İhtiyaçlarınıza Uygun Diş Çekme Frezesi Nasıl Seçilir?

İhtiyaçlarınıza Uygun Diş Çekme Frezesi Nasıl Seçilir?

Tarihsel olarak, deliklere diş açma işlemi oldukça basit bir işlem olmuştur ve genellikle bu işlem bir parçanın işlenmesinin neredeyse sonuna yakın bir noktada gerçekleştirilmiştir. Delikler açıldıktan sonra uygun boyuttaki diş açma takımlarını kullanarak verimli ve etkili bir şekilde diş açarak süreç yönetilmiştir

Bazı durumlarda, bu geleneksel yaklaşım hala istenilen sonuçları sunmaktadır. Sanayi ve üretim sektörlerinde parça işleme işlemleri, hassasiyet ve verimlilik gerektiren önemli bir adımdır. Bu süreçte kullanılan araçlar ve yöntemler, ürün kalitesini ve üretim hızını büyük ölçüde etkiler. Diş çekme freze takımları da bu bağlamda oldukça kritik bir rol oynar. Peki, diş çekme freze takımları nedir, ne işe yarar ve hangi avantajları sunar?

ıhtıyaciniza-uygun-dıs-cekme-frezesı-nasil-secılır-dıs-cekme-ıslemınde-dıkkat-edılmesı-gerekenler

Diş Çekme İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Diş çekme freze takımları, iş parçasındaki deliklere diş açma işlemi gerçekleştiren araçlardır. Geleneksel diş açma işlemi ile karşılaştırıldığında, diş çekme freze takımları daha fazla verimlilik sağlar. Delikleri işlemede kullanılan bu takımlar, zorlu malzemelerde ve farklı boyutlardaki deliklerde üstün performans gösterir.

Bu takımların en önemli avantajlarından biri, yüksek seviyede kesme verileri ile çalışabilme yetenekleridir. Diğer geleneksel yöntemlerde yaşanan aşınma ve yıpranma sorunları, diş çekme freze takımlarıyla minimize edilmektedir. Bu da takımların daha uzun ömürlü olmasını ve daha az bakım gerektirmesini sağlar. Ayrıca, çeşitli diş adımlarına hızlı ve kolay bir şekilde geçiş yapabilme yetenekleri, üretim sürecini hızlandırır.

ıhtıyaciniza-uygun-dıs-cekme-frezesı-nasil-secılır-dıs-frezeleme-nedır

Diş Frezeleme Nedir?

Bu faktörler, makine yeteneklerindeki atılımlar ve takım tasarımındaki ilerlemelerle birleşerek, birçok şirketin tercih edilen bir işlem olarak diş çekme frezesi kullanmaya başlamasına neden olmuştur.

Diş Çekme Takımları

Günümüzde bu kategori altında basitçe 3 farklı başlık bulunmaktadır;

  • Geleneksel diş frezeleri kesme gövdesi boyunca sık aralıklı dişlere sahiptir.
  • Orbital diş frezleri ise, kesme gövdesinin uzak ucunda tek bir diş veya sıkıca aralıklı bir şekilde gruplandırılmış iki veya üç diş içerir.
  • Çok sıralı diş frezleri, bu iki yaklaşım arasındaki dengeyi sağlar. Göreceli olarak uzak mesafede konumlanmış birden fazla diş içermektedir.
ıhtıyaciniza-uygun-dıs-cekme-frezesı-nasil-secılır-dıs-cekme-takimlari-nelerdır

Diş Çekme Takımları Nedir?

Diş Çekme Uygulamaları

Üç kategoriye ayrılan diş çekme frezleri temelde iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Geleneksel olarak, diş frezleri deliğe doğru aşağı şekilde ilerletilmektedir.  Ancak deliğin çevresinin sadece bir kısmıyla temas eder. Bu yaklaşım sert malzemelerle iyi çalışır. Ayrıca, titreşim oluşturabilir ve yüzey pürüzlülüğü sorunlarına neden olmaktadır.

Alternatif olarak, kademeli frezeleme, aynı zamanda senkron frezeleme olarak da adlandırılan işleme yöntemi uygulanır. Bu işlemde, takım deliğin altından başlar ve deliğin yüzeyine doğru ilerler. Bu, titreşim sorununu ortadan kaldırır. Ancak başka bir soruna sebebiyet verir. Takım, iş parçasında bulunan deliğin tam derinliğine kadar temas etmesi durumunda, bükülmeye yol açar. Sonuç olarak, bu işlem genellikle konik açılmış dişlerle sonuçlanır. Yani dişler deliğin alt kısmında üst kısmına kıyasla daha sıkıdır.

ıhtıyaciniza-uygun-dıs-cekme-frezesı-nasil-secılır-dıs-cekme-takimları-secılırken-nelere-dıkkat-edılmelıdır

Diş Çekme Takımları Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Optimizasyon Doğru Takım ve İşleme Türü

Daha önce de belirtildiği gibi, genel olarak diş çekme frezeleri, daha zorlu malzemelerle ve çeşitli delik boyutlarıyla uğraşırken maksimum faydayı sağlayacaktır. Kolay işlenebilir metallerde çok yüksek miktarda benzer delik açan üreticiler, yüksek ihtimalle basit diş çekme takımlarını kullanır. Ancak zor işlenebilen ve yüksek maliyetli bileşenler için, işlem güvenliğindeki artış bile diş çekme frezelerine geçmeyi oldukça ikna edici bir tercih haline getirir.

Diş Çekme Frezesi Seçiminde Etkili Faktörler: Delik Derinliği, Çap ve Malzeme Türü

Belirli bir uygulama için en iyi diş çekme frezesini seçerken, üç temel faktör kararı yönlendirmelidir. Bunlar; işleyeceğiniz parti boyutu, derinlik ve çaptır. Açıkça, prototipleme veya çok küçük üretim serileri durumunda, üretkenlik işin genel karlılığı üzerinde daha küçük bir etkiye sahip olacaktır. Bu durumlarda, geleneksel bir diş frezeleme takımı muhtemelen en maliyet etkin çözümdür.

ıhtıyaciniza-uygun-dıs-cekme-frezesı-nasil-secılır-takma-uclu-dıs-frezesı-nedır

Takma Uçlu Diş Frezesi Nedir?

Daha yüksek delik miktarları için derinlik devreye girer. Sığ delikler, orbital diş frezeleri tarafından en iyi şekilde işlenmektedir. Çünkü hem düşük temas hem de düşük bükülme olacaktır. Daha derin deliklerde, çok sıralı bir takım, bir orbital takıma kıyasla üstün performans sağlayacaktır. Ayrıca avantajları geleneksel bir takıma göre çok daha belirgin hale gelecektir.

İş parçasıyla yüksek seviyede temasları nedeniyle, geleneksel diş açma frezeleri ile çalışılabilecek hız ve ilerlemeler sınırlıdır. Bu da daha düşük kesme verileriyle çalışmanın aracın aşınmasını arttırdığı anlamına gelmektedir. Bu da alt boyutta dişler üretmeyi veya takımın kırılma riskini önlemek için izleme ve ayarlama gerektirir. Çok sıralı takımlar sayesinde, aracın büyük bir kısmı herhangi bir anda parçayla temas etmez. Bu, çok daha agresif kesme verilerine izin verir. Dolayısıyla daha az aşınmaya yol açar ve çok daha öngörülebilir bir performansla çalışır.

ıhtıyaciniza-uygun-dıs-cekme-frezesı-nasil-secılır-dıs-cekme-frezelerı

Diş Çekme Frezeleri

Son olarak, derin veya sığ deliklere diş çekilmesinde, çap doğrudan karbür veya takma uçlu bir kesici takım seçilmesinde belirleyici bir faktördür. 1 inçten küçük çaplar için, genellikle katı karbür seçeneği en iyi sonuç kombinasyonunu sağlar. Bundan daha büyük çaplarda ise, takma uçlu kesici araçlar maliyetleri azaltır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık