ER PENS SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

ER PENS SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

Bu Yazıyı Dinleyebilirsiniz.

ER pens sistemi, CNC frezelerle kullanıldığında, her türlü yuvarlak saplı takımı tutabilme esnekliği de dâhil olmak üzere çeşitli avantajlar sunar.

Yalnızca pens değişikliği yapılan bir ER pens sistemi, raybalama, kılavuz çekme ve frezeleme uygulamalarında kullanılabilir. TG ya da DA gibi eski tip pens sistemleri ile karşılaştırıldığında hem doğruluğu yüksektir hem de daha uzun takım ömrü sağlar.

ER pens sisteminin sunduğu diğer bir avantaj, az sayıda pens ile farklı takım saplarını sıkıştırabilme esnekliğidir. ER16 ~ ER40 arası daralma aralığı sayesinde 10mm’ye kadar kesici takımları sıkıştırabilir. Bu durum ayrıca gün içerisinde yapılan farklı işlerde kullanılan takımlar için çok fazla pens bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırır.

ER pens ayrıca daha fazla tutma gücü sağlamaya olanak tanıyan iki farklı prensibe dayalı çalışır. Bu prensiplerden ilki, 7.5 derecelik koniklerin mekanik bir kilit oluşturduğu mühendislik ilkesine göre şekillendirilmiş 8 derecelik arka konikliktir. Konuya aşina olanlar CAT ve BT dik konik takım tutucuların aynı nedenden ötürü aynı konikliğe sahip olduğunu fark edecektir.

er-pens-sıstemının-avantajlari-er-pens-sıstemlerı

ER Pens Sistemleri

İkinci prensip olarak ER pens, diğer pek çok pens ile karşılaştırıldığında daha büyük bir ön burun konikliği ile üretilir. Bu 30 derecelik koniklik, somunun pens ile temas edebileceği daha fazla yüzey alanı sağlar. Bu tasarım detayı aynı zamanda takım sapına daha fazla sıkıştırma basıncı uygulayabildiği anlamına gelir. Üreticilerin çoğu, sıkma gücünü neredeyse %100 artıran bir yatak somununu da tasarıma ilave etmektedir. Bu alanda yer verilen kaplamalı somun, kenetleme gücünün daha da artmasını sağlayabilir.

ER pens, diğer penslerle olan mekanik farklılıklarının yanı sıra kullanıcı dostu olması ile de ön plana çıkar. Kendinden açılan pens, pensi vidalamak dışında pensi çıkarmak için pens sıkma gereksinimlerini ortadan kaldırır. Bu, operatörün pens için harcayacağı süreyi makineyi çalıştırmak için kullanabileceği anlamına da gelir.

Bu temel ilkeler, ER pens sisteminin yuvarlak ve silindirik şaftlı kesici takımları tutmak için endüstride en yaygın kullanılan pens sistemi olmasını sağlar.

er-pens
Değerli ER 16 Pens DIN6494
Kesici-Takım-Uygulamaları-Taşlama-Yöntemleri-ve-Makineleri-erpens

Esneklik: Aynı pens tutucu ile delme, kılavuz çekme ve raybalama yapılabilir.

Doğruluk: Tüm pensler %100 doğruluk sağlayacak şekilde test edilir.

Daha uzun takım ömrü: Özellikle karbür takımlar için daha az salgı üretilmesine yardımcı olur ve bu durum takım ömrünü uzatır.

Geniş Sıkıştırma Aralığı:  ~ 0.76mm

Daha Az Sayıda Pens İhtiyacı: Daha yüksek sıkıştırma kuvveti aralığı nedeniyle pens çeşitliliği azalır.

Kullanıcı dostu: Kendiliğinden açılır.

Kılavuzlar için özel tutuculara ihtiyacı ciddi oranda ortadan kaldırma yeteneğine sahiptir.

Atölyelerde yapılan çoğu iş için ER tarzı pensli aynalar tercih edilmelidir. Hem kesim sürecinde hem de kesim dışında daha az salgı üretmesinin yanı sıra temini de kolaydır. Ayrıca çoğu muadilleri arasında en iyi takım ömrü sağlayan da ER pens sistemidir.

Bu Yazımızı da Görmüş Müydünüz? ▶▶▶▶

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık