HSK Takım Tutucuları Nedir?

HSK Takım Tutucuları Nedir?

HSK Takım Tutucular

Freze ya da CNC işleme tesisleri için pek çok takım tutucu arasından doğru tercihi yapmak zor bir süreçtir. Eşsiz, yüksek hızlı iş mili tasarımı beklentileriniz var ise  HSK takım tutucuları en uygun tercihtir. Bu makalede bu yenilikçi tasarım hakkında bilgi verirken, tercihlerinizi belirleyecek noktalara da değinmeye çalışacağız.

Takim Tutucu Nedir

HSK Takım Tutucu Nedir?

HSK takım tutucular Avrupa’da Almanya gibi ülkelerde çok popülerdir. İsmini de içi boş konik şaft anlamını taşıyan Almanca bir kısaltmadan almaktadır.

İçi boş bir konik, bu takım tutucularda genel takım tutucuların aksine bir tutma topuzuna yer vermez. Yüksek hızlı işleme için tasarlandıkları anlamına gelir. Bu aletler, sundukları hassas performans nedeniyle Amerika’da da popülerliğini hızla artırmaktadır. Bu takım tutucularda, konik ve iş mili arasındaki tolerans iki mikrondan daha düşüktür. Bu yüzden hassasiyetlerini muhafaza etmek için depolama koşullarına çok dikkat edilmelidir. Genel olarak üç farklı ve temel uygulamaya göre altı farklı kategoriye ayrılırlar. Bu altı kategorinin temel özellikleri şunlardır:

  • Tip A

    Otomatik takım değiştirme için tasarlanmıştırlar. Orta veya yüksek iş mili hızları ve orta düzeyde tork ihtiyacına sahiptir. Bunun sebebi maksimum verimlilik elde edebilmektir.

  • B Tipi

    Tip B takım tutucular da Tip A gibi otomatik değiştirmek için tasarlanmıştır. Yüksek ya da orta iş mili hızları kullanan yüksek torklu uygulamalar için en iyi tercihlerden biridir.

  • Tip C

    Tip A ile benzerlik gösteren C tipi HSK takım tutucular, tip A ‘da olduğu gibi orta ve orta-yüksek arası hızlarda kullanım ve manuel değiştirme için tasarlanmıştır.

  • Tip D

    Tip D takım tutucular, Tip B HSK tutucularla benzer gereksinimlere sahiptir. Ayrıca manuel değişim için tasarlanmıştır.

  • Tip E ve F

    Çok yüksek, aşırı iş mili hızı gerektiren uygulamalar için tercih edilmesi gereken HSK takım tutucu tipi Tip E veya F’dir.

Tüm takım tutucu türleri gibi, HSK takım tutucular da kullanıcının seçtiği takım ve makineye özeldir. En uygun tercihin için iş mili, takım tipi ve uygulama göz önünde bulundurularak işleme tesisi için doğru tercih yapılabilir. Hatalı HSK takım tutucu kullanımı, takım tutucuya zarar verir. Bunun yanı sıra kesin olmayan işleme sonuçlarına da neden olabilir.

HSK NC- Mandren Malafası
SK Alın Kamalı Malafa
BT Hidrolik Takım Tutucu

HSK Takım Tutucuları Kullanmanın Avantajları

Tipik çelik konik ve geleneksel saplı türlerle karşılaştırıldığında, HSK takım tutucular çok daha fazla radyal sağlamlık ve yüksek hız hassasiyeti sunduğu için öne çıkar. Radyal sertlik bakımından tipik bir BT, SK ya da CAT takım tutucuya göre beş kata kadar daha güçlüdür. Sunduğu bu ek sağlamlık, HSK sapının flanşında meydana gelen kenetleme kuvveti sayesinde elde edilir. Pensin pahı ile şaft iç duvarındaki pah birbiri ile uyumludur. Bu sayede şaft ve alıcı güvenli ve sağlam bir şekilde kenetlenir. Bu durum ayrıca, alıcı ve şaft flanşını oluşturur. Ayrıca HSK şaftının tüm noktalarda sağlam bir temas oluşmasına da olanak tanır.

HSK Takım Tutucularını Kullanmanın Avantajları

Uygulama gereksinimleri hızlandırılmış üretim hızı, yüksek dönüş hızı ya da her ikisi birden olabilir. Bir HSK takım tutucu, pek çok standart takım tutucuya göre çok daha iyi sonuçlar elde eder. Kullanıcı için profesyonel, hassas sonuçlar yaratır. Ek olarak daha dengeli, daha hafif bir takım tutucu olması nedeniyle süreci oldukça rahatlatır. Hassas tasarımları, şirketlerin bu takım tutucuyu birinci tercihleri haline getirmesinin önündeki en büyük engeldir. HSK takım tutucunun tamir ya da bakıma ihtiyacı olduğunda, bu konuda hizmet veren çok az sayıda bakım ekibinin bu hizmeti sağlayabilir olduğu bilinmektedir.

Bu Yazımızı Okudunuz Mu? ▶▶▶▶ CNC Takım Tutucular Hakkında

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık