Karbür Takımlar/ Sınıflandırılması ve Avantajları

Karbür Takımlar/ Sınıflandırılması ve Avantajları

Karbür Takımların Sınıflandırılması ve Avantajları Nelerdir?

Karbür takımlar ve kesici uçlar, son yıllarda talaşlı imalat endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu makalemizde karbürün tanımına ve karbür takımların popüler olma nedenlerine yakından bakmaya çalışacağız.

Karbür, karbonun ve kendisinden daha az elektronegatif bir elementten oluşan kimyasal bir bileşiktir. Ayrıca karbürlerin sınıflandırılması şu şekildedir;

  • Metal Karbür: Tungsten, Titanyum, Kobalt gibi daha düşük elektronegatifliğe sahip metallerle birleştirilmiş karbondan oluşan karbür çeşidine denir.
  • Ametal Karbür: Bor, kalsiyum, silikon gibi düşük elektronegatif metal dışı elementlerle birleştirilmiş karbondan oluşan karbür çeşidine denir.
MTE KSM Komple Sert Metal Matkap Ucu 3XD
Bertoke SPMG-OPM U Drill Elmas (Karbür) Delik Delme Ucu
MTE-KSM-Komple Sert Metal Parmak FREZE 4 Ağızlı

Aşırı sertlikleri ve yüksek sıcaklıklara karşı dirençleri sebebiyle metal karbürler bazı işlemler için uygundur. Dolayısıyla bahsedilen bu işlemler; kesme, delme, taşlama, aşındırıcılar ve parlatma aletlerinde kullanılmaya uygundur.

Bugünlerde endüstrilerde yaygın olarak kullanılan karbür türü ise Tungsten karbürdür. Ek olarak tungsten karbür, bir karbon ve tungsten bileşiğidir. Ayrıca geleneksel alternatiflerine göre daha uzun takım ömrü, yüksek kesme hızı ve ilerleme hızı sağlar. Bu sebeple endüstri alanında devrim yaratmıştır.

Tarih

Kesici takım olarak tungsten karbürü ilk araştıran, Dr. Samuel Leslie Hoyt isminde bir bilim insanıdır. Ayrıca bir tungsten, karbür ve kobalt alaşımı olan Carboloy’u geliştiren kişi de Hoyt’tur.

karbur-takimlar-siniflandirilmasi-ve-avantajlari-karbur-takimlar-nedır

Karbür Takımlar Nedir

Takımların Avantajları

  • HSS takımlara kıyasla karbür takımlar, yaklaşık 6 ile 8 kat daha yüksek hızlarda işleme yapar.
  • Karbür takımların Young esneklik modülü çeliğin 3 katıdır. Ayrıca bu takımın daha sert olmasına neden olur.
  • Karbür takımlar kullanılarak işlenen parçalar, yüksek yüzey kalitesine sahip olur. Ayrıca karbür takımlar, aşınmaya karşı üstün dirence sahiptir.
  • Termal ve vibrasyon temelli deformasyonlara karşı yüksek dirence sahiptir.
  • Karbür takımlar, HSS gibi malzemelerden üretilmiş takımlara göre daha yüksek hızlarda ve daha uzun süre kullanılmalarına olanak tanıyan yüksek aşınma direncine sahiptir.
  • Karbür takımlarla sertleştirilmiş çelik işlenmektedir. Ayrıca çelik muadillerine göre daha yüksek katma değer sunarlar.
  • Kimyasal olarak incelendiklerinde inert bir yapıdadırlar. Ek olarak HSS ile karşılaştırıldığında, karbür takımların burulma dayanımı neredeyse iki kattır.
karbur-takimlar-siniflandirilmasi-ve-avantajlari-karbur-freze-nedır

Karbür Freze Nedir

Araçların Sınıflandırılması

Bu takımlar üç ana sınıfta toplanır:

  • Aşınma Sınıfı: Kalıplar, makine ve araç kılavuzları  gibi günlük ürünlerin yanında ayrıca iyi aşınma direnci gereken yerlerde kullanılmaktadır.
  • Darbe Sınıfı: Şekillendirme ve pres gibi işlemlerde, metal matkaplarının kafalarında ve ayrıca kalıplarda kullanılmaktadır.
  • Kesici Takım Sınıfı: Semente karbürlerin takım kaliteleri birincil uygulamalarına göre dökme demir karbür ve çelik kalite karbür olmak üzere ayrılmıştır. Ayrıca dökme demir karbürler, sünek olmayan dökme demir malzeme üzerinde kullanılırken, çelik sınıfı karbürler, sünek özellikteki çeliği işlerken kullanılmaktadır. Ek olarak, dökme demir karbürler aşınmaya karşı daha dirençlidir. Öte yandan çelik sınıfı karbürler ise Kraterleşme ve ısıya karşı daha fazla direnç gerektirir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık