İşinizle Uyumlu Mikrometre Seçim Rehberi

İşinizle Uyumlu Mikrometre Seçim Rehberi

Mikrometreler hassas ölçümler yaparak projelerinize mükemmel bir şekilde uyum sağlarlar. Makine atölyeleri, özel parçaların imalatında çalışmalarının istedikleri ölçülere uygun olduğunu doğrulamak için mikrometreleri kullanır. Boru montajcıları, mekanikçiler ve kalite güvence uzmanları da toleransları 0.001 inçten daha küçük olan ölçümleri kontrol etmek için bir mikrometreyi çantasından eksik etmez.

Mikrometreler farklı özelliklerle birlikte satılmaktadır. Amacınıza uygun doğru seçimi yapmak, temel olarak üç faktöre bağlıdır:

  • Ölçeceğiniz parçanın şekli ve boyutu
  • İşinizin gerektirdiği hassasiyet
  • Çalışma ortamınız

Birçok mikrometre dijital okumalar veya kadran göstergeleri ile gelir. Bu da aletin üzerinden göstergelere bakarak daha kolay okunmalarını sağlar. Büyük dijital ekranlar, aletin açılı tutulması veya dar bir alanın içine yerleştirilmesi gerektiğinde özellikle kullanışlıdır. Çünkü bu durumlarda manuel olan mikrometreler ile okuma yapmak oldukça zordur.

Insize 3203-25A Mekanik Dış Çap Mikrometresi
Insize 3101 Dijital Dış Çap Mikrometresi IP65 Bilgi Çıkışlı
Insize 3506 Değiştirilebilir Uçlu Dijital Dış Çap Mikrometre Bilgi Çıkışlı

İşinize Uyacak Mikrometrenin Seçimi

Mikrometreler, ölçmeye tasarlandıkları nesnenin türüne bağlı olarak farklı şekillerde özellikler barındırır. Bir nesnenin kalınlığını ölçmek için, dış mikrometreler vazgeçilmezdir. Dış mikrometreler bir kelepçe gibi görünür. Hareketli bir mil, kalınlığı veya bir parçanın çapını ölçmek için sabit bir örs (ağız) ile bir araya gelir.

Dijital kumpas çeneli mikrometreler, deliklerin, tüplerin, boruların veya olukların iç boyutlarını ölçmek için kullanılmaktadır. Ayrıca çeneleri genişleyip daralmaktadır. Bu mikrometreler, bir deliğin çapını çenelerin temas noktalarıyla ölçmek için deliğin yüzeyine paralel bir açıda tutulmaktadır. Ancak bazılarının çeneleri bir açığı veya bir deliğin iç çapını ölçmek için açılmaktadır.

Derinlik Mikrometreleri

Bir deliğin derinliğini ölçer. Geniş bir tabana sahiptir ve bu taban deliğin üstüne otururken aşağı doğru uzanan bir probu bulunmaktadır.

Mikrometreler bir kelepçeye sahip değildir ve diğer aletlere veya cihazlara monte edilmek üzere tasarlanmaktadır. Örneğin, bir mikrometre başı bir iş tezgahına monte edilebilir ve bir takımın yüksekliğini kalibre etmek için kullanılır.

Mil Ucu Şekilleri

Mikrometreler, farklı tipte ölçümler yapmak için çeşitli mil uçları ile birlikte satılmaktadır.

Düz Uç

En yaygın mikrometre ucudur. Örs ve mil üzerinde küçük, düz bir yüzey, bir bileşene karşı sağlam temas yapmak üzere tasarlanmıştır. Düz uçlar iyi bir genel amaçlı araçtır. Bileşende belirli bir noktada kalınlığı ölçmenize ve hasar veya kayma endişesi olmadan yapmanıza olanak tanır.

Bıçak Uç

Dar bir oluğu ölçüyorsanız, dar bir bıçak ucu ile donatılmış bir bıçak uçlu mikrometreye ihtiyacınız olacaktır. Bu da dar alanlara sığabilecek dar bir bıçak ucuyla sağlanmaktadır.

Vidalı Dişli Uç

Bu özel uç, bir vidanın dişlileri arasına oturur ve milin derinliğini ölçmesine olanak tanımaktadır.

ısınızle-uyumlu-mıkrometre-secım-rehberı-mıkrometre-nerelerde-kullanilir

Mikrometreler Nerelerde Kullanılır?

Top Uç

Yuvarlak nesneler için, daha büyük hassasiyet sağlamak adına bir top uç, temasın daha kesin bir noktasını oluşturmak üzere tasarlanmıştır.

Disk Uç

Yumuşak veya esnek bir malzeme ölçüyorsanız, geniş bir disk ucu, bileşenin üzerinde iz bırakmadan veya sıkıştırmadan sağlam temas kurmaktadır.

Evrensel Set

Neyse ki, sadece bir uç seçmek zorunda değilsiniz. Evrensel mikrometre takımları, farklı tipte ölçümler için değiştirilebilir uçlarla birlikte gelir. Ek olarak tek bir mikrometreyi birden çok ölçüm türü için kullanmanıza olanak tanımaktadır.

Doğru Ölçüm Aralığı ve Hassasiyeti Bildiğinizden Emin Olun

Sonraki adım, ihtiyacınız olan mikrometre aralığını yani boyutunu- seçmeniz olacaktır.

Çoğu mikrometre, bir inç veya 25 mm aralığında çalışır. Örneğin, yaygın bir dış mikrometre, bir ila iki inç arasındaki kalınlıkları ölçer. Gövde, iki inçten daha kalın bir nesneyi sığdıracak kadar büyük değildir. Mil, bir inçten daha az kalınlığı ölçmek için uzamayacaktır. Bu nedenle, ölçeceğiniz nesnelerin kalınlığına uygun bir mikrometre seçmeniz gerekecektir. Yaygın ölçülerle yakın bir aralığın seçilmesi önemlidir. Eğer aralık önemli ölçüde daha büyükse, hassas çalışmalarda çok fazla ayarlama yapılması gerekmektedir.

Dış mikrometreler, geniş parçaların etrafına sığdırılabilmesi için çeşitli çene derinlikleri de sunar. Çoğu mikrometre yaklaşık bir inç çene derinliğine sahiptir. Bu da ölçümleri ölçülen nesnenin dış kenarından bir inç uzaklıkta alabileceğiniz anlamına gelir.

ısınızle-uyumlu-mıkrometre-secım-rehberı-mıkrometre-secımınde-nelere-dıkkat-edılmelıdır

Mikrometre Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hassasiyet

Bir mikrometrenin çözünürlüğü ve doğruluğu, ne kadar hassas ölçebileceğini gösterir. Çoğu mikrometre, genellikle işleme ve metal işleme toleransları için yaygın bir birim olan 0.0001 inçe kadar ölçer. Özel mikrometreler daha hassas ölçümler yapabilmektedir. En hassas dış mikrometreler, beş yüz binde bir inçe kadar ölçmektedir. Ayrıca masaüstü lazer mikrometreleri 0.00001 inçe kadar hassaslık sunar.

Atölyeler, uzay aracı bileşenleri veya tıbbi implantların imalatı gibi zorlu işler için mikrometrelerinin doğruluğunu doğrulamak zorunda kalabilirler. Bazı mikrometre üreticileri, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’ne (NIST) izlenebilir uzun bir kalibrasyon sertifikası sağlamaktadır. Bu sertifika, aracın hassasiyet ve doğruluk için derecelendirmesini karşılamak veya aşmak için bir laboratuvarda test edildiğini doğrular.

ısınızle-uyumlu-mıkrometre-secım-rehberı-mıkrometre-dogrulugu-nasil-ayarlanir

Mikrometre Doğruluğu Nasıl Ayarlanır?

Ayrıca, mikrometrenizin doğruluğunu bir ayarlama pimi ile kendi içerisinde doğrulayabilirsiniz. Bu çubuklar, belirli bir uzunluğa hassas bir şekilde üretilmektedir. Bu şekilde mikrometrenizin kalibre edildiğini hızlıca doğrulayabilirsiniz.

Tabii ki, her kullanıcının böylesine hassaslığa ihtiyacı olmaz. Ahşap işleme gibi uygulamalarda toleranslar genellikle 0.015 inç (64’te bir) kadar hassas olmaz. Daha ucuz ve dayanıklı bir kumpas ölçüm aleti, daha kabaca ölçümler için iyi bir hizmet sunacaktır.

Çalışma Ortamını Doğru Şekilde Ayarlamak

Son olarak, mikrometrenizin çalışma ortamına dayanabilecek niteliklere sahip olması gerekir. Dijital hassas aletler, makine atölyelerinde bulunan aşındırıcı toz ve soğutma sıvıları tarafından zarar görmektedir. Mikrometreler, koruyucu muhafazalar için Amerikan ulusal Standardı olan iki basamaklı “Ingress Protection” (IP) koduyla birlikte verilmektedir.

IP derecelendirmesinin ilk basamağı, toz koruması içindir. Toz koruma derecesi 5 olan bir mikrometre tamamen toza dayanıklı değildir. Ancak tozlu ortamlarda çalışabilmektedir. Çoğu mikrometre, tamamen toza dayanıklı anlamına gelen derece 6’ya sahiptir. IP kodunun ikinci basamağı su koruması içindir. Derecesi 4 olan bir mikrometre sıçramalara karşı dayanıklıdır. Derecesi 7 olan ise aletin 30 dakika boyunca 1 metreye kadar suya batırılmasına karşı dayanıklıdır. Mil ve örs uçlarının kullanım sırasında zarar görmesi de mümkündür. Alet, aşındırıcı yüzeyleri ölçmek için kullanılacaksa, sertleştirilmiş karbür uçlar aşınmaya karşı direnç gösterebilir. Dolayısıyla ölçüm yüzeyinin zarar görmesini önleyebilir.

ısınızle-uyumlu-mıkrometre-secım-rehberı-mıkrometre-calisma-ortamina-nasil-adapte-edılır

Mikrometre Çalışma Ortamına Nasıl Adapte Edilir?

Cırcırlı ve Sürtünmeli Sistem

Mikrometrenin miline uygulanan basınç, özellikle esnek veya şekil verilebilir malzemeleri ölçerken ölçümünüzü etkiler. Bu potansiyel bozulmayı karşılamak için, çoğu mikrometre cırcır veya sürtünmeli vida sistemleri ile birlikte gelir. Bu da milin sıkılığını otomatik olarak belirli bir tork değerine sınırlar. Bu, operatörün her ölçümde aynı miktarda basınç uygulamasına yardımcı olur ve tutarlılığı sağlar. Cırcırlı veya sürtünmeli vida, aletin gün boyunca birden fazla operatör tarafından kullanılacaksa özellikle önem arz etmektedir.

Talaşlı İmalat ve Ürün Çeşitlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi için Bizimle İletişime Geçin!

Dijital Ekranlar ve Bağlantı

Bağlı bir okuma, mikrometrenin operatörünün daha hızlı çalışmasına ve daha büyük bir güvenle ölçüm yapmasına yardımcı olmaktadır. Eğer çok sayıda ölçüm yapılıyorsa, kablosuz bir bağlantı veya bir SPC dijital çıkış kablosu, mikrometreyi bir masaüstü bilgisayara veya masaüstü ekranına bağlar. Bağlı bir cihaz, aynı zamanda her okumayı kolayca kaydetmektedir. Ayrıca değerli verileri gelecekteki analizler için saklar.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık