileri/CNC kesicileri olarak da bilinmektedir. Frezeleme işlemi, işleme araçlarının yaygın olarak kullanıldığı bir diğer popüler işlemdir. Tornalama işlemine kıyasla büyük çeşitlilikte CNC aracın kullanılması nedeniyle, işleme alanında oldukça önemlidir. CNC freze kesicileri, bir CNC freze ile kullanılır. Frezeleme makinesi, sabit bir iş parçasındaki farklı noktalardan malzemeyi dairesel bir hareketle kaldırmak için kesici takımlar kullanılmaktadır. Kesme takımlarına örnek olarak şunlar verilebilir:

Talaşlı İmalat ve Ürün Çeşitlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi için Bizimle İletişime Geçin!

Parmak Frezeler

Eğer CNC frezeleme konusunda bilgi sahibiyseniz, muhtemelen parmak frezeleri de duymuşsunuzdur. Parmak frezeler matkap uçlarına oldukça benzerler ancak onlara kıyasla çok yönlüdürler. Önceden delinmiş bir nokta olmadan dahi malzemeye delik açmaya yardımcı olurlar. Ayrıca, ağız sayısı ve burun tiplerine göre farklı türde parmak frezeler bulunmaktadır. Burun tiplerine göre sınıflandırıldığında üç tür bulunur; köşe radyüslü, küre ve düz uçlu frezeler bunlara dahildir.

cnc-ıslemede-kullanilan-takimlar-nelerdır-kure-uclu-parmak-frezeler-nelerdır

Küre Uçlu Parmak Freze Nedir?

Alın Frezeleri

Yüzey veya alın frezeleri, karbürden yapılmış değiştirilebilir kesici kenarları olan düz yüzlere sahip CNC kesicilerdir. Bu kesici kenarlar yüzeyde bulunduğu için yalnızca iş parçalarını yatay yönde kesme işlemi yapar. Alın frezelerinin işlevi, iş parçalarında düz bölgeler oluşturmaktır. Bu frezeleri kullanmanın bir avantajı da kesici kenarlarını değiştirebilme özelliğidir. Bu özellik, aracın daha uzun bir süre çalışmasına katkı sağlar.

Yaprak Çakılar

Yaprak çakı frezeler, bir takım gövdesi ve kesme uçlarından oluşan CNC kesicilerdir. İşlevleri, iş parçalarında sığ veya geniş kesikler oluşturmaktır. Bir veya iki kesme ucu bulunmaktadır. İki kesme ucu bulunan yaprak çakı frezelerin avantajı, iş parçasının daha geniş bir bölümünü kapsayabilmesidir. Bu takımları yüz frezeleriyle benzer işlevler için kullanabilirsiniz ve daha az maliyetlidirler.

Helisel Vals Frezeler

Bu takımlar, boru şekline sahiptir ve ters çevrilmiş parmak frezeleri gibi görünen CNC kesicilerdir. Genellikle iş parçalarında form yarıçapları oluşturmak için kullanılırlar.

Bu kesme araçları dışında, aşağıdaki gibi birçok farklı türde kesme aracı bulunmaktadır:

  • Raybalar
  • Yan yüz frezeleri
  • Dişli açma frezeleri
Mte Kısa Silindirik Saplı Parmak Freze HSS-E BN Din844
Chuan Uzun Parmak Freze HSS Din844
Heikenei HSS Freze Taşlanmış 4 Ağızlı Din844

Delme Takımları

Bu kesici takımlar ayrıca matkap uçları olarak da bilinmektedir. Tornacılar delme araçlarını iş parçalarında delikler oluşturmak için kullanır. Bu, spiral matkaplar CNC frezeler ile de çalışır ve helisel yapıda bulunan kanallarını kullanarak istenilen delikleri oluştururlar. Delme araçlarının örnekleri şunlardır:

Merkezleme Matkabı

Tornacılar, diğer matkap uçları ile deliği genişletmeden önce iş parçasında hassas delikler oluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca deliği istenilen konumda delmek için bu matkap uçlarından faydalanırlar.

İtici Matkaplar

İtici matkaplar, merkezleme matkaplarından sonra iş parçasında daha büyük ve daha derin delikler oluşturmak için kullanılmaktadır.

Helezon Matkaplar

Tornacılar, büyük ölçü spesifikasyonları gerektirmeyen delikleri oluşturmak için spiral de denilen bu matkapları kullanır.

cnc-ıslemede-kullanilan-takimlar-nelerdır-parmak-frezeler

Parmak Frezeler

CNC Kesici Takımları Yapımında Kullanılan Materyal Çeşitleri

CNC makine takımlarının hammadde seçimi, ilerleme hızı ve kesme hızı gibi kullanabileceğiniz işleme prosedürlerini belirler. Genel bir kural olarak, CNC makine araçlarının hammadde malzemesi, iş parçası malzemesinden daha sert olmalıdır. Aksi takdirde, araç işlem için büyük ölçüde etkisiz olacaktır. Aşağıda, işleme araçları yapımında kullanılan bazı yaygın malzeme örnekleri verilmiştir:

Karbon Çeliği

Karbon çeliği, silikon, karbon ve manganez karışımını içeren bir malzeme olup, CNC makine takımlarının üretiminde kullanılan en ucuz malzemelerden biridir. Ancak, düşük maliyetiyle birlikte önemli bir dezavantaja sahiptir: düşük dayanıklılık. Bu nedenle, karbon çeliği makine araçları ağır işlemlerde kullanılamaz. Düşük erime noktası (200°C) nedeniyle ağır işlemlerde oluşan yüksek ısıya dayanamaz. Tornacılar, köpük veya plastik gibi hafif malzemeleri kesmek için kullanır.

Yüksek Hız Çeliği

Yüksek hız çeliği, tungsten, molibden ve krom gibi daha dayanıklı metaller içeren bir malzemedir. CNC makine araçlarının üretimi için daha dayanıklı bir seçenektir. 600°C erime noktasına sahip olan yüksek hız çeliğinden yapılan malzemeler, ağır işlemler için uygundur. Ek olarak yüksek ısı seviyelerine dayanmaktadır.

Metal Katkılı Karbür

Metal katkılı karbürler, karbür ve titanyum gibi metallerden oluşur. Bileşenlerinden dolayı, yüksek hız çeliğinden daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Bununla birlikte, malzeme yüksek hız çeliği kadar dayanıklı değildir. Bu, araç yüzeyindeki çatlaklar veya talaşlar kullanım sürelerinin kısalabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, kullanımları genellikle bitirme için kullanılan araçların üretimine sınırlıdır.

MTE KSM Komple Sert Metal Matkap Ucu 5XD
MTE KSM Komple Sert Metal Matkap Ucu 3XD – İçten Soğutmalı
MTE KSM Komple Sert Metal Matkap Ucu 3XD

CNC Kesici Takımlarında Hangi Kaplamalar Yaygın Olarak Kullanılır?

CNC işleme araçlarının özelliklerine katkıda bulunan bir diğer faktör ise kullanılan kaplamadır. Bu kaplamalar, aracın ömrünü ve sertliğini arttırmaktadır. Ayrıca yüksek sıcaklıklara dayanmalarına yardımcı olmaktadır. Yaygın olarak kullanılan takım kaplama örnekleri şunlardır:

Titanyum Nitrür

Bu kaplama çeşidi, kesme takımlarının sertliğini arttırmak için kullanılan en eski ve yaygın kaplamalardan biridir. Sertliğin yanı sıra, termal stabilite ve aşınma direnci gibi diğer özellikleri de geliştirir. Ayrıca, ılımlı bir oksidasyon direncine sahiptir. Ancak, üreticiler daha iyi özelliklere sahip bu kaplamanın çeşitliliklerini geliştirmişlerdir. Bu nedenle, kullanımı eskisi kadar yaygın değildir.

cnc-ıslemede-kullanilan-takimlar-nelerdır-tıtanyum-nıtrur-kaplama

Titanyum Nitrür Kaplama Matkap Ucu

Krom Nitrür

Üreticiler, titanyum nitrürün yetersiz kaldığı durumlarda krom nitrür kaplamaları geliştirmiştir. Bu kaplama, makine araçlarının sertliğini arttırırmaktadır. Ek olarak  korozyona dayanıklı hale getirir. Ayrıca, termal dayanıklılıklarına da katkı sağlayarak yüksek ısı uygulamaları için takımları uygun hale getirir.

Alüminyum Titanyum Nitrür (AlTiN)

Bu kaplama, Titanyum Alüminyum Nitrür (TiAlN) kaplamasıyla karıştırılmamalıdır. İki kaplama, alüminyum içerikleri açısından farklılık gösterir. TiAlN, %40 alüminyum içerirken, AlTiN yaklaşık %65 alüminyum içerir. Bu kaplama, CNC makine araçlarının ısıya karşı direncini büyük ölçüde arttırır.

Titanyum Karbonitrit

Bu, titanyum nitrit kaplamasının karbon içeren başka bir çeşididir. Bu kaplamanın görece düşük işleme sıcaklığı nedeniyle yüksek sıcaklık ortamlarında kullanılması tavsiye edilmemektedir. CNC kesme araçlarının sertlik ve yüzey kayganlığı gibi özelliklerini iyileştirir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık