Mikrometre Nasıl Okunur?

Mikrometre Nasıl Okunur?

Mikrometreler, kumpaslara göre daha hassas ölçümler yapmak için kullanılmaktadır. Kumpaslarda hassasiyet genellikle 0,10-0,05 veya 0,02 gibi değerlerdeyken, mikrometrelerde hassasiyet 0,01 mm’dir. Mikrometre vidasının adımı, hareketli tambur bir tur çevrildiğinde 0,5 mm ilerleyecek şekilde ayarlanmıştır. Hareketli tamburun çevresi, vidalı mil ile birlikte dönerek 50 eşit parçaya bölünmüştür, bu nedenle her bir çizgi aralığı hareketli tamburda 0,50 mm / 50 = 0,01 mm’ye denk gelir. Eğer, hareketli tambur sadece bir çubuk ilerleyecek kadar döndürüldüğünde hareketli ölçme mili 0,01 mm ilerlemiş olur. Hareketli tambur iki tur çevrildiğinde ise hareketli ölçme mili tam olarak 1 mm ilerler. Konuyu daha iyi kavramak adına gelin farklı türde bulunan mikrometreleri inceleyelim.

Farklı Türdeki Mikrometre Çeşitleri

Dış çap mikrometreleri

Nesnelerin dış boyutlarını ölçmek amacıyla özel olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla bu tür mikrometreler, piyasada en yaygın olarak kullanılan mikrometrelerdir. Dış çap mikrometresi, malzemenin dış çapını ve kalınlığını ölçmek için son derece uygundur.

Mıkrometre-nasil-okunur-dis-cap-mıkrometresı-nedır

Dış Çap Mikrometresi Nedir?

İç çap mikrometreleri

Hassas ölçümler yapabilen ve iç yüzeylere erişebilen bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bu mikrometreler, boruların veya deliklerin iç çaplarını doğru bir şekilde ölçmek için kullanılmaktadır. Ayrıca iç çap mikrometreleri genellikle ölçülen yüzeye temas eden ince ölçüm çubuklarına ve hassas bir ölçüm mekanizmasına sahiptir. Bu sayede, iç çapların doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı olurlar.

İç Çap Mikrometresi Nedir?

Derinlik Mikrometreleri

Adından da anlaşılacağı gibi, bu mikrometrelerin temel amacı ölçülen yüzeyin derinliğini belirlemektir. Farklı derinlikleri ölçebilmek için değiştirilebilir çubuklara sahiptir. Dolayısıyla bu çubuklar, mikrometrenin ucuna takılarak ölçümün yapıldığı yüzeye kadar uzanır. Ek olarak değiştirilebilir çubuklar, farklı derinliklere sahip yüzeylerin ölçülmesini sağlar. Mikrometre üzerinde genellikle bir cetvel veya ölçüm skalası bulunur. Dolayısıyla bu da ölçümün yapıldığı derinliği okumayı kolaylaştırır.

Talaşlı İmalat ve Ürün Çeşitlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi için Bizimle İletişime Geçin!

Sabit tambur üzerindeki bölüntüler, milimetrik ölçü birimine sahiptir. Yatay uzun çizginin üzerindeki bölüntüler, tam milimetre değerlerini gösterir ve 1,00 olarak okunmaktadır. Bu bölüntüler, tam milimetrelerin doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı olur. Öte yandan, yatay çizginin altındaki bölüntüler, yarım milimetre değerlerini göstermektedir. Ayrıca 0,50 mm olarak okunmaktadır. Dolayısıyla bu bölüntüler, daha hassas ölçümler için yarım milimetrelik ayrıntıları sağlar. Ayrıca ölçümün daha ince bir çözünürlük gerektirdiği durumlarda, yarım milimetrelik bölüntüler kullanılmaktadır. Bu düzenleme, ölçüm yapılırken daha hassas sonuçlar elde edilmesini sağlar ve ölçüm okumasının doğru ve kolay bir şekilde yapılabilmesine yardımcı olur.

Mikrometreler Nasıl Okunur?

Mıkrometre-nasil-okunur-mıkrometre-nasil-okunmalidir

Mikrometre Nasıl Okunmalıdır?

Öncelikle yatay tambura bakılır 5’i iki çizgi geçtiği için basitçe 7.00mm denir. Ardından altındaki cetvele bakılır ölçülmüş yarım milimetre var mıdır?

(Verdiğimiz görsel örneğinde yoktur) Son olarak hareketli tambura bakarız 15’i gösteren hareketli tambur 0.15mm olarak okunmaktadır. Kısaca hesaplayacak olursak (7.0mm+0.15mm=7.15mm)

Mıkrometre-nasil-okunur-mıkrometre-okumasi-nasil-yapilir

Mikrometre Okuması Nasıl Yapılır?

Bu örnek için de hızlıca okuma işlemini gerçekleştirelim: Sabit tambura bakılır 7.00mm değeri tespit edilir. Altında bulunan cetvele baktığımızda bu sefer 0.50mm fazla geldiğini ve hesaba bunu da dahil etmemiz gerektiğini anlarız. Son olarak hareketli tambura bakalım, burada da 0.15mm değerini bulup bütün sonuçları toplarsak: 7,00+0,50+0,15=7,65mm değerine ulaşmış oluruz.

Bütün okumalar için şu adımları takip etmek kafa karışıklığını engelleyecektir:

Birinci adım olarak sabit tambura bakın bulduğunuz değeri not edin, ikinci adım olarak altında bulunan cetvele bakıp yarım milimetre olup olmadığını tespit edin, son olarak ise hareketli tambura bakın ve küsuratı ölçümünüze ekleyin.

mıkrometre-nasil-okunur-mıkrometre-okurken-nelere-dıkkat-edılmelı

Mikrometre Okurken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Pekiştirme olarak yukarıda verilen örneği de beraber ölçelim:

İlk olarak sabit tambura bakıyoruz 20’i bir çizgi geçtiği için basitçe 21mm diyebiliriz. İkinci olarak altında bulunan cetvelde yarım mm olup olmadığına bakalım, gördüğünüz gibi 21mm’i bir çizgi geçtiği için yarım milimetreyi de ekleyelim. Ardından hareketli tamburdan küsuratımıza bakalım 0.42mm olduğunu görebilirsiniz. En son ölçümümüzü hesaplayalım (21,00+0,50+0,42=21,92mm)

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık