Mini Torna Tezgahları Nedir?

Mini Torna Tezgahları Nedir?

Mini torna tezgahları, hobi ustalarından küçük işletmelere kadar geniş bir kullanıcı yelpazesi için tasarlanmış makinelerdir. Bu masaüstü boyutlarındaki tezgahlar, metal ve diğer malzemeleri döndürmektedir. Bu sayede;  kesme, delme, şekillendirme ve işleme işlemleri gerçekleştirmenizi sağlar.

Bu makineler, hafif ve taşınabilir tasarımlarıyla dikkat çekmektedir. Ev atölyelerinde veya küçük işletmelerde sınırlı alanı olan kişiler için idealdir. Metal işleme becerilerini geliştirmek isteyen hobi ustaları için önemli bir araçtır. Aynı zamanda ahşap, plastik ve diğer malzemeleri işleyebilme yetenekleri sayesinde geniş bir uygulama yelpazesi sunarlar.

mını-torna-tezgahlari-nedır-torna-tezgahları-nedır

Torna Tezgahları Nedir?

Mini torna tezgahları, farklı hız ayarları ve kesme takımları ile birlikte bulunmaktadır. Bu, kullanıcıların çeşitli malzemeler ve işlemler için en uygun koşulları ayarlamalarına olanak tanır. Ayrıca, işlenecek malzemeyi sabitlemek için kullanılan tutucular ve mandrenler de genellikle setin bir parçasıdır.

Mini torna tezgahları, genellikle daha büyük endüstriyel makinelerden daha ekonomik bir seçenek sunar. Bu da onları ev atölyeleri için ideal kılar. Sonuç olarak, kullanıcıların yaratıcılıklarını ve işleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan çok yönlü ve kullanışlı araçlardır.

Mini Tornalar Tam Olarak Nedir?

Mini Torna tezgahları, bir torna tezgahının masaüstü üstü versiyonu olarak tanımlanmaktadır. Genellikle, bir mini torna 1/2 ila 3/4 HP gücünde bir motor ve 1.0 ila 1.5 inç mil çapına sahiptir. Ancak, buna rağmen bu tezgahlar tam boyutlu bir torna tezgahının tüm bileşenlerine sahiptir. Bu bileşenler arasında torna aynası, gezer punta, çapraz kızak, ara yatak, ve takım direği bulunmaktadır.

Bir mini torna, karbür ve yüksek hız çeliği (HSS) torna takımları, kesme takımları, torna takımları ve diş açma takımları gibi aynı takımları kullanır. Ek olarak bir masaüstü model, iş parçası boyutunu sınırlandırmak üzere daha büyük bir torna ile aynı işlemleri gerçekleştirmektedir.

mını-torna-tezgahlari-nedır-mını-torna-tezgahlarinin-farklari-nelerdır

Mini Torna Tezgahlarının Farkları Nelerdir?

Mini Torna ve Normal Torna Tezgahları Arasındaki Farklar

Geleneksel torna tezgahı ile mini torna tezgahı arasındaki temel farklar boyut ve fiyattır. Masaüstü tornalar çok daha az yer kaplar, kenarlara veya bir iş tezgahının üstüne sığar. Boyut avantajı, mini torna tezgahının kritik zemin alanlarını işgal etmemesi anlamına gelir. Böylece, garajda, ev atölyelerinde ve küçük tesislerde çalışanlar için büyük bir avantaj haline gelir.

Diğer yandan, tam boyutlu tornalar daha uzun ve daha ağır iş parçalarını işlemektedir. Daha fazla ağırlığa sahip oldukları için daha derin kesimler yapabilirler ve titreşim olmadan çalışırlar. Dolayısıyla, bu da onları daha verimli hale getirir. Ancak birçok mini torna tezgahı birkaç işçi tarafından kaldırılabilir niteliktedir. Dolayısıyla bu da büyük tornaların sahip olmadığı taşınabilirliği sağlamaktadır.

mını-torna-tezgahlari-nedır-torna-tezgahlarinin-parcalari-nelerdır

Torna Tezgahlarının Parçaları Nelerdir?

Mini Torna Tezgahının Avantajları

  • Maliyet, tam boyutlu tornanın yarısından bile daha az fiyatlara alınabilirler.
  • Yedek parçalar ve yükseltme parçaları, daha büyük modellere kıyasla oldukça ucuzdur.
  • Çoğu hassas mini torna değişken hız kontrolüne sahiptir.
  • Küçük parçaları bir mini tornada üretmek, büyük bir tornada olduğundan daha az zahmetlidir.
  • Metal torna veya ahşap torna işleri için eşit derecede iyi çalışırlar.
  • Değişken mil hızları genellikle 50 ile 2,500 RPM arasında değişir.
  • Çoğu mini torna 110V’de çalıştığından düşük güç tüketimine sahiptir.
  • Birçok masaüstü modeli standart olarak CNC tornalardır.
  • Yüksek hızlı mini tornalar taşlama ve zımparalama işlemleri için idealdir.
  • Mini tornalar genellikle güçlü fırçasız motorlar sunar.
mını-torna-tezgahlari-nedır-torna-tezgahi-secımınde-nelere-dıkkat-edılmelıdır

Torna Tezgahı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Satın Almadan Önce Bakılması Gereken Özellikleri

İdeal mini tornayı ararken, onu nasıl kullanacağınıza karar vermeniz oldukça önemlidir. Örneğin, uzun çubukların uçlarını tornalıyorsanız, bunların makineye sığacağından emin olun. Birçok mil deliği çapı 0.85 inçtir, bu da 1 inç çapının sığmayacağı anlamına gelir.

Metal, ahşap, cam ve plastik gibi malzemeleri işleyebilen çok yönlü bir makine arıyorsanız, tornanın yüksek kaliteli dökme demir yatağa, standart naylon dişlilere ve burçlara sahip olduğundan emin olun.

Talaşlı İmalat Hakkında Detaylı Bilgi ve Daha Fazlası için Bizimle İletişime Geçin! 

Paketiniz aynı zamanda çeşitli iş parçası konfigürasyonlarına uyum sağlamak için kendiliğinden merkezleyen 3 çeneli bir ayna, MT3 sabit uç ve MT2 punta konikliği içerirse sizi uzun vadede rahatlatacaktır.

Motoru da kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Çoğu mini torna ya 1/2 ya da 3/4 HP gücündedir. Ayrıca 2500 RPM’ye kadar hızlara sahiptir. Ancak daha yüksek hızlara sahip 1 HP motorlu modeller de mevcuttur. Nispeten küçük çaplı iş parçalarını tornalayacaksanız, makinenizin yeterli hızı sağladığından ve değişken hızlı bir motora sahip olduğundan emin olmak isteyebilirsiniz.

mını-torna-tezgahlari-nedır-torna-tezgahlari-nerelerde-kullanilir

Torna Tezgahları Nerelerde Kullanılır?

Mini Torna ile Neler Yapabilirsiniz?

Mini torna tezgahı ile parça üretmek için neredeyse sonsuz olasılık vardır. 2.75 inç çapa kadar çoğu metali bir 3 çeneli torna aynası ile çevirip yüzeyini işleyebilirsiniz. Daha küçük parçalarda pirinç parçasını 0.050 inç çapına kadar tornalamaktadır. Ayrıca üzerinden küçük bir delik açabilir ve ayırma takımıyla kesip ayırabilirsiniz.

Alüminyum, pirinç ve çelik gibi çoğu metalde çalışabilirsiniz. Paslanmaz çelik gibi metallerde ve daha büyük çaplı parçalarda daha küçük kesimler yapmanız gerekmektedir. Ancak demir dışı metallerde, sorunsuz bir şekilde kesimler yapılmaktadır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık